Најбогатији принц иза решетака

У великој акцији полиције против корупције, на чијој мети се нашло десетине принчева и министара владе, ухапшен је и принц Алвалид бин Талал бин Абдулазиз ал Сауд.

Свијет 05.11.2017 | 12:04
Најбогатији принц иза решетака
Алвалид (62) је најбогатији Арапин на свету са богатством вредним 18,7 милијарди долара. На Форбсовој листи најбогатијих људи на свету тренутно се налази на 45. месту.

Осим што је члан саудијске краљевске породице - унук је оснивача Саудијске Арабије, он је такође и унук првог либанског премијера.

Ипак, његово богатство највећим делом потиче од бизниса, Алвалид је оснивач и главни директор Кингдом Холдинг компаније, која улаже у компаније у секторима као што су финансијске услугаме, туризам и угоститељство, масовни медији, забава, трговина на мало, пољопривреда, петрохемија, авијација, технологија и сектор некретнина.

Рођен је у Џеди у Саудијској Арабији, али се школовао у иностранству. Дипломирао је бизнис у Калифорнији и има мастер диплому из друштвених наука са Универзитета Сиракуза.

Када се вратио у Саудијску Арабију у сред нафтног "бума" где се запослио у једној фирми, па је убрзано почео да се богати паметним улагањем.



Данас има акције у компанијама широм света. Инвестирао је у компаније као што су "Твитер", "Епл", "Аол", "Ситигруп", "Њуз Корпорејшн" итд.

Власник хотела Савој у Лондону, а има удео и у ланцу хотела "Фор сизонс", њујоршком "Плаза хотелу" и париском хотелу "Жорж Пети".

Редовно летује на Јадрану којим је крстарио својом луксузном мегајахтом.

Принчева јахта, дугачка 86 метара, првобитно припадала саудијском милијардеру и трговцу оружјем, Аднану Кашогију, а затим и актуелном америчком председнику Доналду Трампу, од кога ју је принц купио 1991. године.

Занимљиво је да је 25 година касније када се Трамп кандидовао за председника, Алвалид поручио Трампу да одустане, јер "никада неће победити". Ипак, честитао је Трампу на победи.

У августу ове године се састао са председником Владе Црне Горе, Душком Марковићем и том приликом изразио интересовање да инвестира у тој земљи.

Пре неколико је година у Загребу закупио пола хотела Еспланаде, због чега су хрватски медији писали да можда планира инвестиције у Хрватској.

Због великог богатства и филантропских пројеката у које је био укључен звали су га 'арапским Вореном Бафетом'.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Перо

05.11.2017 11:11

Јел ово додо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.11.2017 13:33

Изгледа да је само њима драги Боб подаријо нафтна поља а народу Камиле??? Док је Гадафи све подредијо свом народу и то дзаба али казу да је диктатор а ови тзв демократе!!!Сами одлуците.....!!

Name

Западни стил

05.11.2017 11:45

Важне су паре, а како је неко дошао до њих то нико не пита. Код Арапа је мало другачије. Кад он изиђе из собе већина чути, а најбрабрији каже да су му паре харам мал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТР

05.11.2017 12:57

Јел ови праве Београд н.а. води?

ОДГОВОРИТЕ