Балкан је европско питање

Балкан је европско питање, а не проблем Американаца, изјавио је бивши координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бусек.

Регион 28.10.2017 | 07:05
Балкан је европско питање
Коментаришући недавну изјаву америчког дипломате Хојта Јија да Србија не може да сједи на двије столице и да једном ногом корача ка ЕУ, а другом ка савезу са Русијом, Бусек је рекао да Влада Србије има јасан проевропски пут и да ту не треба ничије мијешање споља.

"Увјерен сам да предсједник Србије /Александар Вучић/ зна шта да ради. Знају то и у ЕУ. Американцима је боље да се држе изван тога", рекао је Бусек за Радио-телевизију Србије.

Предсједник Института за међународно право у Вашингтону Дон Валас оцијенио је да неће потрајати нешто од онога што се сада ради у Стејт департменту, јер се ствари мијењају.

"Србија треба да ради оно што мисли да је најбоље за њу. Пред вама је мање ризика него што мислите, јер у Стејт департменту влада извјесна конфузија, због мањка надлежних за одређене регионе и свјетска питања. Нешто од оног што се сада ради у Стејт департменту неће потрајати, јер се ствари мијењају", рекао је Валас.

Он је навео да је амерички предсједник Доналд Трамп посвећен побољшању односа са Русијом. "Зато бих српској Влади савјетовао - без панике", рекао је Валас за РТС.

Бусек и Валас учествовали су на конференцији Европског центра за мир и развој Универзитета за мир УН, посвећеној Балкану и свјетским дешавањима.

На конференцији је истакнуто да је јачање деснице главни проблем у Европи и да је то разлог за што хитнији пријем балканских земаља у ЕУ.

Наглашено је да кроз пријем балканских земаља у ЕУ долази и већа стабилност региона.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јолпаз

28.10.2017 13:44

Цији је Спанија проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

језди Вуцко

29.10.2017 09:41

Не могу Ти ниста.Ово сједење на двије столице А.Вуцица јесте дозивљавало одредене критике,највисе од не тако битних.Нпр. док су јос били у ЕУ,приговарали су Британци.Ниста необицно од старих и ноторних русофоба.Американцима до сада то није сметало,као ни Њемцима.Њемцима то никада неце ни сметати и то је најбитније.За вријеме ИИ св.рата сви Хитлерови сателити,као Мадарска,Румунија,Италија,ови наси,Финци ,дословно сви су слали на руски фронт јединице,сем Бугара.Бугари су се правдали да имају историјски најтјесњије везе са Русима и да не могу да саљу војску против Руса,па били у питању и комунисти.И Њемци су имали пуно разумјевање за Бугарски став.Нијемци не смета ни ово сто ради А.Вуциц и то је најбитније.То потврдује и Бусекова изјава овдје.Мада има неколико русофобицних дрзава у ЕУ.Пољска и Балтицке дрзавице нпр.

ОДГОВОРИТЕ