Balkan je evropsko pitanje

Balkan je evropsko pitanje, a ne problem Amerikanaca, izjavio je bivši koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek.

Region 28.10.2017 | 07:05
Balkan je evropsko pitanje
Komentarišući nedavnu izjavu američkog diplomate Hojta Jija da Srbija ne može da sjedi na dvije stolice i da jednom nogom korača ka EU, a drugom ka savezu sa Rusijom, Busek je rekao da Vlada Srbije ima jasan proevropski put i da tu ne treba ničije miješanje spolja.

"Uvjeren sam da predsjednik Srbije /Aleksandar Vučić/ zna šta da radi. Znaju to i u EU. Amerikancima je bolje da se drže izvan toga", rekao je Busek za Radio-televiziju Srbije.

Predsjednik Instituta za međunarodno pravo u Vašingtonu Don Valas ocijenio je da neće potrajati nešto od onoga što se sada radi u Stejt departmentu, jer se stvari mijenjaju.

"Srbija treba da radi ono što misli da je najbolje za nju. Pred vama je manje rizika nego što mislite, jer u Stejt departmentu vlada izvjesna konfuzija, zbog manjka nadležnih za određene regione i svjetska pitanja. Nešto od onog što se sada radi u Stejt departmentu neće potrajati, jer se stvari mijenjaju", rekao je Valas.

On je naveo da je američki predsjednik Donald Tramp posvećen poboljšanju odnosa sa Rusijom. "Zato bih srpskoj Vladi savjetovao - bez panike", rekao je Valas za RTS.

Busek i Valas učestvovali su na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN, posvećenoj Balkanu i svjetskim dešavanjima.

Na konferenciji je istaknuto da je jačanje desnice glavni problem u Evropi i da je to razlog za što hitniji prijem balkanskih zemalja u EU.

Naglašeno je da kroz prijem balkanskih zemalja u EU dolazi i veća stabilnost regiona.

(RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jolpaz

28.10.2017 13:44

Ciji je Spanija problem?

ODGOVORITE
Name

jezdi Vucko

29.10.2017 09:41

Ne mogu Ti nista.Ovo sjedenje na dvije stolice A.Vucica jeste dozivljavalo odredene kritike,najvise od ne tako bitnih.Npr. dok su jos bili u EU,prigovarali su Britanci.Nista neobicno od starih i notornih rusofoba.Amerikancima do sada to nije smetalo,kao ni Njemcima.Njemcima to nikada nece ni smetati i to je najbitnije.Za vrijeme II sv.rata svi Hitlerovi sateliti,kao Madarska,Rumunija,Italija,ovi nasi,Finci ,doslovno svi su slali na ruski front jedinice,sem Bugara.Bugari su se pravdali da imaju istorijski najtjesnjije veze sa Rusima i da ne mogu da salju vojsku protiv Rusa,pa bili u pitanju i komunisti.I Njemci su imali puno razumjevanje za Bugarski stav.Nijemci ne smeta ni ovo sto radi A.Vucic i to je najbitnije.To potvrduje i Busekova izjava ovdje.Mada ima nekoliko rusofobicnih drzava u EU.Poljska i Balticke drzavice npr.

ODGOVORITE