Најновији тест подијелио свијет

САД сматрају да би "терет одговора" на тест Северне Кореје требало да сносе Кина, главни савезник те земље, и Русија, која такође има везе с режимом у Пјонгјангу. С друге стране, Кина је наговестила да САД избегавају сопствену одговорност, а Русија је осудила "агресивну" америчку реторику.

Свијет 15.09.2017 | 21:22
Најновији тест подијелио свијет
Најновији ракетни тест који је извела Северна Кореја поделио је светске силе које су се ујединиле иза новог пакета санкција Уједињених нација пре само неколико дана, пише данас Би-Би-Си.

Како наводи, САД сматрају да би "терет одговора" на тест Северне Кореје требало да сносе Кина, главни савезник те земље, и Русија, која такође има везе с режимом у Пјонгјангу.

С друге стране, Кина је наговестила да САД избегавају сопствену одговорност, а Русија је осудила "агресивну" америчку реторику.

Ракета коју је Северна Кореја испалила над Јапаном има домет да удари америчко острво Гуам у Пацифику, додаје Би-Би-Си и истиче да је најновији ракетни тест један од оних с највећим дометом који је извео Пјонгјанг.



Ракета је достигла  надморску висину од око 770 километара, летела око 3.700 километара прелетевши најсеверније јапанско острво Хокаидо пре него што је пала у море, саопштила је јужнокорејска војска.

Јужна Кореја, кључни савезник САД, одговорила је у року од неколико минута испаливши две балистичке ракете у море.



Јапански премијер Шинзо Абе поручио је да та земља "никада неће толерисати" тако "опасну провокативну акцију", а САД, Кина и Русија су такође осудиле напад.

Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон, позвали су на наставак директних преговора са Пјонгјангом како би се решила криза, саопштио је Кремљ.

Међутим, амерички државни секретар Рекс Тилерсон ставио је до знања да Вашингтон сматра да је сада на Пекингу и Москви да делују како би "обуздали" Пјонгјанг.

Они "морају да покажу своју нетолерантност према тим непромишљеним лансирањима ракета тако што ће предузети директне акције", рекао је Тилерсон.

Он тврди да је Кина снадбевала Северну Кореју нафтом, а да је Русија била највећи послодавац "севернокорејског принудног рада".

На то је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг узвратила речима да њена зеља "није жариште конфликта".

"Разне директно умешане стране требало би да преузму одговорност", поручила је она обраћајући се новинарима чиме је, оцењује Би-Би-Си, јасно алудирала на САД и Јужну Кореју.

Она је додала да је "сваки покушај да оперу своје руке од тог питања неодговоран и да неће помоћи да се реши проблем".

Додала је да санкције нису једини начин да се реши проблем, те је позвала на мирно решење кроз "званична дипломатска средства".

Њена колегиница из руског Министарства спољних послова Марија Захарова нагласила је да Русија показује "не само нетолеранцију ка нелегалним лансирањима, већ жељу да се реши ситуација на Корејском полуострву".

"Нажалост, агресивна реторика је једина ствар која долази из Вашингтона", оценила је портпаролка руског министарства.

Савет безбедности УН у понедељак је једногласно гласао да се ограничи увоз нафте и забрани извоз текстила Северној Кореји, као одговор на нуклеарни тест те земље, којим су прекршене резолуције Уједињених нација, подсећа Би-Би-Си.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

игра.престоија

15.09.2017 21:20

игра.зиваца.коце.први.напаст.илице.америка.или.с.кореја.сатсетрази.кривац.стацесе.десит.акододе.до.нуклеарног.рата.натонико.негледа.каквебибиле.посиједице.америцке.санкције.свевисе.продубијавају.ионако.слозену.кризу.отије.санкција.неманиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

15.09.2017 21:46

Свака част Северној Кореји за ово лансирање ракете!!!Ово је СУПЕР!!!Русија,Кина и Северна Кореја једино могу ако хоће и ако се удруже сви заједно да збришу САД са планете једном заувек!!!То би једино допринело напретку и трајном МИРУ у читавом свету!!!Нестанак САД на овај или онај начин је НЕИЗБЕЖАН!!!Кимове ракете уништиће тотално највеће ЗЛО ове планете звано САД,пуна подршка уништењу САД заувек!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

15.09.2017 23:35

Само се ви зезајте ,ста це бит ако Трамп искљуци Интернет.

Name

др

16.09.2017 08:44

Е и ти се разумијес у интернет, ко Додо у водјење дрзаве..

Name

др

16.09.2017 08:43

Е и ти се разумијес у интернет,ко Додо у водјење дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

16.09.2017 13:36

Драгутине : сто тако лупетас зафалисе Америма сто нису орузие дали Армији Б и Х тиби био на другој страни Дрине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

16.09.2017 14:10

Ма шта вама бошњацима вреди дати оружје,кад ви то не знате да користите!!!Треба Сарајлија проћи обуку,није то праћка па само ставиш камен и затегнеш?Треба да вам пошаљу инструкторе,а мислиш да би вас ВРС чекао док ви научите да рукујете са оружјем???

Name

Сарајлија .

16.09.2017 16:16

Драгутине : јасам обуку заврсио у ЈНА на Криволаку у Македонији и доброми досло у рату и имо храбрости и среце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

16.09.2017 19:49

Сарајлија човече,научи прво да се споразумеваш?Јел ти знаш шта причаш,једно кажеш,а на сасвим друго одговараш???Потего си питање о америчком оружју,реко си да су вам американци испоручили своје оружје,у ЈНА није била обука за инострано оружје осим нешто тадашњег совјетског оружја,што је било!Зато не лупај Сарајлија,да вама није било НАТО и САД и ЕУ ми Срби да смо имали правог вођу 1991-ве,за месец дана ослободили би и похапсили све непријатеље бивше СФРЈ и на целој територији СФРЈ би прогласили СРБОСЛАВИЈУ,што је требало и урадити и истерати све оне који су реметилачки фактор у СФРЈ...Ниси ти прави Сарајлија ти си Санџачки Сарајлија,јер неумеш да се споразумеваш,то Сарајево је имало доста добрих школа и факултета,што ниси искористио бившу СФРЈ да похађаш нешто од тога,данас би много боље комуницирао са људима,е мој Сарајлија???

Name

Сарајлија .

17.09.2017 16:02

Драгутине : немој да мрзис Амере они суте спасили нису дали наорузање Армији Босне и Херцеговине сад би Ви Драгутине били на другој страни Дрине . Зафалисе Америма !

ОДГОВОРИТЕ