На фестивалу и награда "Манда"

У званичној конкуренцији 52. Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма - Филмским сусретима, који ће у Нишкој тврђави бити отворен у четвртак 24. августа и трајаће до 30. августа, биће приказано 13 филмова. Новина на овом фестивалу је незванична награда за најбољу комичну улогу "Милорад Мандић Манда",

Забава 23.08.2017 | 16:56
На фестивалу и награда "Манда"
Председница жирија глумица Јелица Сретеновић, у коме су и Иван Бекјарев и Миња Филиповић, по традицији ће примити кључеве града од градоначелника Ниша Дарка Булатовића. Ниш ће у наредних седам дана бити град глумаца.
 
Глумица Светлана Цеца Бојковић примиће престижну награду за допринос глуми која носи име по једном од највећих српских бардова глуме - "Павле Вуисић".



На Филмским сусретима неће бити приказан филм Емира Кустурице "На млечном путу" због тога јер је режисер инсиститао да филм буде приказан ван конкуренције. По фестивалским пропозицијама српски филмови у којима играју српски глумци морају бити приказани у званичном делу програма и не могу се тертиратио као гостујући филмови.

- На отварању Филмских сусрета биће 50 глумаца што је својеврсни рекорд фестивала јер је и у најбољим временима било по тридесетак колега. Не знам где ћемо сви да станемо, али снаћи ћемо се некако - рекао је уметнички директор Филмских сусрета Владан Живковић.



Он је нагласио да је новина на овом фестивалу незванична награда за најбољу комичну улогу "Милорад Мандић Манда", коју су иницирали Радош Бајић и "Блиц". О признању ће одлучивати посебан жири у којем ће бити представници Мандине породице, Бајићеве продуцентске куће и "Блица".

После званичног отварања биће приказан филм "Стадо" Николе Која и "Устав Републике Хрватске" Рајка Грлића. У петак су на програму "Санта Марија дела салуте" Здравка Шотре, "Афтерпарти" Луке Бурсаћа и "Зона Замфирова-други део" Југа Радивојевића Треће фестивалске вечери су на програму филмови "Нигде" Предрага Велиновића и "Реквијем за госпођу Ј." Бојана Вуловића.

Филмови "Име: Добрица Презиме:непознато" Срђе Пенезића и "Слепи путник на броду лудака" Горана Марковића су на програму у недељу, док ће у понедељак публика видети "Јесен самураја" Данила Бећковића и "Бисер Бојане" Милана Караџича. Последњи у званичној конкуренцији биће приказани "Козје уши" Марка Костића и "Игла испод прага" Ивана Мариновића.

На затварању Филмских сусрета, после уручивања награда овогодишњим лауреатима, биће приказана два гостујућа филма- "Хипи долина", документарац нишког редитеља Бобана Рајковића и пилот серија "Сенке над Балканом" Драгана Бјелогрлића.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар