Они су златни "орлићи", шампиони Европе!

Ови кошаркаши доносе у Србију трофеј за најбољег на континенту.  Стигли прваци Европе – Јовановићеви пулени! Јуниорски шампиони Европе у кошарци стигли су у понедељак поподне у Београд, дан након што су четврти пут покорили "Стари континент".

Кошарка 07.08.2017 | 16:45
Они су златни "орлићи", шампиони Европе!
После девет година, Србија је шампион Европе у јуниорском узрасту.

Под вођством селектора Владе Јовановића, као и те 2009, "орлићи" су се попели на континентални трон и потврдили доминацију у узрасту до 18 година.

Шпанци су добили српску селекцију на почетку турнира. После тог пораза, "орлићи" су ухватили залет и редом рушили Италију, Украјину, Немачку, па у четвртфиналу БиХ, а у полуфиналу Литванију.

Одличним играма, цео тим Србије скренуо је пажњу на себе и дао веру у светлу будућност. Међу "орлићима" у финалу се посебно истакао Никола Мишковић, перспективно крило, који је проглашен и за најкориснијег играча турнира.

Чета бившег тренера Партизана Владе Јовановића је у Словачкој у финалу савладала Шпанију 74:62 и показала да српска кошарка не треба да брине за своју будућност."

"Био сам и раније на репрезентативним задацима, али ми се чини да није било раније овакве подршке. Осетили смо огромну подршку медија и КСС", рекао је Јовановић.

Будућност "Орлова" су капитен Алекса Ускоковић (Црвена звезда мтс), Стефан Момиров (Црвена звезда мтс), Марко Шаренац (Металац Ваљево), Никола Мишковић (Мега Бемакс), Алекса Матић (Мега Бемакс), Вук Вуликић (Динамик Београд), Тадија Тадић (Партизан НИС), Андрија Марјановић (Барселона, Шпанија), Данило Петровић (Виртус Болоња, Италија), Балша Копривица (САД), Филип Петрушев (САД) и Марко Пецарски (Бајерн Минхен, Немачка).

"Ови момци су се сјајно понашали, не само током осам дана током ЕП, него од краја јуна и почетка припрема. На почеку смо поставили циљеве, а онда смо заједно све време се трудили да их испунимо", додао је селектор шампиона Европе.

Злато је дошло у Србију. Донели су га златни момци - наши "орлићи".

Изабраници Владе Јовановћа, нови шампиони Европе, допутовали су у понедељак поподне са пехаром по који су прошлог месеца и отпутовали на Еуробаскет.

На аеродрому их је поздравио председник КСС Предраг Даниловић.

"Срећан сам. Знаш како су радили и заслужили су титулу. Надам се да је ово само један од успеха ове генерације и сигуран сам да ће уз добар рад имати још великих успеха. Схватили су шта значи играти у државним селекцијама и сигуран сам да су бољи играчи сада него када су обукли дрес", рекао је први човек српске кошарке.

Селектор Влада Јовановић захвалио је свима на подршци, коју су момци и те како осетили.

"Подршка, не само ових осам дана, већ све време од почетка припрема, много нам је значила. Мислим на подршку медија, КСС и људи који су нам све време помогали. Хвала КСС на указаној шанси и именовању за тренера. То је за мене велика част, а ја овај посао заиста волим, посебно када седиш на клупи репрезентације. Хвала и Саши Даниловићу, с којим не сарађујем први пут. Хвала овој деци, Ракочевићу, Кузмановићи и на крају, али најважније, хвала мом стручном штабу. Одрадили смо јако тежак и озбиљан посао. Сви су дошли као добри играчи, људи, момци, а показали су да могу да буду још бољи. Видели су пут којима треба да иду да буду још бољи..."

Млади стручњак, који је и 2009. водио јуниоре до европског злата, признао је да је уживао у раду са "орлићима".

"Много ми је било лепо да сарађујем са овим играчима. Уживао сам у свим тренинзима, у утамицама, додуше, не баш свим. Одушевили су ме како су се понашали, како су функционисали као тим, како су носили дрес. Момци су се подресили грбу и дресу Србије. Искрено, хвала им!"

Капитен Алекса Ускоковић имао је част да подигне трофеј. Плејмејкер је пред новинарима рекао...

"Велика ми је част што сам као капитен овде и што представљам ову екипу. Ово је један изванредан успех у који нисмо веровали. Ишли смо корак по корак... Скупили смо се 20. јуна и схватили шта је наш задатак. Прве утакмице нису биле најсјајније, али смо били тим, расли кроз утакмице и показали да смо велика екипа и прави шампиони".

Никола Мишковић, перспективно крило и МВП турнира, поручио је да једва чека ново окупљање овог тима.

"Алекса је све рекао. Свака част свим момцима и целом стручном штабу на овом великом успеху. Желим да се за две године поново сви окупимо и кренемо у нове победе".

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар