Oni su zlatni "orlići", šampioni Evrope!

Ovi košarkaši donose u Srbiju trofej za najboljeg na kontinentu.  Stigli prvaci Evrope – Jovanovićevi puleni! Juniorski šampioni Evrope u košarci stigli su u ponedeljak popodne u Beograd, dan nakon što su četvrti put pokorili "Stari kontinent".

Košarka 07.08.2017 | 16:45
Oni su zlatni "orlići", šampioni Evrope!
Posle devet godina, Srbija je šampion Evrope u juniorskom uzrastu.

Pod vođstvom selektora Vlade Jovanovića, kao i te 2009, "orlići" su se popeli na kontinentalni tron i potvrdili dominaciju u uzrastu do 18 godina.

Španci su dobili srpsku selekciju na početku turnira. Posle tog poraza, "orlići" su uhvatili zalet i redom rušili Italiju, Ukrajinu, Nemačku, pa u četvrtfinalu BiH, a u polufinalu Litvaniju.

Odličnim igrama, ceo tim Srbije skrenuo je pažnju na sebe i dao veru u svetlu budućnost. Među "orlićima" u finalu se posebno istakao Nikola Mišković, perspektivno krilo, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira.

Četa bivšeg trenera Partizana Vlade Jovanovića je u Slovačkoj u finalu savladala Španiju 74:62 i pokazala da srpska košarka ne treba da brine za svoju budućnost."

"Bio sam i ranije na reprezentativnim zadacima, ali mi se čini da nije bilo ranije ovakve podrške. Osetili smo ogromnu podršku medija i KSS", rekao je Jovanović.

Budućnost "Orlova" su kapiten Aleksa Uskoković (Crvena zvezda mts), Stefan Momirov (Crvena zvezda mts), Marko Šarenac (Metalac Valjevo), Nikola Mišković (Mega Bemaks), Aleksa Matić (Mega Bemaks), Vuk Vulikić (Dinamik Beograd), Tadija Tadić (Partizan NIS), Andrija Marjanović (Barselona, Španija), Danilo Petrović (Virtus Bolonja, Italija), Balša Koprivica (SAD), Filip Petrušev (SAD) i Marko Pecarski (Bajern Minhen, Nemačka).

"Ovi momci su se sjajno ponašali, ne samo tokom osam dana tokom EP, nego od kraja juna i početka priprema. Na počeku smo postavili ciljeve, a onda smo zajedno sve vreme se trudili da ih ispunimo", dodao je selektor šampiona Evrope.

Zlato je došlo u Srbiju. Doneli su ga zlatni momci - naši "orlići".

Izabranici Vlade Jovanovća, novi šampioni Evrope, doputovali su u ponedeljak popodne sa peharom po koji su prošlog meseca i otputovali na Eurobasket.

Na aerodromu ih je pozdravio predsednik KSS Predrag Danilović.

"Srećan sam. Znaš kako su radili i zaslužili su titulu. Nadam se da je ovo samo jedan od uspeha ove generacije i siguran sam da će uz dobar rad imati još velikih uspeha. Shvatili su šta znači igrati u državnim selekcijama i siguran sam da su bolji igrači sada nego kada su obukli dres", rekao je prvi čovek srpske košarke.

Selektor Vlada Jovanović zahvalio je svima na podršci, koju su momci i te kako osetili.

"Podrška, ne samo ovih osam dana, već sve vreme od početka priprema, mnogo nam je značila. Mislim na podršku medija, KSS i ljudi koji su nam sve vreme pomogali. Hvala KSS na ukazanoj šansi i imenovanju za trenera. To je za mene velika čast, a ja ovaj posao zaista volim, posebno kada sediš na klupi reprezentacije. Hvala i Saši Daniloviću, s kojim ne sarađujem prvi put. Hvala ovoj deci, Rakočeviću, Kuzmanovići i na kraju, ali najvažnije, hvala mom stručnom štabu. Odradili smo jako težak i ozbiljan posao. Svi su došli kao dobri igrači, ljudi, momci, a pokazali su da mogu da budu još bolji. Videli su put kojima treba da idu da budu još bolji..."

Mladi stručnjak, koji je i 2009. vodio juniore do evropskog zlata, priznao je da je uživao u radu sa "orlićima".

"Mnogo mi je bilo lepo da sarađujem sa ovim igračima. Uživao sam u svim treninzima, u utamicama, doduše, ne baš svim. Oduševili su me kako su se ponašali, kako su funkcionisali kao tim, kako su nosili dres. Momci su se podresili grbu i dresu Srbije. Iskreno, hvala im!"

Kapiten Aleksa Uskoković imao je čast da podigne trofej. Plejmejker je pred novinarima rekao...

"Velika mi je čast što sam kao kapiten ovde i što predstavljam ovu ekipu. Ovo je jedan izvanredan uspeh u koji nismo verovali. Išli smo korak po korak... Skupili smo se 20. juna i shvatili šta je naš zadatak. Prve utakmice nisu bile najsjajnije, ali smo bili tim, rasli kroz utakmice i pokazali da smo velika ekipa i pravi šampioni".

Nikola Mišković, perspektivno krilo i MVP turnira, poručio je da jedva čeka novo okupljanje ovog tima.

"Aleksa je sve rekao. Svaka čast svim momcima i celom stručnom štabu na ovom velikom uspehu. Želim da se za dve godine ponovo svi okupimo i krenemo u nove pobede".

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar