БНД шпијунирао Бијелу кућу?

Њемачка обавјештајна служба дуго је шпијунирала бројне званичнике и пословне мете у САД, укључујучи Бијелу кућу, објавио је данас недјељник "Шпигл".

Свијет 22.06.2017 | 12:19
БНД шпијунирао Бијелу кућу?
Магазин пише да је добио на увид документе који показују да је обавјештајна служба БНД имала листу од око 4.000 кључних појмова за вршење надзора од 1998. до 2006. године.

Међу њима су телефонски бројеви или бројеви факс-машина, адресе електронске поште у Бијелој кући и адресе америчких финансијских званичника и дипломата.

Остале мете које су биле под надзором су војне институције, укључујући америчко ваздухопловство и маринце, Насу и цивилну организацију "Хјумен рајтс воч", преноси АФП.

Шпијинирање није заобишло ни стотине страних амбасада и међународне организације попут Међународног монетарног фонда, наводи "Шпигл".

Служба БНД одбила је да коментарише овај извјештај.

Њемачка је оштро протестовала када је Едвард Сноуден 2013. године објавио податке о шпијунским активностима Америке у свијету, укључујући прислушкивање мобилног телефона њемачког канцелара Ангеле Меркел.

Меркелова је више пута изјавила да је "шпијунирање међу пријатељима" неприхватљиво, али да се Берлин и даље ослања на САД када је ријеч о безбједносним питањима.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар