Албанци неће моћи да мешетаре

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун за РТС каже да су резултати избора на Косову и Метохији очекивани и на страни албанских партија и на страни српских листа, али и да указују да ће донети дугорочну политичку нестабилност.

Србија 12.06.2017 | 09:03
Албанци неће моћи да мешетаре
Гостујући у Дневнику РТС-а Милован Дрецун је рекао да ће резултати избора на КиМ донети политичку нестабилност пошто су победничке странке у победничкој коалицији произашле из терористичке организације ОВК, па је, како истиче, немогуће очекивати од лидера који су носиоци корупције на Космету да донесу преко потребну стабилност.

Лидери албанских странака су дефинисани у белој књизи НАТО-а о криминалу на Космету као вође организованих криминалних група, истакао је Дрецун и додао да они дестабилизују међуетничке односе.

"Харадинај је претио да у случају његове победе неће бити Србије на КиМ. Преко Српске листе, иза које је стао председник Александар Вучић, показало се да ће Србија бити присутна у политичком животу на КиМ и да ће бити кључна препрека у доношењу одлука Албанаца на штету српског народа", истиче Дрецун.

Српска листа, каже, има пун капацитет да заштити своје интересе.

"Срби имају власт у 10 локалних самоуправа, подигнут је међународни капацитет преко Бриселског споразума, постигнуто је јединство српских представника и ту неће бити простора да Албанци мешетаре и траже појединце који би гласали на штету српског народа", објаснио је Дрецун.

Коментаришући излазност Срба и Албанаца на изборима, Дрецун је рекао да је "очигледно да су Срби схватили значај избора и учешћа Срба у привременим институцијама самоуправе и све то преко везе са Владом Србије".

Додао је да "нико не може да оспори да је Србија незаобилазан и једини чинилац који може да преговара у име српског народа на КиМ".

"Ако ова владајућа коалиција понуди Српској листи да уђе у извршну власт, а та коалиција остане при томе да од формирања Заједнице српских општина нема ништа, што би била суспензија процеса нормализације, како би онда Срби могли да учествују", упитао је Дрецун.

Истиче да ће Албанци по сваку цену покушати да избегну капацитет који представници Срба имају, да би их омели у доношењу одлука.

"Имаћемо притисак међународне заједнице да у новој власти буду представници мањине, а њима би одговарало да то буду српски представници, то су два супротстављена процеса. Имајући у виду да многи представници победничке странке могу да се нађу на оптужницама, могуће је да ће се тада створити нестабилна политичка ситуација, али стабилна када је у питању српски народ на Косову и Метохији", закључио је Дрецун.

Извор: РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ТриплеБ

12.06.2017 07:30

"Српска листа, каже, има пун капацитет да заштити своје интересе." ---- 22.000 гласача...... молим те лијепо... па тамо сте статистичка грешка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

12.06.2017 07:45

Главно да ти не мозес на Косово остало це све средити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

12.06.2017 07:46

Како ово. Сви други произашли из терористичких организацИја само ми нисмо. Сваста . Ми смо небески свеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

12.06.2017 08:08

Тако ти буде када је звезда водиља српског народа она Цосицева . ЛАЗ, лаз, лагање,лаз и само лаз ... како је то тузно лагати свом сопственом народу док тај исти народ зна да то није истина. Зато и каснимо за другима најмање 100 година.

Name

Фед

12.06.2017 08:32

Ал пази ово привремене институције де ми мајке ти реци како цес их вратит у оквире Србије па да не буду привремене него сталне да ли има ико нормалан да мисли да цес Косово вратити јадо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

12.06.2017 08:52

Дрецун дреци као обицно из Београда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

12.06.2017 11:14

Јесу ли ово они који стално причају како Косово није и не може бити независна држава, како ће се Србија борити за ово или за оно... Од ових из СНС већих издајника мајка није родила, издали су све што је могло да се изда. А изгледа да је и народу у Србији већ одавно јасно да Косово иде својим путем, па гласају за Вучића и остале, надајући се да ће на тај начин брже ући у ЕУ. Јадна је ова држава Србија. Само се надам да им неко неће затражити неке уступке, на рачун Републике Српске, продаће нас, а да и не трепну... Немојте нас више бранити, молимо вас

ОДГОВОРИТЕ