Albanci neće moći da mešetare

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun za RTS kaže da su rezultati izbora na Kosovu i Metohiji očekivani i na strani albanskih partija i na strani srpskih lista, ali i da ukazuju da će doneti dugoročnu političku nestabilnost.

Srbija 12.06.2017 | 09:03
Albanci neće moći da mešetare
Gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun je rekao da će rezultati izbora na KiM doneti političku nestabilnost pošto su pobedničke stranke u pobedničkoj koaliciji proizašle iz terorističke organizacije OVK, pa je, kako ističe, nemoguće očekivati od lidera koji su nosioci korupcije na Kosmetu da donesu preko potrebnu stabilnost.

Lideri albanskih stranaka su definisani u beloj knjizi NATO-a o kriminalu na Kosmetu kao vođe organizovanih kriminalnih grupa, istakao je Drecun i dodao da oni destabilizuju međuetničke odnose.

"Haradinaj je pretio da u slučaju njegove pobede neće biti Srbije na KiM. Preko Srpske liste, iza koje je stao predsednik Aleksandar Vučić, pokazalo se da će Srbija biti prisutna u političkom životu na KiM i da će biti ključna prepreka u donošenju odluka Albanaca na štetu srpskog naroda", ističe Drecun.

Srpska lista, kaže, ima pun kapacitet da zaštiti svoje interese.

"Srbi imaju vlast u 10 lokalnih samouprava, podignut je međunarodni kapacitet preko Briselskog sporazuma, postignuto je jedinstvo srpskih predstavnika i tu neće biti prostora da Albanci mešetare i traže pojedince koji bi glasali na štetu srpskog naroda", objasnio je Drecun.

Komentarišući izlaznost Srba i Albanaca na izborima, Drecun je rekao da je "očigledno da su Srbi shvatili značaj izbora i učešća Srba u privremenim institucijama samouprave i sve to preko veze sa Vladom Srbije".

Dodao je da "niko ne može da ospori da je Srbija nezaobilazan i jedini činilac koji može da pregovara u ime srpskog naroda na KiM".

"Ako ova vladajuća koalicija ponudi Srpskoj listi da uđe u izvršnu vlast, a ta koalicija ostane pri tome da od formiranja Zajednice srpskih opština nema ništa, što bi bila suspenzija procesa normalizacije, kako bi onda Srbi mogli da učestvuju", upitao je Drecun.

Ističe da će Albanci po svaku cenu pokušati da izbegnu kapacitet koji predstavnici Srba imaju, da bi ih omeli u donošenju odluka.

"Imaćemo pritisak međunarodne zajednice da u novoj vlasti budu predstavnici manjine, a njima bi odgovaralo da to budu srpski predstavnici, to su dva suprotstavljena procesa. Imajući u vidu da mnogi predstavnici pobedničke stranke mogu da se nađu na optužnicama, moguće je da će se tada stvoriti nestabilna politička situacija, ali stabilna kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji", zaključio je Drecun.

Izvor: RTS

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

TripleB

12.06.2017 07:30

"Srpska lista, kaže, ima pun kapacitet da zaštiti svoje interese." ---- 22.000 glasača...... molim te lijepo... pa tamo ste statistička greška!

ODGOVORITE
Name

DOXA

12.06.2017 07:45

Glavno da ti ne mozes na Kosovo ostalo ce sve srediti....

ODGOVORITE
Name

Aha

12.06.2017 07:46

Kako ovo. Svi drugi proizašli iz terorističkih organizacIja samo mi nismo. Svasta . Mi smo nebeski sveci

ODGOVORITE
Name

blbl

12.06.2017 08:08

Tako ti bude kada je zvezda vodilja srpskog naroda ona Cosiceva . LAZ, laz, laganje,laz i samo laz ... kako je to tuzno lagati svom sopstvenom narodu dok taj isti narod zna da to nije istina. Zato i kasnimo za drugima najmanje 100 godina.

Name

Fed

12.06.2017 08:32

Al pazi ovo privremene institucije de mi majke ti reci kako ces ih vratit u okvire Srbije pa da ne budu privremene nego stalne da li ima iko normalan da misli da ces Kosovo vratiti jado

ODGOVORITE
Name

Kumic

12.06.2017 08:52

Drecun dreci kao obicno iz Beograda

ODGOVORITE
Name

Realno

12.06.2017 11:14

Jesu li ovo oni koji stalno pričaju kako Kosovo nije i ne može biti nezavisna država, kako će se Srbija boriti za ovo ili za ono... Od ovih iz SNS većih izdajnika majka nije rodila, izdali su sve što je moglo da se izda. A izgleda da je i narodu u Srbiji već odavno jasno da Kosovo ide svojim putem, pa glasaju za Vučića i ostale, nadajući se da će na taj način brže ući u EU. Jadna je ova država Srbija. Samo se nadam da im neko neće zatražiti neke ustupke, na račun Republike Srpske, prodaće nas, a da i ne trepnu... Nemojte nas više braniti, molimo vas

ODGOVORITE