Србија спрема тужбу против НАТО-а

Осамнаест година послије бомбардовања Србије – припрема се тужба против 19 чланица НАТО-а, које су учествовале у агресији.

Србија 11.06.2017 | 21:59
Србија спрема тужбу против НАТО-а
Како наводи Радио-телевизија Србије, тужбе, у име жртава, припрема специјални тим, који ће чинити домаћи и страни адвокати, као и љекари којима предстоји да докажу везу између пораста најтежих болести и коришћења уранијума током бомбардовања.

Четрдесет пет милијарди година потребно је за потпуни распад осиромашеног уранијума. На Србију је 1999, по признању НАТО-а, бачено више од 10 тона – углавном на Косову и Метохији, али и четири локације на југоистоку Србије.

Већ у прве двије године послије бомбардовања биљежи се пораст хематолошких и бубрежних обољења. Годинама касније, и тежа.

"Сада статистика управо говори о енормном проценту. О епидемији малигних болести, аномалија на потомству, сама чињеница да се код једног дјетета дневно утврди једно малигно обољење, довољно говори о ризику", каже члан тима Радомир Ковачевић, токсиколог у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту.

Иако веза између статистике и бомбардовања званично није доказана, експертски тим намерава да је утврди – са чиме ће пред судове 19 земаља НАТО-а.

Упркос чињеници да су слични покушаји, раније, остајали без епилога - италијански касациони суд у случају погибије радника РТС-а и њемачки Уставни суд у случају страдалих на Варваринском мосту прогласили су се ненадлежним.

Правници, зато, мале шансе дају новој иницијативи.

"Овдје говоримо с једне стране о немогућности утврђивања директне кривице, с друге стране вјерујемо да ће ситуација бити веома слична оној која је била у Немачкој", каже Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права - Јуком.

"Оно што је боље, то је да се направи нека комисија који ће прибавити све то што су нам радили, описати, документовати са фотографијама, историјама болести и тада сачекати одговарајући моменат да се то искористи", каже адвокат Тома Фила.

Борба за правду пропала је чак и када је иза ње стајала држава – током бомбардовања Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтјев југословенске владе да НАТО прекине са ударима.

Пет година касније, прогласио се и ненадлежним у спору Србије и Црне Горе против осам чланица алијансе. Искуство показује да се умјесто правним средствима, треба борити политичким, каже правник Јукома.

"Да оне сада након оволико година помогну нашој земљи да поједине посљедице санира – овде говоримо и о разминиравању и о финансијској помоћи и улагањима и мислим да је то и пут којим треба и у овом случају ићи", каже Милан Антонијевић.

Експертски тим, ипак, има оптимизма – намјера им је да се у тужбама нађу и посљедице коришћења касетних бомби и бомбардовања хемијских и петрохемијских постројења. Вјерују да ће доказе прикупити за око двије године.

(РТС)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Фби

11.06.2017 11:31

Да је Србија нормална дрзава давно је то требала да уради и тражи милионско обештећење за сваког градјанина Србије ,све је озрачено људи умиру карцином у порасту убијали су нрвине људе само зато што су срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дик Адвокат

11.06.2017 12:23

Само напријед,јос це Србија да плати ратне троскове нато-у сто нас је тукао.

Name

Турбоскара

11.06.2017 12:20

Који И цији суд це прогласит нато кривим цјела еу нато.Србија ради све да удје у еу с то знаци индиректно у нато.То је као ботба слона И мусице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

11.06.2017 13:07

Умре сто пута висе од цигарета и дувана,нека тузе дуванску индустрију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало морген

11.06.2017 13:19

Мислим да је на ово идеалан коментар ..не липси магарце до зелене траве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

11.06.2017 13:26

Србијо будимо сретни да нас висе не бомбардују.Зато сто пре да удјемо у Нато савез и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из Босне

11.06.2017 13:45

Будалаштиња,,, платите прво одштету Босни, Хрватској и Словенији

ОДГОВОРИТЕ
Name

бице интересантно

11.06.2017 14:43

Бице занимљиво прво са цисто правне стране јер 199 Србија није била независна дрзава него је са Црном Цором цинила дрзаву дрзаву која се звала СЦГ. А сада је Црна Гора цланица НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.06.2017 20:27

Па кад плати Србија остету словенији хрватској И босни онда нек тузи НАТО то Је сигурно да це добити спор По обицају сви други су криви а Србија не Смијесно тразе остету а толико сла нанијели по цитавој бивсој југославији

Name

Одговор Ар

12.06.2017 07:30

Да Србија плати Бих ,Хрватској и Словенији што их је два пута ослобађала у 20 вијеку ???