Srbija sprema tužbu protiv NATO-a

Osamnaest godina poslije bombardovanja Srbije – priprema se tužba protiv 19 članica NATO-a, koje su učestvovale u agresiji.

Srbija 11.06.2017 | 21:59
Srbija sprema tužbu protiv NATO-a
Kako navodi Radio-televizija Srbije, tužbe, u ime žrtava, priprema specijalni tim, koji će činiti domaći i strani advokati, kao i ljekari kojima predstoji da dokažu vezu između porasta najtežih bolesti i korišćenja uranijuma tokom bombardovanja.

Četrdeset pet milijardi godina potrebno je za potpuni raspad osiromašenog uranijuma. Na Srbiju je 1999, po priznanju NATO-a, bačeno više od 10 tona – uglavnom na Kosovu i Metohiji, ali i četiri lokacije na jugoistoku Srbije.

Već u prve dvije godine poslije bombardovanja bilježi se porast hematoloških i bubrežnih oboljenja. Godinama kasnije, i teža.

"Sada statistika upravo govori o enormnom procentu. O epidemiji malignih bolesti, anomalija na potomstvu, sama činjenica da se kod jednog djeteta dnevno utvrdi jedno maligno oboljenje, dovoljno govori o riziku", kaže član tima Radomir Kovačević, toksikolog u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

Iako veza između statistike i bombardovanja zvanično nije dokazana, ekspertski tim namerava da je utvrdi – sa čime će pred sudove 19 zemalja NATO-a.

Uprkos činjenici da su slični pokušaji, ranije, ostajali bez epiloga - italijanski kasacioni sud u slučaju pogibije radnika RTS-a i njemački Ustavni sud u slučaju stradalih na Varvarinskom mostu proglasili su se nenadležnim.

Pravnici, zato, male šanse daju novoj inicijativi.

"Ovdje govorimo s jedne strane o nemogućnosti utvrđivanja direktne krivice, s druge strane vjerujemo da će situacija biti veoma slična onoj koja je bila u Nemačkoj", kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava - Jukom.

"Ono što je bolje, to je da se napravi neka komisija koji će pribaviti sve to što su nam radili, opisati, dokumentovati sa fotografijama, istorijama bolesti i tada sačekati odgovarajući momenat da se to iskoristi", kaže advokat Toma Fila.

Borba za pravdu propala je čak i kada je iza nje stajala država – tokom bombardovanja Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev jugoslovenske vlade da NATO prekine sa udarima.

Pet godina kasnije, proglasio se i nenadležnim u sporu Srbije i Crne Gore protiv osam članica alijanse. Iskustvo pokazuje da se umjesto pravnim sredstvima, treba boriti političkim, kaže pravnik Jukoma.

"Da one sada nakon ovoliko godina pomognu našoj zemlji da pojedine posljedice sanira – ovde govorimo i o razminiravanju i o finansijskoj pomoći i ulaganjima i mislim da je to i put kojim treba i u ovom slučaju ići", kaže Milan Antonijević.

Ekspertski tim, ipak, ima optimizma – namjera im je da se u tužbama nađu i posljedice korišćenja kasetnih bombi i bombardovanja hemijskih i petrohemijskih postrojenja. Vjeruju da će dokaze prikupiti za oko dvije godine.

(RTS)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Fbi

11.06.2017 11:31

Da je Srbija normalna drzava davno je to trebala da uradi i traži milionsko obeštećenje za svakog gradjanina Srbije ,sve je ozračeno ljudi umiru karcinom u porastu ubijali su nrvine ljude samo zato što su srbi.

ODGOVORITE
Name

Dik Advokat

11.06.2017 12:23

Samo naprijed,jos ce Srbija da plati ratne troskove nato-u sto nas je tukao.

Name

Turboskara

11.06.2017 12:20

Koji I ciji sud ce proglasit nato krivim cjela eu nato.Srbija radi sve da udje u eu s to znaci indirektno u nato.To je kao botba slona I musice..

ODGOVORITE
Name

popara

11.06.2017 13:07

Umre sto puta vise od cigareta i duvana,neka tuze duvansku industriju.

ODGOVORITE
Name

malo morgen

11.06.2017 13:19

Mislim da je na ovo idealan komentar ..ne lipsi magarce do zelene trave...

ODGOVORITE
Name

Mili

11.06.2017 13:26

Srbijo budimo sretni da nas vise ne bombarduju.Zato sto pre da udjemo u Nato savez i EU.

ODGOVORITE
Name

neko iz Bosne

11.06.2017 13:45

Budalaštinja,,, platite prvo odštetu Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji

ODGOVORITE
Name

bice interesantno

11.06.2017 14:43

Bice zanimljivo prvo sa cisto pravne strane jer 199 Srbija nije bila nezavisna drzava nego je sa Crnom Corom cinila drzavu drzavu koja se zvala SCG. A sada je Crna Gora clanica NATO

ODGOVORITE
Name

AR

11.06.2017 20:27

Pa kad plati Srbija ostetu sloveniji hrvatskoj I bosni onda nek tuzi NATO to Je sigurno da ce dobiti spor Po obicaju svi drugi su krivi a Srbija ne Smijesno traze ostetu a toliko sla nanijeli po citavoj bivsoj jugoslaviji

Name

Одговор Ар

12.06.2017 07:30

Да Србија плати Бих ,Хрватској и Словенији што их је два пута ослобађала у 20 вијеку ???