Мир и стабилност нису заувијек дати

На данашњем скупу доминирају речи мир, стабилност, смањење запаљиве реторике, али мир и стабилност нису нешто што је заувек дато, на томе морате да радите на дневном, недељном и месечном нивоу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Србија 03.06.2017 | 13:12
Мир и стабилност нису заувијек дати
Вучић је, у изјави новинарима у Брду код Крања, уочи почетка овогодишњег састанка лидера држава југоисточне Европе, процеса "Брдо - Бриони", рекао да у политици и односима међу државама нема превише љубави, већ много интереса, али да је важно да сви упуте сличне или исте поруке.

Вучић је подсетио да је јутрос, на маргинама форума, имао билатерални састанак са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем, да ће се састати и са македонским председником Ðорђом Ивановим и председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, али да ће разговарати и са осталим лидерима.

"Следећа прилика за разговоре је инаугурација у Београду, 23. јуна, где очекујем да сви дођу", рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће на самиту, односно и на радном ручку и на пленарној седници, покренути тему економског повезивања, односно регионалној економској зони.

"Нећу од тога да одустајем. Бићу досадан као стеница. То је регионална економска зона, јединствено тржиште, да покушамо да направимо за западнобалканску шесторку, односно пет плус један како ми кажемо, али и за близе односе и са земљама ЕУ из региона, односно са Хрватском и Словенијом", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је у складу с тим разговарао са Човићем око учешћа Србије на Мостарском сајму, на којем ће бити покровитељ.

"То није било могуће раније и мислимо да уложимо и озбиљан новац и представимо Србију и у Херцеговини на најбољи могући начин, да додатно будемо фактор који ће да приближава српски и хрватски народ и верујем да ћемо имати успеха по том питању", рекао је Вучић.

Како је нагласио сви имају заједничку муку, а то је предузеће Агрокор.

Србија, како је рекао, не осећа финансијске последице, али га осећа у смислу производње.

"Немамо проблем ни са Фрикомом, ни са Дијамантом, ни са Меркатор С, у смислу останка запослених људи. Али имамо проблем са добављачима који су смањили своје испоруке. А они мање произведу или више држе на залихама. Тиме губимо у БДП ми, а мислите какве проблеме по том питању имају Хрвати", рекао је Вучић.

Он је додао и да смањење кредитног рејтинга Агрокору свима прави проблеме, и БиХ и Србији и Хрватској.

"Ни криви ни дужни имаћемо проблема у наредном периоду и по том питању сам спреман са свима њима да у наредном периоду разговарам, да видмо шта да радимо. Сваки разговор је добар, лекови, прилика да се разговара о ситуацији у региону, али и прилика и да размишљамо о новим пројектима, о томе шта је то што заједнички можемо да направимо”, закључио је Вучић.

Председник Србије, такође, изјавио је данас да је изјава косовског председника Хашима Тачија о уласку у Европску унију, заправо трик-изјава на коју неће да одговори како на би нашкодио територијалном интегритету и суверенитету Србије нити нашим економским односима.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Брду код Крања, рекао да је Тачијева изјава “да не може да замисли да ЕУ у своје чланство прими Србију пре Косова”, заправо трик-изјава јер шта год да одговори на њу, Албанци би имали спремљен одговор.

"Ако кажем да је то смешно, рекли би да ми признајемо да Косово није Србија и да не желимо да уђемо заједно. Ако ја кажем ући ћемо заједно, онда ће други људи рећи да ми желимо да кажемо да смо на истом нивоу и да смо до истог нивоа европског пута стигли докле је стигла Приштина", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће се уздржати од сваког одговора, јер не жели да нашкод ни нашим економским интересима, нити жели да потцењује реформе које смо до сада спровели, као ни да наруши територијални интегритет Србије.

"Само нека се они једино или искључиво баве Београдом и Србима, наше је да радимо и сарађујемо са њима", истакао је председник.

Вучић је додао да га више занима да данас Тачија пита докле је Приштина стигла са својом документацијом за ауто-пут, за онај део који треба да иде поред Подујева ка Приштини, јер је, како је рекао, то за нас важно.

"То је важно и за Србе који живе у Грачаници, читавом Косовском поморављу, и за Србе у Метохији, и Штрпцу пре свега, а да не причам колико је то важно за економију, успостављање бољих односа између Срба и Албанаца. Они нека говоре тешке речи, ми нећемо да изговарамо тешке речи”, рекао је Вучић.

Председник је указао да косовски Албанци и без изборне кампање немају друге теме до Србије.

"Али ми имамо друге теме, а то је како да унапређујемо наше односе, како да продајемо још више наше робе Приштини, важно је да будемо што је могуће економски успешнији", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да подстиче српске приватнике и државне компаније да раде са Албанцима у Албанији, са Албанцима на Косову и Метохији и да не види у томе никакав проблем.

"Мислим да је то здраво и разумно опредељење и за то ћу се увек залагати", рекао је Вучић.

Председник је на питања у вези са претњама Рамуша Харадинаја њему и Србији рекао да Харадинај прети сваки дан.

"Од онога Вучићу немој да се качиш са мном до некаквог непријатељства... Ми ћемо гледати да избегнемо непријатељства. Албанци су озбиљан, вредан, одговоран народ и желимо да имамо добре односе са њима" подвукао је Вучић.

Председник је поновио да није нарочито уплашен силом или силом Харадинајевих аргумената.

"Плашим се да неко ко безброј пута мора да понавља колико је јак, као дете које црта коња па не личи на коња и мора да напише испод да је коњ, али изгледа да неки нису успели да одрасту у међувремену", рекао је Вучић.

Упитан о наставку бриселског дијалога, Вучић је рекао да је Београд за то увек спреман и да очекује да ће ускоро и бити настављен.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

попара

03.06.2017 11:26

Има ли бар један дан да не објавите несто о Додику и Вуцицу,досадни су....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

03.06.2017 13:36

Страни плаћеници, који имају јаку позадину...зато нас толико бомбардују са њима..

Name

лаж

03.06.2017 11:41

Лажеш народ а и сам знаш да је Косово држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

03.06.2017 12:35

Ма наравно да зна само мисли да народ вјерује у њихове супље прице.

Name

А Таци ?

03.06.2017 14:19

Вуциц казе ""Следећа прилика за разговоре је инаугурација у Београду, 23. јуна, где очекујем да сви дођу", рекао је Вучић." Дали то знаци да је на инаугурацију позво и Тација ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

03.06.2017 15:23

Теско се људима који цитају цланке о политицарима јер тако се само трујемо л...није битно цији је политицар нас њихов све је то иста стока бар овдје код нас на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакица

04.06.2017 10:41

Е Милојко ,Милојко немојте се трудити да несто објасните људима са малим процентом образовања за ове је само мотика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

04.06.2017 12:19

Ако ако, увесце то бизнисери, цим цују да нема.

ОДГОВОРИТЕ