Србија отвара још два поглавља

Како РТС сазнаје, Немачка је дала сагласност за отварање још два поглавља – поглавље 29, које се односи на Царинску унију, и поглавље 7, које се тиче интелектуалне својине.

Србија 02.06.2017 | 19:53
Србија отвара још два поглавља
Очекује се да та два поглавља буду отворена на Међувладиној конференцији 20. јуна у Луксембургу.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потврдила је Тањугу да је Немачка, као што је до сада учинило и више од 20 земаља чланица ЕУ, дала сагласност за отварање још два поглавља.

Немачка је своју сагласност дала данас, а више од 20 других чланица ЕУ сагласност је дало у претходних неколико месеци на састанцима радних група Уније.

Што се Велике Британије тиче, у тој земљи су избори заказани за 8. јун, те се сагласност и Лондона, који, упркос "Брегзиту" и даље има право одлучивања у ЕУ, очекује након избора.

Србија је до сада отворила осам и привремено затворила два од 35 поглавља у преговорима са Европском унијом.

Процес усклађивања српског законодавства са стандардима и нормама европске заједнице почео је у децембру 2015. године, када су отворена прва преговарачка поглавља – поглавље 32, које се односи на финансијску контролу, и поглавље 35 о нормализацији односа са Приштином.

У јулу 2016. отворена су и поглавља 23, о правосуђу и темељним правима, и 24 – правда, слобода и безбедност.

У децембру 2016. отворено је поглавље 5, о јавним набавкама, и поглавље 25 – о науци и истраживању, које је истовремено и затворено.

Ове године, у фебруару, отворена су поглавља 20, о предузетништву и индустријској политици, као и поглавље 26 – о култури и образовању, које је такође привремено затворено.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар