Живе у погрешној временској зони

Туристи у Шпанији увијек наиђу на необичан призор у 22. 00 часа када су ресторани увијек пуни и служи се вечера иако је у то вријеме у остатку Европе већина кухиња затворена.

Свијет 13.05.2017 | 15:21
Живе у погрешној временској зони
Многи често мисле да је разлог томе медитерански начин живота, али је стварни разлог мало чуднији пошто се Шпанци налазе у “погрешној временској зони” и тако је у протеклих 70 година.

Погледом на географску карту види се да је Шпанија на истој линији попут Британије, Португала и Марока и да би вријеме требало да мјери по Гриничу, а не по централно-европском.

Током 1940. године генерал Франсиско Франко наредио је помјерање часовника за један сат напријед, у знак солидарности са нацистичком Њемачком.

Међутим, Шпанци су наставили да једу у исто вријеме али пошто је сат помјерен ручали су у 14.00 а не у 13.00 часова, а вечера је служена у 21.00 а не у 20.00 часова.

По завршетку Другог свјетског рата сат никад није враћен али је 2016. године шпански премијер Маријано Рахој најавио да Влада ради на плану да се радни дан завршава у 18.00 а не у 20.00 часова.

Један од битнијих елемената плана је и разматрања могућности преласка са централноевропског на рачунање времена по Гриничу, али то је изазвало жучне дискусије широм Шпаније.

Пошто је 60 минута иза тачне временске зоне то значи да у Шпанији Сунце излази касније и исто тако залази због чега су чувене дуга предвечерја и заласци у туристичким зонама.

Регионалне власти на Балеарским острвима, која обухватају Мајорку, Мењорку и Ибицу, против су враћања на мјерење времена по Гриничу, али остатак Шпаније због погрешног мјерења времена суочава се са недостатком сна и смањењем продуктивности.

У Шпанији радни дан почиње у 9.00 часова и послије два сата паузе између 14.00 и 16.00 часова радници се враћају на посао и раде до 20.00 часова.

Касни радни сати приморавају Шпанце да друштвени живот воде у каснијим сатима.

Ударни термини на шпанским телевизијама су око 22.30 часова.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар