Џерард постао тренер: Ово ће тражити од играча...

"Хоћу да их спремим за последњих десет минута утакмице, када није пријатно стајати на терену", каже чувени "Стиви Џи". Посебно му смета инсистирање на атракцијама, за шта верује да су криве видео игрице.

Фудбал 01.05.2017 | 23:00
Џерард постао тренер: Ово ће тражити од играча...
Стивен Џерард (36) вратио се кући.

Славни везиста Ливерпула, освајач Лиге шампиона, "пекао је занат" неколико месеци у омладинској школи клуба са Енфилда и ове недеље дефинитивно преломио - време је да преузме тим.

За почетак, Џерард ће сести на клупу екипе играча млађих од 18 година.

"Причао сам са Јиргеном (Клопом) и сагласили смо се после неколико разговора да је У-18 селекција прави узраст за мене, јер изазива одређену пажњу, али и оставља простор за прављење гомиле грешака. Истовремено, пружа шансу и за развој и за учење. Сви менаџери и тренери са којима сам разговарао рекли су ми да ћу правити много грешака и боље је да први посао радите далеко од камера", рекао је "Стиви Џи".

Прошле године добио је понуду МК Донса да преузме њихов први тим, али је одбио. Ево и зашто.

"Да сам прихватио, учио бих на самом послу, на тежи начин и вероватно нисам био спреман за то. Можда сам и био спреман, али нисам хтео да ризикујем, посебно зато што себи нисам одредио време или циљ где желим да стигнем у одређеном периоду. Зато је У-18 тим био логичан избор".

"СВИ БИ КАО РОНАЛДО, ВЕРОВАТНО ЗБОГ ИГРИЦА"

Претходних месеци Џерард је учио од старијих колега и признаје да му је тај, "позадински" рад пријао. За то време, могао је да види и ствари које му се нису свиделе, као што су мањак физичке снаге играча, на чему ће посебно инсистирати.

"Као играч имао сам много погрешних стартова и неколико пута сам претерао и морао да се извињавам. Не желим да уведем младе фудбалере у грубости, али морате да их спремите за највиши ниво игре, а он је физички захтеван. Није ствар у стартовима и такмичарском набоју, већ хоћу да их спремим за последњих пет или десет минута важне утакмице, када је тешко, када вам ноге 'горе', када вам срце 'гори' и када није лепо бити на терену. Морате их довести у стање у да буду ментално спремни за то. Мрзим фудбалере и фудбал код којих не видим физичку снагу и жељу за победом", објашњава Џерард.

На чему ће као тренер инсистирати? Ево конкретног одговора...

"У фудбалским академијама постоји менталитет инсистирања на дриблинзима, атракцијама. Многи клинци мисле да могу да 10 пута 'заролају' и прескоче лопту или да се окрену око ње да би изгледали добро и да би се истакли. Сви волимо да видимо технику и таленат, али и други аспекат фудбала је изузетно важан. Мораћу да покушам да припремим фудбалере за каријере које их чекају. Неће сви играти за први тим Ливерпула, али осећам да би то могло да им помогне. Можда им та жеља за триковима долази из компјутерских игрица, не знам. Постоји много одличних играча које млади покушавају да имитирају, а можда то раде и превише за своје способности. Они покушавају да играју као Роналдо, а у тој ситуацији морате да погледате у себе и да се запитате: 'Шта имам? Које су моје врлине? Како могу да поправим слабости и како да постанем играч на свој начин?", додао је Џерард.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар