Džerard postao trener: Ovo će tražiti od igrača...

"Hoću da ih spremim za poslednjih deset minuta utakmice, kada nije prijatno stajati na terenu", kaže čuveni "Stivi Dži". Posebno mu smeta insistiranje na atrakcijama, za šta veruje da su krive video igrice.

Fudbal 01.05.2017 | 23:00
Džerard postao trener: Ovo će tražiti od igrača...
Stiven Džerard (36) vratio se kući.

Slavni vezista Liverpula, osvajač Lige šampiona, "pekao je zanat" nekoliko meseci u omladinskoj školi kluba sa Enfilda i ove nedelje definitivno prelomio - vreme je da preuzme tim.

Za početak, Džerard će sesti na klupu ekipe igrača mlađih od 18 godina.

"Pričao sam sa Jirgenom (Klopom) i saglasili smo se posle nekoliko razgovora da je U-18 selekcija pravi uzrast za mene, jer izaziva određenu pažnju, ali i ostavlja prostor za pravljenje gomile grešaka. Istovremeno, pruža šansu i za razvoj i za učenje. Svi menadžeri i treneri sa kojima sam razgovarao rekli su mi da ću praviti mnogo grešaka i bolje je da prvi posao radite daleko od kamera", rekao je "Stivi Dži".

Prošle godine dobio je ponudu MK Donsa da preuzme njihov prvi tim, ali je odbio. Evo i zašto.

"Da sam prihvatio, učio bih na samom poslu, na teži način i verovatno nisam bio spreman za to. Možda sam i bio spreman, ali nisam hteo da rizikujem, posebno zato što sebi nisam odredio vreme ili cilj gde želim da stignem u određenom periodu. Zato je U-18 tim bio logičan izbor".

"SVI BI KAO RONALDO, VEROVATNO ZBOG IGRICA"

Prethodnih meseci Džerard je učio od starijih kolega i priznaje da mu je taj, "pozadinski" rad prijao. Za to vreme, mogao je da vidi i stvari koje mu se nisu svidele, kao što su manjak fizičke snage igrača, na čemu će posebno insistirati.

"Kao igrač imao sam mnogo pogrešnih startova i nekoliko puta sam preterao i morao da se izvinjavam. Ne želim da uvedem mlade fudbalere u grubosti, ali morate da ih spremite za najviši nivo igre, a on je fizički zahtevan. Nije stvar u startovima i takmičarskom naboju, već hoću da ih spremim za poslednjih pet ili deset minuta važne utakmice, kada je teško, kada vam noge 'gore', kada vam srce 'gori' i kada nije lepo biti na terenu. Morate ih dovesti u stanje u da budu mentalno spremni za to. Mrzim fudbalere i fudbal kod kojih ne vidim fizičku snagu i želju za pobedom", objašnjava Džerard.

Na čemu će kao trener insistirati? Evo konkretnog odgovora...

"U fudbalskim akademijama postoji mentalitet insistiranja na driblinzima, atrakcijama. Mnogi klinci misle da mogu da 10 puta 'zarolaju' i preskoče loptu ili da se okrenu oko nje da bi izgledali dobro i da bi se istakli. Svi volimo da vidimo tehniku i talenat, ali i drugi aspekat fudbala je izuzetno važan. Moraću da pokušam da pripremim fudbalere za karijere koje ih čekaju. Neće svi igrati za prvi tim Liverpula, ali osećam da bi to moglo da im pomogne. Možda im ta želja za trikovima dolazi iz kompjuterskih igrica, ne znam. Postoji mnogo odličnih igrača koje mladi pokušavaju da imitiraju, a možda to rade i previše za svoje sposobnosti. Oni pokušavaju da igraju kao Ronaldo, a u toj situaciji morate da pogledate u sebe i da se zapitate: 'Šta imam? Koje su moje vrline? Kako mogu da popravim slabosti i kako da postanem igrač na svoj način?", dodao je Džerard.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar