Њемачка - Енглеска 1:0! Бомба за крај репрезентативне каријере Подолског!

Немачки фудбалер Лукас Подолски на савршен начин завршио је репрезентативну каријеру – евроголом у својој последњој утакмици.  Данке Полди! Овако изгледају бајке у фудбалу. . .  Редак примерак играча који је у репрезентацији играо боље него у клубовима. Отишао је у пензију на спектакуларан начин у мечу са Енглеском.

Фудбал 22.03.2017 | 23:14
Њемачка - Енглеска 1:0! Бомба за крај репрезентативне каријере Подолског!
Немци су у пријатељском сусрету савладали Енглеску минималним резултатом (1:0), а стрелац јединог поготка био је Подолски у 69. минуту.

Он је прихватио повратно додавање од Ширлеа и са више од 20 метара послао пројектил у горњи десни угао гола који је бранио Џо Харт.

Био је то 49. погодак нападача за национални тим на 130. утакмици, чиме је заокружена фантастична каријера Подолског – са Панцерима је освојио светску титулу 2014, био вицешампион Европског првенства 2012, а са Бајерном је 2007-2008 дошао до дупле круне.

’Елф’ је 13. пут тријумфовао против Енглеске, а једино су у томе више пута успевали Шкоти и Велшани.

У осталим пријатељским утакмицама вечери Кипар је победио Казахстан са 3:1, Шкотска и Канада су ремизирале (1:1), док је Чешка била убедљива против Литваније – 3:0.



Бајке постоје у фудбалу, најновија носи име Лукаса Подолског.

У Немачкој омиљени Принц Полди се од дреса у којем је доживео најлепше тренутке каријере, опростио на спектакуларан начин. Овацијама и аплаузима преко 80.000 навијача у Дортмунду.

У последњем мечу у дресу Панцера, Подолски је евроголом за минималну победу против љутог ривала Енглеске ставио тачку на блиставу репрезентативну каријеру коју је започео давне 2000. године као тинејџер којег је Руди Фелер храбро гурнуо у тим Елфа. И то из Цвајте у којој је жарио и палио у дресу Келна!

Од тада је 13 година био незамењив члан Маншафта. Са Немачком је освојио титулу првака света, играо на великим такмичењима, имао велике мечеве, писао историју... У клупској каријери је носио дресове великана као што су Бајерн, Арсенал или Интер. Али никада није блистао онако како је то радио у дресу са државним грбом.

Подолски је био редак тип играча који је у репрезентацији играо боље него у клубовима и увек је био оружје на које су селектори могли да се ослоне. Немачка „десетка“ му је увек лепо стајала, никада је није девалвирао... Зато је и био идол милиона Немаца. Зато су га увек волели и гледали другачијим очима. Он је био њихов Принц Полди.

Зато су вечерас трибине Вестфалена биле крцате транспарентима подрке и захвалностиПодолском за све што је урадио за Немачку. Зато је меч почео видео компилацијом његових најбољих потеза у којима су уживали сви гледајући ка великом семафору Вестфалена. Зато је цела једна трибина посветила кореографију свом идолу. Зато је он морао да држи емотиван говор пре меча.

Зато је судбина и удесила да Подолски реши меч фудбалском мајсторијом.

Мада су Енглези учинили све да до тога не дође. И мада је Јоаким Лев извео млади тим Панцера са новим снагама попут Вајгла, Кимиха, Санеа, Бранта и Вернера. Ова тројица последњих тинејџера би могли да наставе тамо где је Подолски стао...

Енглези су по први пут пробали формацију са тројицом у последњој линији и Вокером иБертрандом као офанзивним бочним играчима. Упркос скепси енглеске јавности, таСаутгејтова идеја се није показала као лоша јер је Горди Албион био бољи ривал у првом полувремену. Варди и Деле Али су имали одличне шансе, Лалана је такође могао да савладаТер Штегена, Енглези су били опаснији... Код младог немачког тима се издвајао тек ЛукасПодолски покушајима са дистанце и може се рећи да Панцери нису створили озбиљнију шансу у првом полувремену. Кимих и Вајгл су се истакли грубом стартовима...

Али у другом полувремену је све дошло на своје место. Почело је шансама Подолског иБранта што је била увертира за експлозију одушевљења у 69. минуту. 

Подолски је распалио по лопти са 20 метара и постигао еврогол за победу! За крај једне од најлепших прича у историји немачког фудбала.

Све је било готово... Лев је извео Подолског у 82. минуту како би вечити дечак немачког фудбала побрао заслужене овације и аплаузе. Не само за овај гол, већ за свих ових 13 година у којима је поносно носио дрес Елфа.

Данке Полди! 

Немачка: Тер Штеген - Кимих, Ридигер, Хумелс, Хектор - Вајгл (од 66. Џан), Крос, Брант (од 59. Ширле), Подолски (од 84. Руди) - Сане, Вернер (од 77. Милер)

Енглеска: Харт - Кин, Кејхил, Смолинг (од 84. Стонс) - Вокер, Ливермор (од 83. Ворд-Прауз), Дајер, Бертранд (од 83. Шо), Али (од 71. Лингард), Лалана (од 66. Редмонд) - Варди (од 70. Рашфорд)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар