Njemačka - Engleska 1:0! Bomba za kraj reprezentativne karijere Podolskog!

Nemački fudbaler Lukas Podolski na savršen način završio je reprezentativnu karijeru – evrogolom u svojoj poslednjoj utakmici.  Danke Poldi! Ovako izgledaju bajke u fudbalu. . .  Redak primerak igrača koji je u reprezentaciji igrao bolje nego u klubovima. Otišao je u penziju na spektakularan način u meču sa Engleskom.

Fudbal 22.03.2017 | 23:14
Njemačka - Engleska 1:0! Bomba za kraj reprezentativne karijere Podolskog!
Nemci su u prijateljskom susretu savladali Englesku minimalnim rezultatom (1:0), a strelac jedinog pogotka bio je Podolski u 69. minutu.

On je prihvatio povratno dodavanje od Širlea i sa više od 20 metara poslao projektil u gornji desni ugao gola koji je branio Džo Hart.

Bio je to 49. pogodak napadača za nacionalni tim na 130. utakmici, čime je zaokružena fantastična karijera Podolskog – sa Pancerima je osvojio svetsku titulu 2014, bio vicešampion Evropskog prvenstva 2012, a sa Bajernom je 2007-2008 došao do duple krune.

’Elf’ je 13. put trijumfovao protiv Engleske, a jedino su u tome više puta uspevali Škoti i Velšani.

U ostalim prijateljskim utakmicama večeri Kipar je pobedio Kazahstan sa 3:1, Škotska i Kanada su remizirale (1:1), dok je Češka bila ubedljiva protiv Litvanije – 3:0.



Bajke postoje u fudbalu, najnovija nosi ime Lukasa Podolskog.

U Nemačkoj omiljeni Princ Poldi se od dresa u kojem je doživeo najlepše trenutke karijere, oprostio na spektakularan način. Ovacijama i aplauzima preko 80.000 navijača u Dortmundu.

U poslednjem meču u dresu Pancera, Podolski je evrogolom za minimalnu pobedu protiv ljutog rivala Engleske stavio tačku na blistavu reprezentativnu karijeru koju je započeo davne 2000. godine kao tinejdžer kojeg je Rudi Feler hrabro gurnuo u tim Elfa. I to iz Cvajte u kojoj je žario i palio u dresu Kelna!

Od tada je 13 godina bio nezamenjiv član Manšafta. Sa Nemačkom je osvojio titulu prvaka sveta, igrao na velikim takmičenjima, imao velike mečeve, pisao istoriju... U klupskoj karijeri je nosio dresove velikana kao što su Bajern, Arsenal ili Inter. Ali nikada nije blistao onako kako je to radio u dresu sa državnim grbom.

Podolski je bio redak tip igrača koji je u reprezentaciji igrao bolje nego u klubovima i uvek je bio oružje na koje su selektori mogli da se oslone. Nemačka „desetka“ mu je uvek lepo stajala, nikada je nije devalvirao... Zato je i bio idol miliona Nemaca. Zato su ga uvek voleli i gledali drugačijim očima. On je bio njihov Princ Poldi.

Zato su večeras tribine Vestfalena bile krcate transparentima podrke i zahvalnostiPodolskom za sve što je uradio za Nemačku. Zato je meč počeo video kompilacijom njegovih najboljih poteza u kojima su uživali svi gledajući ka velikom semaforu Vestfalena. Zato je cela jedna tribina posvetila koreografiju svom idolu. Zato je on morao da drži emotivan govor pre meča.

Zato je sudbina i udesila da Podolski reši meč fudbalskom majstorijom.

Mada su Englezi učinili sve da do toga ne dođe. I mada je Joakim Lev izveo mladi tim Pancera sa novim snagama poput Vajgla, Kimiha, Sanea, Branta i Vernera. Ova trojica poslednjih tinejdžera bi mogli da nastave tamo gde je Podolski stao...

Englezi su po prvi put probali formaciju sa trojicom u poslednjoj liniji i Vokerom iBertrandom kao ofanzivnim bočnim igračima. Uprkos skepsi engleske javnosti, taSautgejtova ideja se nije pokazala kao loša jer je Gordi Albion bio bolji rival u prvom poluvremenu. Vardi i Dele Ali su imali odlične šanse, Lalana je takođe mogao da savladaTer Štegena, Englezi su bili opasniji... Kod mladog nemačkog tima se izdvajao tek LukasPodolski pokušajima sa distance i može se reći da Panceri nisu stvorili ozbiljniju šansu u prvom poluvremenu. Kimih i Vajgl su se istakli grubom startovima...

Ali u drugom poluvremenu je sve došlo na svoje mesto. Počelo je šansama Podolskog iBranta što je bila uvertira za eksploziju oduševljenja u 69. minutu. 

Podolski je raspalio po lopti sa 20 metara i postigao evrogol za pobedu! Za kraj jedne od najlepših priča u istoriji nemačkog fudbala.

Sve je bilo gotovo... Lev je izveo Podolskog u 82. minutu kako bi večiti dečak nemačkog fudbala pobrao zaslužene ovacije i aplauze. Ne samo za ovaj gol, već za svih ovih 13 godina u kojima je ponosno nosio dres Elfa.

Danke Poldi! 

Nemačka: Ter Štegen - Kimih, Ridiger, Humels, Hektor - Vajgl (od 66. Džan), Kros, Brant (od 59. Širle), Podolski (od 84. Rudi) - Sane, Verner (od 77. Miler)

Engleska: Hart - Kin, Kejhil, Smoling (od 84. Stons) - Voker, Livermor (od 83. Vord-Prauz), Dajer, Bertrand (od 83. Šo), Ali (od 71. Lingard), Lalana (od 66. Redmond) - Vardi (od 70. Rašford)

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar