Шта се догађа ако Бачка иступи из Суперлиге...?!

Ко губи колико бодова и како то компликује шампионску трку? Пропозиције су јасне, сви резултати Војвођана бришу се. . .

Фудбал 22.03.2017 | 22:10
Шта се догађа ако Бачка иступи из Суперлиге...?!
Управни одбор Бачке из Бачке Паланке одржан синоћ а на коме је донета одлука да тај клуб иступи из Суперлиге, могао би да подигне много прашине у нашем ионако "прашњевом" фудбалу.

Челници војвођанског суперлигаша незадовољни суђењем Крагујевчанина Бојана Николића на мечу против Радничког из Ниша одржали су хитан састанак и донели неколико одлука од који је свакако најрадикалнија она о напуштању елитног ранга. Пошто су се чланови УО изјаснили заказана је ванредну седница Скупштине на којој би жеља чланова управе требало да буде верификована и спроведена у дело. 

Е сад, шта то значи за Бачку и Суперлигу пре свега?

У таквим случајевима - када клуб одлучи да својевољно напусти такмичење усред сезоне- правилник Фудбалског савеза је врло јасан, а ми вам га преносимо:

Члан 32.

- Клуб који пре почетка или током такмичења у Суперлиги одустане од даљег учествовања, у наредном циклусу такмичења биће премештен за два ранга нижи степен такмичења, или у најнижи степен такмичења уз примену одговарајућих одредби из дисциплинског правилника ФСС.

- Клуб који у току такмичења не одигра својом кривицом две планиране утакмице наћи ће се на последњем месту на табели или после прелиминарне фазе и/или после финалне фазе, аутоматски ће бити елиминисан из Суперлиге и, независно од финансијских санкција, биће премештен за два ранга нижи степен такмичења или у најнижи степен такмичења уз примену одговарајућих дисциплинских прописа.

- Резултати клуба који је иступио из такмичења у Суперлиги у току такмичарске сезоне решаваће се на следећи начин:

* Уколико клуб иступи у току прелиминарне фазе сви постигнути резултати се бришу.
* Уколико клуб иступи у току финалне фазе, сви постигнути резултати у прелиминарној фази остају на снази, а сви резултати из финалне фазе се бришу.

Из свега наведеног закључак је јасан: Ако Скупштина Бачке верификује одлуку Управног одбора и тај клуб заиста иступи из такмичења, не чека га ништа добро. У најмању руку наредне сезоне такмичење ће почети у трећој лиги.

Али има и оних клубова који би и те како профитирали у случају иступања. Сви који су два пута тукли Бачкопаланчане изгубиће по шест бодова, док ће они који су, рецимо, кикснули против Војвођана губити мање. То би, теоретски гледано, могло кључно да утиче и на шампионску трку, јер Звезда је два пута победила Бачку (3:0, 2:0), а Партизан једном одиграо нерешено и једном победио. То практично значи да би заостатак за црвено-белима у прелиминарном делу сезоне смањио на четири бода, а затим дељењем бодова у плеј-офу на само два. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар