Šta se događa ako Bačka istupi iz Superlige...?!

Ko gubi koliko bodova i kako to komplikuje šampionsku trku? Propozicije su jasne, svi rezultati Vojvođana brišu se. . .

Fudbal 22.03.2017 | 22:10
Šta se događa ako Bačka istupi iz Superlige...?!
Upravni odbor Bačke iz Bačke Palanke održan sinoć a na kome je doneta odluka da taj klub istupi iz Superlige, mogao bi da podigne mnogo prašine u našem ionako "prašnjevom" fudbalu.

Čelnici vojvođanskog superligaša nezadovoljni suđenjem Kragujevčanina Bojana Nikolića na meču protiv Radničkog iz Niša održali su hitan sastanak i doneli nekoliko odluka od koji je svakako najradikalnija ona o napuštanju elitnog ranga. Pošto su se članovi UO izjasnili zakazana je vanrednu sednica Skupštine na kojoj bi želja članova uprave trebalo da bude verifikovana i sprovedena u delo. 

E sad, šta to znači za Bačku i Superligu pre svega?

U takvim slučajevima - kada klub odluči da svojevoljno napusti takmičenje usred sezone- pravilnik Fudbalskog saveza je vrlo jasan, a mi vam ga prenosimo:

Član 32.

- Klub koji pre početka ili tokom takmičenja u Superligi odustane od daljeg učestvovanja, u narednom ciklusu takmičenja biće premešten za dva ranga niži stepen takmičenja, ili u najniži stepen takmičenja uz primenu odgovarajućih odredbi iz disciplinskog pravilnika FSS.

- Klub koji u toku takmičenja ne odigra svojom krivicom dve planirane utakmice naći će se na poslednjem mestu na tabeli ili posle preliminarne faze i/ili posle finalne faze, automatski će biti eliminisan iz Superlige i, nezavisno od finansijskih sankcija, biće premešten za dva ranga niži stepen takmičenja ili u najniži stepen takmičenja uz primenu odgovarajućih disciplinskih propisa.

- Rezultati kluba koji je istupio iz takmičenja u Superligi u toku takmičarske sezone rešavaće se na sledeći način:

* Ukoliko klub istupi u toku preliminarne faze svi postignuti rezultati se brišu.
* Ukoliko klub istupi u toku finalne faze, svi postignuti rezultati u preliminarnoj fazi ostaju na snazi, a svi rezultati iz finalne faze se brišu.

Iz svega navedenog zaključak je jasan: Ako Skupština Bačke verifikuje odluku Upravnog odbora i taj klub zaista istupi iz takmičenja, ne čeka ga ništa dobro. U najmanju ruku naredne sezone takmičenje će početi u trećoj ligi.

Ali ima i onih klubova koji bi i te kako profitirali u slučaju istupanja. Svi koji su dva puta tukli Bačkopalančane izgubiće po šest bodova, dok će oni koji su, recimo, kiksnuli protiv Vojvođana gubiti manje. To bi, teoretski gledano, moglo ključno da utiče i na šampionsku trku, jer Zvezda je dva puta pobedila Bačku (3:0, 2:0), a Partizan jednom odigrao nerešeno i jednom pobedio. To praktično znači da bi zaostatak za crveno-belima u preliminarnom delu sezone smanjio na četiri boda, a zatim deljenjem bodova u plej-ofu na samo dva. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar