Анализа: Супер миш који фудбалу даје смисао...!

Вода прекрива 71 одсто планете, а осталих 29 процената "покрива" Н’Голо Канте (26).

Фудбал 22.03.2017 | 23:50
Анализа: Супер миш који фудбалу даје смисао...!
То је готово савршен опис француског репрезентативца у редовима Челсија, тренутно једног од најбољих везних играча света.

Осим што има фантастичан осећај за фудбал, Н’Голо овој игри враћа изворни смисао: важно је шта дајеш екипи и фудбалу, а не какву фризуру носиш, колико тетоважа имаш и колико си милиона лајкова прикупио на друштвеним мрежама.

Он је играч који фудбалу враћа наду, играч којем се пола планете диви искључиво због учинка на терену.

Канте вози свог старог „мини купера“, јер сматра да га одлично служи и да нема потребе да га мења и профил на Инстаграму му је „прилично досадан“. Прелиставамо слике: фудбал, фудбал, фудбал, а-ха, ево неких девојака... А, то су фудбалерке репрезентације Француске... Дакле, момак је, као што рекосмо, „досадан“. Нема флаша шампањца, нема авиона, аутомобила, старлета, манекенки. Само фудбал.

Робсон, Кин и Макелеле у једном играчу

Шта је то славног Марсела Десаија, бившег репрезентативца Француске, натерало да говори о процентима с почетка текста?!

Н’Голо је дефанзивни везњак, који се подједнако добро сналази и као централни везни, без којег тренер Антонио Конте не може да замисли игру Челсија. Он је савршена веза између одбране и напада „плаваца“, играч који је нашем Немањи Матићу, нешто тромијем од њега, дао више слободе у игри.

„Канте је Брајан Робсон, Рој Кин и Клод Макелеле у једном играчу. Увек је у акцији, има га по читавом терену. Родитељи не треба да говоре деци да се угледају на Месија или Роналда. Не, они треба да се угледају на Кантеа. Мали, тих и ненаметљив ван терена, а када изађе на терен постане Челсијев супер миш. Играти против њега је права ноћна мора, срећан сам што сам у пензији јер не могу да замислим да ме он јури 90 минута по терену“, рекао је Џејми Реднап, некадашњи фудбалер Ливерпула.

Најбоља фудбалска инвестиција у Премијер лиги

Док је још играо у Француској Н’Голо је био на „радару“ Реала, али Мадриђани нису журили с куповином јер је неко, наводно, проценио да његов долазак не би био и маркетиншки исплатив. Било како било, у Енглеску је стигао из Каена, а за енглеско тржиште открио га је познати ловац на таленте Стив Волш, који је тада радио у Лестеру. То је исти „ловац“ који је открио и Џејмија Вардија и Ријада Мареза.

Н’Голо је касније признао да није знао ни где се налази Лестер, али је рекао себи: „Што да не, хајде да и то пробам“. У исто време док је он размишљао да прихвати понуду Лестера, сличну дилему имао је и тадашњи тренер Клаудио Ранијери. И Ранијери је умало направио грешку као и Реал. „Није довољни висок, шта ће ми у екипи“, био је Ранијеријев изговор Волшу да не ангажује 169 центиметара високог Кантеа. Али, Волш је био упоран. Епилог: Лестер га је платио девет милиона евра, а Н’Голо је постао касније једна од најбољих фудбалских инвестиција у Премијер лиги у последњој деценији.

После освојене титуле са Лестером, Челси је за најбољег везног играча Премијер лиге морао да плати 36 милиона евра.

Он није играч, већ играчи утакмице

Шта је Челси, заправо, купио?!

Купио је играча који држи тим на окупу, играча који је брз, тачан, спретан, борбен, жесток, са преко 170 стартова и 150 пресечених лопти, колико је бележио, рецимо, у Лестеру.

За њега кажу да има само једну слабу тачку, а то су ваздушни дуели. Али, кога је брига за те дуеле, када га на земљи нико не жели за противника.

„Понекад на терену помислим да играм са близанцима Н’Голо. Имам утисак да га видим дупло. Као да је у исто време и на левој и на десној страни“, рекао је његов саиграч Еден Азар.

Н’Голо је профил фудбалера који патролира испред задње линије одбране и везним играчима даје простор и сигурност да буду креативни. У случају да погреше – нема проблем, ту је увек Канте да исправи грешку.

За њега у шали кажу да му није потребан Фејсбук, Твитер или Инстаграм да би вас пратио. Не, он је увек ту, иза ваших леђа и тачно зна шта радите.

Недавно је Челси његовим голом избацио Јунајтед из ФА купа. И сви су се сложили да је био играч утакмице, осим Мартина Киона, бившег фудбалера Арсенала: „Н’Голо није био играч утакмице. Он је био играчи утакмице“.



"Не покривам, ипак, 30 процената земље"

Они који га знају кажу да је Канте „посвећен фудбалу 24 сата дневно“, те да утакмицу доживљава „као борбу за живот“. Сматрају га не само најбољим играчем Челсија, већ и тренутно најбољим везним играчем на свету. Он, међутим, не жели да себе истиче у први план.

„Много је добрих играча у лиги. У Челсију има доста добрих фудбалера који заслужују да буду изабрани за најбољег. Ја не сматрам да сам најбољи. И, наравно, ја свакако не покривам 30 процената земље", каже Канте.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар