Analiza: Super miš koji fudbalu daje smisao...!

Voda prekriva 71 odsto planete, a ostalih 29 procenata "pokriva" N’Golo Kante (26).

Fudbal 22.03.2017 | 23:50
Analiza: Super miš koji fudbalu daje smisao...!
To je gotovo savršen opis francuskog reprezentativca u redovima Čelsija, trenutno jednog od najboljih veznih igrača sveta.

Osim što ima fantastičan osećaj za fudbal, N’Golo ovoj igri vraća izvorni smisao: važno je šta daješ ekipi i fudbalu, a ne kakvu frizuru nosiš, koliko tetovaža imaš i koliko si miliona lajkova prikupio na društvenim mrežama.

On je igrač koji fudbalu vraća nadu, igrač kojem se pola planete divi isključivo zbog učinka na terenu.

Kante vozi svog starog „mini kupera“, jer smatra da ga odlično služi i da nema potrebe da ga menja i profil na Instagramu mu je „prilično dosadan“. Prelistavamo slike: fudbal, fudbal, fudbal, a-ha, evo nekih devojaka... A, to su fudbalerke reprezentacije Francuske... Dakle, momak je, kao što rekosmo, „dosadan“. Nema flaša šampanjca, nema aviona, automobila, starleta, manekenki. Samo fudbal.

Robson, Kin i Makelele u jednom igraču

Šta je to slavnog Marsela Desaija, bivšeg reprezentativca Francuske, nateralo da govori o procentima s početka teksta?!

N’Golo je defanzivni veznjak, koji se podjednako dobro snalazi i kao centralni vezni, bez kojeg trener Antonio Konte ne može da zamisli igru Čelsija. On je savršena veza između odbrane i napada „plavaca“, igrač koji je našem Nemanji Matiću, nešto tromijem od njega, dao više slobode u igri.

„Kante je Brajan Robson, Roj Kin i Klod Makelele u jednom igraču. Uvek je u akciji, ima ga po čitavom terenu. Roditelji ne treba da govore deci da se ugledaju na Mesija ili Ronalda. Ne, oni treba da se ugledaju na Kantea. Mali, tih i nenametljiv van terena, a kada izađe na teren postane Čelsijev super miš. Igrati protiv njega je prava noćna mora, srećan sam što sam u penziji jer ne mogu da zamislim da me on juri 90 minuta po terenu“, rekao je Džejmi Rednap, nekadašnji fudbaler Liverpula.

Najbolja fudbalska investicija u Premijer ligi

Dok je još igrao u Francuskoj N’Golo je bio na „radaru“ Reala, ali Madriđani nisu žurili s kupovinom jer je neko, navodno, procenio da njegov dolazak ne bi bio i marketinški isplativ. Bilo kako bilo, u Englesku je stigao iz Kaena, a za englesko tržište otkrio ga je poznati lovac na talente Stiv Volš, koji je tada radio u Lesteru. To je isti „lovac“ koji je otkrio i Džejmija Vardija i Rijada Mareza.

N’Golo je kasnije priznao da nije znao ni gde se nalazi Lester, ali je rekao sebi: „Što da ne, hajde da i to probam“. U isto vreme dok je on razmišljao da prihvati ponudu Lestera, sličnu dilemu imao je i tadašnji trener Klaudio Ranijeri. I Ranijeri je umalo napravio grešku kao i Real. „Nije dovoljni visok, šta će mi u ekipi“, bio je Ranijerijev izgovor Volšu da ne angažuje 169 centimetara visokog Kantea. Ali, Volš je bio uporan. Epilog: Lester ga je platio devet miliona evra, a N’Golo je postao kasnije jedna od najboljih fudbalskih investicija u Premijer ligi u poslednjoj deceniji.

Posle osvojene titule sa Lesterom, Čelsi je za najboljeg veznog igrača Premijer lige morao da plati 36 miliona evra.

On nije igrač, već igrači utakmice

Šta je Čelsi, zapravo, kupio?!

Kupio je igrača koji drži tim na okupu, igrača koji je brz, tačan, spretan, borben, žestok, sa preko 170 startova i 150 presečenih lopti, koliko je beležio, recimo, u Lesteru.

Za njega kažu da ima samo jednu slabu tačku, a to su vazdušni dueli. Ali, koga je briga za te duele, kada ga na zemlji niko ne želi za protivnika.

„Ponekad na terenu pomislim da igram sa blizancima N’Golo. Imam utisak da ga vidim duplo. Kao da je u isto vreme i na levoj i na desnoj strani“, rekao je njegov saigrač Eden Azar.

N’Golo je profil fudbalera koji patrolira ispred zadnje linije odbrane i veznim igračima daje prostor i sigurnost da budu kreativni. U slučaju da pogreše – nema problem, tu je uvek Kante da ispravi grešku.

Za njega u šali kažu da mu nije potreban Fejsbuk, Tviter ili Instagram da bi vas pratio. Ne, on je uvek tu, iza vaših leđa i tačno zna šta radite.

Nedavno je Čelsi njegovim golom izbacio Junajted iz FA kupa. I svi su se složili da je bio igrač utakmice, osim Martina Kiona, bivšeg fudbalera Arsenala: „N’Golo nije bio igrač utakmice. On je bio igrači utakmice“.



"Ne pokrivam, ipak, 30 procenata zemlje"

Oni koji ga znaju kažu da je Kante „posvećen fudbalu 24 sata dnevno“, te da utakmicu doživljava „kao borbu za život“. Smatraju ga ne samo najboljim igračem Čelsija, već i trenutno najboljim veznim igračem na svetu. On, međutim, ne želi da sebe ističe u prvi plan.

„Mnogo je dobrih igrača u ligi. U Čelsiju ima dosta dobrih fudbalera koji zaslužuju da budu izabrani za najboljeg. Ja ne smatram da sam najbolji. I, naravno, ja svakako ne pokrivam 30 procenata zemlje", kaže Kante.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar