Мљекаре и свињаре ојадио дебели минус

Веома ниске температуре претходних дана задале су муке сточарима у Републици Српској, због чега је на неким фармама смањења производња млијека, а забиљежени су и значајни губици у свињогојству.

Република Српска 14.01.2017 | 15:28
Мљекаре и свињаре ојадио дебели минус
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да је екстремно спуштање живе у термометру у периоду од 8. до 10. јануара негативно утицало на готово комплетну сточарску производњу. Велики минус највише је проузроковао губитке на фармама млијека, те у узгоју прасади и у перадарству.

"Према информацијама са терена, посљедице хладноће су умањиле производњу млијека до десет одсто, а евидентни су и губици у свињарству, гдје се морталитет прасади креће и до 15 одсто", истакли су у Министарству.

Појаснили су да су ниске температуре, које су се у појединим општинама спуштале до минус 29 степени Целзијуса, у комбинацији са јаким вјетром и нестанком струје, отежале мужу и загријавање штала, гдје је било немогуће обезбиједити оптималну температуру. Проблема је било и у производњи бројлера и јаја.

"Веома ниске температуре, са сњежним падавинама, отежале су и исхрану свих домаћих животиња, а посебно у брдско-планинском подручју Српске", кажу у Министарству.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац истиче да су фармери били суочени и са повећањем потрошње хране, а забиљежена је и штета настала смрзавањем музних уређаја.

"Кад је хладно, краве више једу да би одржале тјелесну температуру, због чега је на великим фармама поскупјела производња до 100 марака дневно", појаснио је Усорац и додао да је повећана и потрошња енергената јер су фармери били приморани да загријавају измузишта како не би дошло до пуцања опреме.

Предсједник Узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић навео је да није било губитака у производњи свињског меса, те да би и губици у свињогојству били знатно већи да прије хладноћа прасад нису распродата пред новогодишње и божићне празнике. Маљчић очекује да ће се губици одразити тек за шездесетак дана када ће на тржишту фалити свиња.

Према процјенама пољопривредних стручњака, уколико период ниских температура буде настављен, губитке би могли имати и пчелари, те узгајивачи рибе због замрзавања водотокова.

Воће и жито без оштећења

У Министарству пољопривреде Републике Српске кажу да ниске температуре ваздуха не би требало да причине значајнију штету засадима најважнијих воћних култура на нашим просторима, попут јабуке, крушке, шљиве, брескве, кајсије и вишње.

"Оштећење се може очекивати у засадима ораха, малине и винове лозе, зависно од локалитета, температуре и степена припремљености биљака за период зимског мировања", рекли су у Министарству и додали да хладноћа и снијег не би требало да нанесу штету на озимим културама.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

саво

14.01.2017 14:30

Јес вала - минус у јануару је стварно изненадјење!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

14.01.2017 15:17

Како није изненадјење да је данима минус 25 И висе И то дан И ноц!