Mljekare i svinjare ojadio debeli minus

Veoma niske temperature prethodnih dana zadale su muke stočarima u Republici Srpskoj, zbog čega je na nekim farmama smanjenja proizvodnja mlijeka, a zabilježeni su i značajni gubici u svinjogojstvu.

Republika Srpska 14.01.2017 | 15:28
Mljekare i svinjare ojadio debeli minus
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu da je ekstremno spuštanje žive u termometru u periodu od 8. do 10. januara negativno uticalo na gotovo kompletnu stočarsku proizvodnju. Veliki minus najviše je prouzrokovao gubitke na farmama mlijeka, te u uzgoju prasadi i u peradarstvu.

"Prema informacijama sa terena, posljedice hladnoće su umanjile proizvodnju mlijeka do deset odsto, a evidentni su i gubici u svinjarstvu, gdje se mortalitet prasadi kreće i do 15 odsto", istakli su u Ministarstvu.

Pojasnili su da su niske temperature, koje su se u pojedinim opštinama spuštale do minus 29 stepeni Celzijusa, u kombinaciji sa jakim vjetrom i nestankom struje, otežale mužu i zagrijavanje štala, gdje je bilo nemoguće obezbijediti optimalnu temperaturu. Problema je bilo i u proizvodnji brojlera i jaja.

"Veoma niske temperature, sa snježnim padavinama, otežale su i ishranu svih domaćih životinja, a posebno u brdsko-planinskom području Srpske", kažu u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ističe da su farmeri bili suočeni i sa povećanjem potrošnje hrane, a zabilježena je i šteta nastala smrzavanjem muznih uređaja.

"Kad je hladno, krave više jedu da bi održale tjelesnu temperaturu, zbog čega je na velikim farmama poskupjela proizvodnja do 100 maraka dnevno", pojasnio je Usorac i dodao da je povećana i potrošnja energenata jer su farmeri bili primorani da zagrijavaju izmuzišta kako ne bi došlo do pucanja opreme.

Predsjednik Uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić naveo je da nije bilo gubitaka u proizvodnji svinjskog mesa, te da bi i gubici u svinjogojstvu bili znatno veći da prije hladnoća prasad nisu rasprodata pred novogodišnje i božićne praznike. Maljčić očekuje da će se gubici odraziti tek za šezdesetak dana kada će na tržištu faliti svinja.

Prema procjenama poljoprivrednih stručnjaka, ukoliko period niskih temperatura bude nastavljen, gubitke bi mogli imati i pčelari, te uzgajivači ribe zbog zamrzavanja vodotokova.

Voće i žito bez oštećenja

U Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske kažu da niske temperature vazduha ne bi trebalo da pričine značajniju štetu zasadima najvažnijih voćnih kultura na našim prostorima, poput jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije i višnje.

"Oštećenje se može očekivati u zasadima oraha, maline i vinove loze, zavisno od lokaliteta, temperature i stepena pripremljenosti biljaka za period zimskog mirovanja", rekli su u Ministarstvu i dodali da hladnoća i snijeg ne bi trebalo da nanesu štetu na ozimim kulturama.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

savo

14.01.2017 14:30

Jes vala - minus u januaru je stvarno iznenadjenje!!!

ODGOVORITE
Name

lijan

14.01.2017 15:17

Kako nije iznenadjenje da je danima minus 25 I vise I to dan I noc!