Анализа: Како је први џокер Серије А постао нападачка машина...?!

Званично најбољи белгијски фудбалер дочекао и искористио својих пет минута у Напуљу...

Фудбал 07.01.2017 | 20:30
Анализа: Како је први џокер Серије А постао нападачка машина...?!
Само му дајте простора, све ће вас уверити у своје фудбалско умеће. Тако је било и у случају Дриса Мертенса, званично најбољег играча Белгије у 2016. години. Дуго је омалени нападач био један од омиљених играча Наполијеве публике, пре свега због улоге џокера, јер је био у стању да у потпуности промени ток утакмице за свега 15 или 20 минута на терену, али током прошле јесени добио знатно важнију улогу, понајвише и због повреде Аркадијуша Милика, заиграо на позицији шпица и цепао противничке мреже.

На крају, када се све сабере – на 22 меча у дресу Наполија постигао је 15 голова и забележио седам асистенција. На терену је провео 1.394 минута или просечно 63,3 по утакмици, а голове је давао на свака 92 минута. Већ сада је постигао више погодака него на 40 утакмица у прошлој сезони (11), али је тада имао потпуно другачију улогу, јер је на терену током читаве сезоне провео укупно 1.682 минута.

Потпуну играчку експлозију Дрис је доживео у децембру, када је у само 16 дана на четири утакмице постигао девет голова. Највише против Торина (четири), а тресао је и мреже Каљарија (три), Бенфике и Фјорентине (по један). Средином прошлог месеца ушао је и у историју италијанског фудбала као први играч Серије А још од 1974. године који је забележио два хет-трика на две узастопне утакмице. Те године то је успело легендарном нападачу Јувентуса Пјетру Анастазију.

Наполитанцима не треба много па да крену са величањем о појави неког новог божанства, доласку неког новог Марадане и слично, као да се нису пре само неколико месеци довољно опекли са Гонзалом Игуаином. Ипак, готово да нема навијача Наполија који се не дичи чињеницом да је Белгијанац постигао гол више од аргентинског издајника у досадашњем току сезоне.

Ипак, исто како је Везув плануо, тако би могао да доживи жестоко гашење и расхлађење. Мертенсов уговор истиче на лето 2018. године, одлични фудбалер има 29 година и наредно лето би могло да буде идеално за остваривање можда и последњег уносног уговора у каријери, ал и одлазак на неку нову, можда још бољу дестинацију.

“Ништа још није договорено. Надам се да ће бити. Видећемо шта ће се десити”, остао је недоречен Мертенс у изјавама за италијанске медије.



У Напуљу га у последњих месец дана дижу у небеса, али он не поседује ни трунку ароганције или препотентности у свом карактеру. Међу играчима је омиљен због своје једноставности и ведрог духа, а према његовим изјавама се може закључити да се уопште не осећа као херој публике, нити жели било каква поређења са Игуаином.

“За мене ово није ништа специјално, јер ја знам колико вредим. Другима можда јесте због голова, јер кад их постижете онда сте уочима јавности. Али, мислим да сам одувек радио добре ствари за Наполи, чак и када нисам постигзао голове. Навијачи воле клуб, а не појединца. Симбол мора да буде цео тим, јер голове које дајем плод су рада целог тима”, рекао је Мертенс.

Иако је белгиски играч године, Мертенс је био принуђен да своје фудбалско знање доказује ван граница своје земље. Пажњу на себе је скренуо у холандском друголигашу АГОВ-у, одакле је отишао у Утрехт, па коначно у ПСВ, где је током две сезоне постигао 45 голова на 88 утакмица. То је било довољно за Наполи да на лето 2013. године искористи своју прилику и за нешто мање од 10.000.000 евра га доведе у своје редове.

Комплетна каријера му је ишла заобилазним путем, па је тако било и у Напуљу, где је тек у четвртој сезони дочекао својих пет минута и то је одмах почео да враћа кроз своју игру. Очигледно је и да му позиција “лажног” нападача посебно прија, јер је у стању да се сакрије од противничких дефанзиваца и из другог плана затресе мрежу ривала, често и на врло ефектан начин. Међутим, све што је урадио у финишу 2016. године мораће да понови и на старту 2017, јер ће у супротном остати запамћен као пламен подно Везува који се брзо угасио.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар