Analiza: Kako je prvi džoker Serije A postao napadačka mašina...?!

Zvanično najbolji belgijski fudbaler dočekao i iskoristio svojih pet minuta u Napulju...

Fudbal 07.01.2017 | 20:30
Analiza: Kako je prvi džoker Serije A postao napadačka mašina...?!
Samo mu dajte prostora, sve će vas uveriti u svoje fudbalsko umeće. Tako je bilo i u slučaju Drisa Mertensa, zvanično najboljeg igrača Belgije u 2016. godini. Dugo je omaleni napadač bio jedan od omiljenih igrača Napolijeve publike, pre svega zbog uloge džokera, jer je bio u stanju da u potpunosti promeni tok utakmice za svega 15 ili 20 minuta na terenu, ali tokom prošle jeseni dobio znatno važniju ulogu, ponajviše i zbog povrede Arkadijuša Milika, zaigrao na poziciji špica i cepao protivničke mreže.

Na kraju, kada se sve sabere – na 22 meča u dresu Napolija postigao je 15 golova i zabeležio sedam asistencija. Na terenu je proveo 1.394 minuta ili prosečno 63,3 po utakmici, a golove je davao na svaka 92 minuta. Već sada je postigao više pogodaka nego na 40 utakmica u prošloj sezoni (11), ali je tada imao potpuno drugačiju ulogu, jer je na terenu tokom čitave sezone proveo ukupno 1.682 minuta.

Potpunu igračku eksploziju Dris je doživeo u decembru, kada je u samo 16 dana na četiri utakmice postigao devet golova. Najviše protiv Torina (četiri), a tresao je i mreže Kaljarija (tri), Benfike i Fjorentine (po jedan). Sredinom prošlog meseca ušao je i u istoriju italijanskog fudbala kao prvi igrač Serije A još od 1974. godine koji je zabeležio dva het-trika na dve uzastopne utakmice. Te godine to je uspelo legendarnom napadaču Juventusa Pjetru Anastaziju.

Napolitancima ne treba mnogo pa da krenu sa veličanjem o pojavi nekog novog božanstva, dolasku nekog novog Maradane i slično, kao da se nisu pre samo nekoliko meseci dovoljno opekli sa Gonzalom Iguainom. Ipak, gotovo da nema navijača Napolija koji se ne diči činjenicom da je Belgijanac postigao gol više od argentinskog izdajnika u dosadašnjem toku sezone.

Ipak, isto kako je Vezuv planuo, tako bi mogao da doživi žestoko gašenje i rashlađenje. Mertensov ugovor ističe na leto 2018. godine, odlični fudbaler ima 29 godina i naredno leto bi moglo da bude idealno za ostvarivanje možda i poslednjeg unosnog ugovora u karijeri, al i odlazak na neku novu, možda još bolju destinaciju.

“Ništa još nije dogovoreno. Nadam se da će biti. Videćemo šta će se desiti”, ostao je nedorečen Mertens u izjavama za italijanske medije.



U Napulju ga u poslednjih mesec dana dižu u nebesa, ali on ne poseduje ni trunku arogancije ili prepotentnosti u svom karakteru. Među igračima je omiljen zbog svoje jednostavnosti i vedrog duha, a prema njegovim izjavama se može zaključiti da se uopšte ne oseća kao heroj publike, niti želi bilo kakva poređenja sa Iguainom.

“Za mene ovo nije ništa specijalno, jer ja znam koliko vredim. Drugima možda jeste zbog golova, jer kad ih postižete onda ste uočima javnosti. Ali, mislim da sam oduvek radio dobre stvari za Napoli, čak i kada nisam postigzao golove. Navijači vole klub, a ne pojedinca. Simbol mora da bude ceo tim, jer golove koje dajem plod su rada celog tima”, rekao je Mertens.

Iako je belgiski igrač godine, Mertens je bio prinuđen da svoje fudbalsko znanje dokazuje van granica svoje zemlje. Pažnju na sebe je skrenuo u holandskom drugoligašu AGOV-u, odakle je otišao u Utreht, pa konačno u PSV, gde je tokom dve sezone postigao 45 golova na 88 utakmica. To je bilo dovoljno za Napoli da na leto 2013. godine iskoristi svoju priliku i za nešto manje od 10.000.000 evra ga dovede u svoje redove.

Kompletna karijera mu je išla zaobilaznim putem, pa je tako bilo i u Napulju, gde je tek u četvrtoj sezoni dočekao svojih pet minuta i to je odmah počeo da vraća kroz svoju igru. Očigledno je i da mu pozicija “lažnog” napadača posebno prija, jer je u stanju da se sakrije od protivničkih defanzivaca i iz drugog plana zatrese mrežu rivala, često i na vrlo efektan način. Međutim, sve što je uradio u finišu 2016. godine moraće da ponovi i na startu 2017, jer će u suprotnom ostati zapamćen kao plamen podno Vezuva koji se brzo ugasio.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar