Донијети Закон о Уставном суду БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да треба донијети Закон о Уставном суду БиХ, али да се то не може догодити без промјене Устава БиХ јер је у њему одређено постојање страних судија.

Босна и Херцеговина 31.12.2016 | 10:18
Донијети Закон о Уставном суду БиХ
"Они који покрећу то питање требало би да убиједе и Бошњаке. Ако то не могу, битка око Уставног суда БиХ треба да се води неким другим средствима", рекао је Иванић.

Он је за "Еуроблиц" оцијенио да ће СДА прва тражити одлазак страних судија "уколико донесу одлуку која је контра њима", те да би се то могло догодити релативно брзо.

Иванић је нагласио да БиХ не може добити статус кандидата за ЕУ ако буде имала странце у органима власти и ОХР, те да ће се у једном тренутку органи БиХ морати одлучити.

Када је у питању европски пут БиХ, Иванић процјењује да би се одговори на Упитник Европске комисије могао сачинити за девет мјесеци, али да је осим Упитника потребно ријешити оптворена питања попут избора у Мостару, одлуке Сејдић-Финци, избор хрватског члана Предсједништва БиХ.

"Наравно да је највећи дио проблема унутар ФБиХ. У Српској имате власт која је реторички јака, али у посљедњих шест година није направила ниједан озбиљнији проблем институцијама БиХ", рекао је Иванић.

Иванић је истакао да он комуницира са предсједником Српске, али да свако самостално доноси одлуке у оквиру својих надлежности.

"Што се тиче односа на другим нивоима власти, било би природно да чланови Савјета министара БиХ сједају са Владом Српске. Колико знам, није било спремности за сарадњу из Владе", рекао је Иванић.

Извор: Агенције/Еуроблиц

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

дејтона

31.12.2016 10:49

Уставни суд је СЛОВО ДЕЈТОНА како то воли реци миле од лактаса, промјена знаци распакивање цијелог пакета, дакле ако одвезес мало одвезо си цијели пакет - цијели дејтонски споразум, који није сведски сто за доручак па да узмес ста ти ваља, друго , мора постојати инстанца на врху која је у могуцности да ријеси ствари односно да препила ствари кад је доста, стране судије уосталом именује европски суд за људска права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варте-елиминатор

31.12.2016 11:01

Процито сам Дејтон и његов анекс 4 устав БИХ. Нигде не надјох суд и тузиластво БИХ, ОС БИХ итд. Како је могуце д постоје ове институције када БИХ по Дејтону нема надлезност за одбарану,неама судску власт,нема изврсну власт.Требамо се вратит у оквире Дејтона и анекса 4.

Name

Кики

31.12.2016 11:19

Главни разлог за одлазак судија је прегласавање Срба. Срби морају наци модел у којем неце бити прегласани Босњаци и онда га понудити. Ако зеле да се рјесе странаца. Једноставно.

Name

@ ватра елиминатор

31.12.2016 12:04

Јели ти знаш читати? Уставни суд је Уставна и дејтонска категорија да би се промијенио мора се мијењати и устав,ако нешто не постоји у уставу онда промјена устава није потребна,довољан је само закон. Знам да је то теби тешко сконтат али то је други пар опанака, таквима као што си ти све је несхватљиво када је у питању Држава Босна и Херцеговина.

Name

ре Вартелиминатор

31.12.2016 12:12

Како је могуће да црвени у парламентарној скупштини БиХ 2002 и 2003 гласају за пренос надлежности то јест са војске Републике Српске на ОС БиХ,за оснивање суда и тужилаштва БиХ??

Name

Требиње

31.12.2016 14:19

ПА ПОКУСАЈ ИВАНИЦУ ДА СМИСЛИС НЕКУ СВОЈУ ОРГИНАЛНУ ПОЛИТИКУ . А НЕ ДА САМО ГУСЛАС ДОДИКОВУ ПРИЦУ

Name

Са

31.12.2016 11:19

Треба укинути и ентитетско гласање. Промјене које коце и које нема у демократским друствима треба мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ варте

31.12.2016 12:38

Анеx 4, цлан 6, ст 1.

Name

са

31.12.2016 13:51

Странци у суду, анекс 4 исто. Ста сада.

Name

симо

31.12.2016 11:35

Како вас Миле воза,ко кленове, ајмо референдум, анкета, ти Иваницу за сто год се будес кандидовао, нецес добити нити један глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кикс

31.12.2016 12:34

Ма воза Вас све Иваниц, ово је његова кампања за Предсједника српске. Боли њега уво за Уставним судом!!! Не будимо глупи, народе!!!

Name

Хити

31.12.2016 12:17

То је задњи сто се треба уцинити. Не мозес градит куцу од крова ка темељу. Не мозе ти тек новоредјено дијете управљат породицом. Засто су они запели за тај суд као да тај суд одредјује ко це данас добит посао а ко не?окренити се економији која це одрадјиват политицка питања и рјесават. Ако политицким средствима одредјујете економију и са политицким питањима уцјењујете развој економије а то се сад а и прије десавало у БиХ онда добијете стање какво данас јесте. Кад у предсједниству сједе двојица сепаратиста и један који не зна ста хоце или зна ста хоце али не зна како? онда није ни цудо сто је све у банани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

31.12.2016 12:27

Комплетно управљање Босном и Херцеговином треба препустити некој јакој страној сили, нпр САДу или Кини. Ова вукојебина се друкције не мозе вратити у нормалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

31.12.2016 12:32

Нема спремности требало би нема воље хоћемо ли и тако даље сретно у 2017.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАКОН

31.12.2016 12:32

ЈА САМ ЗАТО ДА СЕ ДОНЕСЕ ЗАКОН ДА ВАМА КРАВАТАНИМА КОЈИ СЕ 20 ГОДИНА ЛАЗЕТЕ ОВАЈ НАРОД И МУЗЕТЕ ИХ ДО БЕСВИЈЕСТИ ЗАБРАНИ ДОЗИВОТНИ РАД У ПОЛИТИЦИ И ВАМА И ВАСИМ ДО ДЕВЕТОГ КОЉЕНА СРАМ ВАС БИЛО ОВЕ БИЈЕДЕ И ВАСЕ ДЕМАГОГИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.12.2016 13:38

Уставни суд БИХ-а је отудјени центар моци који ради и доноси одлуке ван правних норми а њима диригују страни центри моци који покусавају да урусе републику српску и њене институције.Доказ за то су небројене одлуке које су донијели а које се непостују и не изврсавају и они на то гледају благонаклоно а када су нам укинули грб химну и заставу само сто нам је застава остала али без грба немањица а сада и забранили одрзавање референдума и пониставање резултата референдума нико није рекао станите мало па не моземо само притискати србе и укидати им њихова знамења и одузимати им право на референдум.Ако уставни суд буде доносио и даље овакве одлуке не писе нам се добро јер би могле услиједити нове апелације споран би могао бити и сам назив република српска или српска имена ниста ме не би изненадило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре даган

31.12.2016 22:44

јел рс само српски или јос нецији ?

Name

Брацо

31.12.2016 13:46

Први и основни закон који народ цека да се усвоји вец 20 година, јесте ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ. Ко је постено стекао имовини нема цега да се боји, па се испоставља да се сви политицари боје таквог закона јер га ниједна политицка странка не предлазе. Све остале прице и предлози о некаквим измјенама постојецих и уводјењу нових закона, су пресипање из супљег у празно. Онај који буде увео закон о поријеклу имовине има мој глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

31.12.2016 13:50

Треба Вас све растјерати и истејерати на улицу, расформирати скупштине на свим нивоима. Формирати уставотворну скупштину, која би донијела устав. Послије доношења устава, расписати слободне изборе и почети полако формирати институције и дизати друштво у цјелини. Све је срушено до ДНА, само има пут увис постоји. Да у контењерима нема хране, народ би ово већ урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСЛИМ ДА ЈЕ КАСНО

31.12.2016 13:59

Сасви је оцит распад БиХ од уставног суда , Мостара , фарсе Сејдиц Финци, Мостара , Исламизације високосколских установа, Арапских досељеника до цињенице да висе од 51 % становника не навија нити за једну БиХ репрезентацију нит подрзава војску БиХ која је смијурија која пуно коста , оцито је да је распад близу, близе него сто су градани свјесни оно сто везе БиХ је страх од тероризма који буја у муслиманским енклавама те се поједине ЕУ земље надају да БиХ оваква каква је мозе бити брана терористима али назалост гријесе те је све висе страних фактора који прихватају нове моделе разлаза на оптумалан и сигурносно за Европу прихватљив нацин уз бесконцно дрзање Турске ван Европе и подјеле Косова на тај нацин се хлади осиромасени и пуст Балкан. ЕУ це примити јос ссмо Србију и то је крај заврзлама на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

31.12.2016 14:12

Суд треба уредити као и Уставни суд РС и онда смо сви равноправни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

31.12.2016 14:21

Битно је да су у власти већ 20 година и да ништа нормално не знају направити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

31.12.2016 15:14

Закон о поријеклу имовине и одузимање нелегално стеченог. Закон о јавности података о финансирању странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

01.01.2017 22:11

Треба прво донијети закон о поријеклу имовине, и све цемо проблеме имати ријесене у року од годину дана , а до тада ти продаји супљу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.01.2017 10:29

То ће Младен из Лондона надгледати, wи-фи конекцијом.