Donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da treba donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH, ali da se to ne može dogoditi bez promjene Ustava BiH jer je u njemu određeno postojanje stranih sudija.

Bosna i Hercegovina 31.12.2016 | 10:18
Donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH
"Oni koji pokreću to pitanje trebalo bi da ubijede i Bošnjake. Ako to ne mogu, bitka oko Ustavnog suda BiH treba da se vodi nekim drugim sredstvima", rekao je Ivanić.

On je za "Euroblic" ocijenio da će SDA prva tražiti odlazak stranih sudija "ukoliko donesu odluku koja je kontra njima", te da bi se to moglo dogoditi relativno brzo.

Ivanić je naglasio da BiH ne može dobiti status kandidata za EU ako bude imala strance u organima vlasti i OHR, te da će se u jednom trenutku organi BiH morati odlučiti.

Kada je u pitanju evropski put BiH, Ivanić procjenjuje da bi se odgovori na Upitnik Evropske komisije mogao sačiniti za devet mjeseci, ali da je osim Upitnika potrebno riješiti optvorena pitanja poput izbora u Mostaru, odluke Sejdić-Finci, izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Naravno da je najveći dio problema unutar FBiH. U Srpskoj imate vlast koja je retorički jaka, ali u posljednjih šest godina nije napravila nijedan ozbiljniji problem institucijama BiH", rekao je Ivanić.

Ivanić je istakao da on komunicira sa predsjednikom Srpske, ali da svako samostalno donosi odluke u okviru svojih nadležnosti.

"Što se tiče odnosa na drugim nivoima vlasti, bilo bi prirodno da članovi Savjeta ministara BiH sjedaju sa Vladom Srpske. Koliko znam, nije bilo spremnosti za saradnju iz Vlade", rekao je Ivanić.

Izvor: Agencije/Euroblic

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

dejtona

31.12.2016 11:49

Ustavni sud je SLOVO DEJTONA kako to voli reci mile od laktasa, promjena znaci raspakivanje cijelog paketa, dakle ako odvezes malo odvezo si cijeli paket - cijeli dejtonski sporazum, koji nije svedski sto za doručak pa da uzmes sta ti valja, drugo , mora postojati instanca na vrhu koja je u mogucnosti da rijesi stvari odnosno da prepila stvari kad je dosta, strane sudije uostalom imenuje evropski sud za ljudska prava.

ODGOVORITE
Name

Varte-eliminator

31.12.2016 12:01

Procito sam Dejton i njegov aneks 4 ustav BIH. Nigde ne nadjoh sud i tuzilastvo BIH, OS BIH itd. Kako je moguce d postoje ove institucije kada BIH po Dejtonu nema nadleznost za odbaranu,neama sudsku vlast,nema izvrsnu vlast.Trebamo se vratit u okvire Dejtona i aneksa 4.

Name

Kiki

31.12.2016 12:19

Glavni razlog za odlazak sudija je preglasavanje Srba. Srbi moraju naci model u kojem nece biti preglasani Bosnjaci i onda ga ponuditi. Ako zele da se rjese stranaca. Jednostavno.

Name

@ vatra eliminator

31.12.2016 13:04

Jeli ti znaš čitati? Ustavni sud je Ustavna i dejtonska kategorija da bi se promijenio mora se mijenjati i ustav,ako nešto ne postoji u ustavu onda promjena ustava nije potrebna,dovoljan je samo zakon. Znam da je to tebi teško skontat ali to je drugi par opanaka, takvima kao što si ti sve je neshvatljivo kada je u pitanju Država Bosna i Hercegovina.

Name

re Varteliminator

31.12.2016 13:12

Kako je moguće da crveni u parlamentarnoj skupštini BiH 2002 i 2003 glasaju za prenos nadležnosti to jest sa vojske Republike Srpske na OS BiH,za osnivanje suda i tužilaštva BiH??

Name

Trebinje

31.12.2016 15:19

PA POKUSAJ IVANICU DA SMISLIS NEKU SVOJU ORGINALNU POLITIKU . A NE DA SAMO GUSLAS DODIKOVU PRICU

Name

Sa

31.12.2016 12:19

Treba ukinuti i entitetsko glasanje. Promjene koje koce i koje nema u demokratskim drustvima treba mijenjati.

ODGOVORITE
Name

@ varte

31.12.2016 13:38

Anex 4, clan 6, st 1.

Name

sa

31.12.2016 14:51

Stranci u sudu, aneks 4 isto. Sta sada.

Name

simo

31.12.2016 12:35

Kako vas Mile voza,ko klenove, ajmo referendum, anketa, ti Ivanicu za sto god se budes kandidovao, neces dobiti niti jedan glas.

ODGOVORITE
Name

kiks

31.12.2016 13:34

Ma voza Vas sve Ivanic, ovo je njegova kampanja za Predsjednika srpske. Boli njega uvo za Ustavnim sudom!!! Ne budimo glupi, narode!!!

Name

Hiti

31.12.2016 13:17

To je zadnji sto se treba uciniti. Ne mozes gradit kucu od krova ka temelju. Ne moze ti tek novoredjeno dijete upravljat porodicom. Zasto su oni zapeli za taj sud kao da taj sud odredjuje ko ce danas dobit posao a ko ne?okreniti se ekonomiji koja ce odradjivat politicka pitanja i rjesavat. Ako politickim sredstvima odredjujete ekonomiju i sa politickim pitanjima ucjenjujete razvoj ekonomije a to se sad a i prije desavalo u BiH onda dobijete stanje kakvo danas jeste. Kad u predsjednistvu sjede dvojica separatista i jedan koji ne zna sta hoce ili zna sta hoce ali ne zna kako? onda nije ni cudo sto je sve u banani.

ODGOVORITE
Name

Djekna

31.12.2016 13:27

Kompletno upravljanje Bosnom i Hercegovinom treba prepustiti nekoj jakoj stranoj sili, npr SADu ili Kini. Ova vukojebina se drukcije ne moze vratiti u normalu.

ODGOVORITE
Name

boba

31.12.2016 13:32

Nema spremnosti trebalo bi nema volje hoćemo li i tako dalje sretno u 2017.

ODGOVORITE
Name

ZAKON

31.12.2016 13:32

JA SAM ZATO DA SE DONESE ZAKON DA VAMA KRAVATANIMA KOJI SE 20 GODINA LAZETE OVAJ NAROD I MUZETE IH DO BESVIJESTI ZABRANI DOZIVOTNI RAD U POLITICI I VAMA I VASIM DO DEVETOG KOLJENA SRAM VAS BILO OVE BIJEDE I VASE DEMAGOGIJE

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.12.2016 14:38

Ustavni sud BIH-a je otudjeni centar moci koji radi i donosi odluke van pravnih normi a njima diriguju strani centri moci koji pokusavaju da uruse republiku srpsku i njene institucije.Dokaz za to su nebrojene odluke koje su donijeli a koje se nepostuju i ne izvrsavaju i oni na to gledaju blagonaklono a kada su nam ukinuli grb himnu i zastavu samo sto nam je zastava ostala ali bez grba nemanjica a sada i zabranili odrzavanje referenduma i ponistavanje rezultata referenduma niko nije rekao stanite malo pa ne mozemo samo pritiskati srbe i ukidati im njihova znamenja i oduzimati im pravo na referendum.Ako ustavni sud bude donosio i dalje ovakve odluke ne pise nam se dobro jer bi mogle uslijediti nove apelacije sporan bi mogao biti i sam naziv republika srpska ili srpska imena nista me ne bi iznenadilo...

ODGOVORITE
Name

Re dagan

31.12.2016 23:44

jel rs samo srpski ili jos neciji ?

Name

Braco

31.12.2016 14:46

Prvi i osnovni zakon koji narod ceka da se usvoji vec 20 godina, jeste ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE. Ko je posteno stekao imovini nema cega da se boji, pa se ispostavlja da se svi politicari boje takvog zakona jer ga nijedna politicka stranka ne predlaze. Sve ostale price i predlozi o nekakvim izmjenama postojecih i uvodjenju novih zakona, su presipanje iz supljeg u prazno. Onaj koji bude uveo zakon o porijeklu imovine ima moj glas.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.12.2016 14:50

Treba Vas sve rastjerati i istejerati na ulicu, rasformirati skupštine na svim nivoima. Formirati ustavotvornu skupštinu, koja bi donijela ustav. Poslije donošenja ustava, raspisati slobodne izbore i početi polako formirati institucije i dizati društvo u cjelini. Sve je srušeno do DNA, samo ima put uvis postoji. Da u kontenjerima nema hrane, narod bi ovo već uradio.

ODGOVORITE
Name

MISLIM DA JE KASNO

31.12.2016 14:59

Sasvi je ocit raspad BiH od ustavnog suda , Mostara , farse Sejdic Finci, Mostara , Islamizacije visokoskolskih ustanova, Arapskih doseljenika do cinjenice da vise od 51 % stanovnika ne navija niti za jednu BiH reprezentaciju nit podrzava vojsku BiH koja je smijurija koja puno kosta , ocito je da je raspad blizu, blize nego sto su gradani svjesni ono sto veze BiH je strah od terorizma koji buja u muslimanskim enklavama te se pojedine EU zemlje nadaju da BiH ovakva kakva je moze biti brana teroristima ali nazalost grijese te je sve vise stranih faktora koji prihvataju nove modele razlaza na optumalan i sigurnosno za Evropu prihvatljiv nacin uz beskoncno drzanje Turske van Evrope i podjele Kosova na taj nacin se hladi osiromaseni i pust Balkan. EU ce primiti jos ssmo Srbiju i to je kraj zavrzlama na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

X

31.12.2016 15:12

Sud treba urediti kao i Ustavni sud RS i onda smo svi ravnopravni

ODGOVORITE
Name

Čovjek

31.12.2016 15:21

Bitno je da su u vlasti već 20 godina i da ništa normalno ne znaju napraviti

ODGOVORITE
Name

Duško Dugouško

31.12.2016 16:14

Zakon o porijeklu imovine i oduzimanje nelegalno stečenog. Zakon o javnosti podataka o finansiranju stranaka.

ODGOVORITE
Name

valter

01.01.2017 23:11

Treba prvo donijeti zakon o porijeklu imovine, i sve cemo probleme imati rijesene u roku od godinu dana , a do tada ti prodaji suplju !

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.01.2017 11:29

To će Mladen iz Londona nadgledati, wi-fi konekcijom.