Шта су званичници БиХ пожељели у 2017?

Доста захтјевна, сложена и изазовна била је 2016. година, а оптимизам да ће 2017. бити боља заснован је на реалним показатељима. Укратко, то је став званичника БиХ, који су подвукли црту и оцијенили да ће период који долази бити успјешнији од 12 мјесеци иза нас.

Босна и Херцеговина 31.12.2016 | 09:18
Шта су званичници БиХ пожељели у 2017?
Они грађанима БиХ желе да празничне дане проведу у добром здрављу и срећи, са својим породицама и пријатељима. Позвали су на више спремности на договоре, мање ината, више разума, толеранције и уважавање интереса других.

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ:

"Није реално очекивати статус кандидата, пошто се не рјешава ни проблем Мостара, гдје још није било избора. Није реално ни очекивати статус кандидата када није ријешено питање "Сејдић и Финци", али ни то опет није проблем РС. Грађанима БиХ желим више спремности на договоре, мање екстремизма и искључивости, мање типичног босанскохерцеговачког ината, више разума, толеранције и уважавања интереса других".

Драган Човић, члан Предсједништва БиХ:

"Ова година била је доста захтјевна и сложена. Очекујем да до краја трећег мјесеца идуће године предамо наш упитник и да уз нека вјеројатна допунска питања до краја маја, што је рок ЕУ, у коначници то питање завршимо. Нема нити једног разлога да онда у другој половини године не сугеришемо да се отвори кандидатски статус за БиХ".

Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ:

"Жеље у 2017. години су мир, стабилна Босна и Херцеговина, напредак у реформама и евроатлантским интеграцијама, отварање великих инфраструктурних пројеката широм земље".

Милорад Додик, предсједник Републике Српске:

"Година која долази неће бити лишена изазова. Она је посебна у сваком погледу јер ће трасирати пут којим РС треба да иде. Свим људима добре воље желим здравља, среће и благостања, сваком човјеку, био власт или опозиција, био припадник мог народа или неких других народа. Надам се да ће ова нова година бити боља, а хоће".

Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ:

"Желим да свим грађанима 2017. година буде боља, и ја ћу се трудити да буде боља. У години коју остављамо иза себе показали смо да су реформе, које обухватају сваки сегмент друштва, једини начин за излазак из економских и социјалних тешкоћа. Стога је јасно да и у 2017. години морамо наставити започете процесе. То смо дужни ради садашњих, али још више и ради будућих генерација, којима желимо створити услове да у својој земљи живе од свог рада. Желим да предстојећа година вама и вашим најдражима донесе добро здравље, срећу, те вас испуни оптимизмом".

Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта БиХ:

"У години која је пред нама очекујем расписивање међународног тендера за другу фазу дигитализације. Наредна година биће кључна у овом послу и очекујем да до 2018. године у сваком дијелу земље аналогни замијени дигитални сигнал. Што се тиче изградње аутопутева, Министарство је у прошлој години урадило значајан посао јер је завршило план оквирне стратегије. Очекујемо да ће ентитетска ресорна министарства и јавне фирме које се баве изградњом путне инфраструктуре у 2017. години расписати јавне тендере и започети градњу аутоцеста".

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ:

"Народ у РС стреми европским вриједностима. У наредној години приоритети остају исти. Јачаћемо регионалну сарадњу и тражићемо да она буде што конкретнија. Фокусираћемо се и на европски пут. Трудићемо се да урадимо што више за РС. Европа у БиХ није само лијепа прича политичара. Мора се много урадити".

Драган Мектић, министар безбједности БиХ:

"Очекујем безбједносно сложенију 2017. годину, јер ћемо се сусретати с већим изазовима у области радикализма и борбе против тероризма. Не вјерујем да ће доћи до економског просперитета, ми смо у тешкој економској кризи, одржавамо се искључиво уз помоћ велике задужености и мислим да треба да тражимо начине и рјешења да зауставимо стагнацију и даље економско пропадање".

Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС:

"Очекивања су ми оптимистична. Сматрам да ћемо у 2017. години број запослених повећати, да ће се тржиште рада интензивирати, да ће доћи до увећања индустријске производње и раста бруто друштвеног производа, што је, на крају крајева, и наша буџетска пројекција".

Антон Касиповић, министар правде РС и потпредсједник Владе РС:

"Влада заједно с међународним институцијама опредјељује значајна средства за отварање нових радних мјеста и вјерујем да ће се многи грађани РС у 2017. обрадовати новим послом, а то може значити укупан напредак. Из угла министра правде, мислим да је важна грађанима, осим личне и породичне среће, владавина закона и једнакост пред законом, успјешан завршетак структуралног дијалога у области правосуђа у БиХ, и на томе ћу свакако предано радити".

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС:

"И сами знате да је 2016. година била сложена, тешка, пуна изазова и искушења. Оптимиста сам када је у питању 2017, тим више што економски показатељи показују тренд раста и бруто друштвеног производа, индустријске производње, те запослености. Искрен да будем, очекујем да ћемо имати бољу годину".

Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ:

"Честитам свим читаоцима "Независних новина". Граданима РС и БиХ у цјелини желим срећне новогодишње и божићне празнике! Нека идућа 2017. година буде за вас онаква какву ви желите да буде, јер - све је у вашим рукама! Пожелио бих свима вама узајамно поштовање и узајамну толеранцију - то су темељне ствари, које су нажалост у великом дефициту у нашем свијету. Желим вам срећу у новој години, просперитет, добро здравље, пуно топлине и свјетлости!"

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС:

"Мислим да ће наредна година бити тешка поводом испуњавања финансијских обавеза, али и осталих обавеза на свим нивоима. Очекујем да ће РС ући у стабилније односе унутар политичких партија, како на нивоу Републике, тако и БиХ, и да се вратимо реалном сектору, да покажемо и укажемо на све оне проблеме који би значили бољи живот у РС и БиХ".

Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ:

"Грађанима БиХ, РС, ФБиХ и дистиркта Брчко желим много бољу и успјешнију 2017. годину. Нека вас у новој години прати добро здравље, радост и срећа. Желим вам пуно успјеха на личном и пословном плану, поштовање и толеранцију међу људима и народима".

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке:

Надам се да ће идућа година бити та у којој можемо да радимо, пројектујемо, планирамо и да у граду можемо да спроведемо озбиљније и видљиве послове. Грађанима желим наступајућу годину успјешнију и срећнију, а људски је надати се да ће бити боља и да сви заједно, зависно од посла, свако у свом капацитету, допринесемо да наш град буде уређенији, љепши, да се и они које живе у Бањалуци и туристи угодно осјећају".

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Златан савјет

31.12.2016 12:41

Само бјези од њих, бјези и не осврци се.

ОДГОВОРИТЕ