Šta su zvaničnici BiH poželjeli u 2017?

Dosta zahtjevna, složena i izazovna bila je 2016. godina, a optimizam da će 2017. biti bolja zasnovan je na realnim pokazateljima. Ukratko, to je stav zvaničnika BiH, koji su podvukli crtu i ocijenili da će period koji dolazi biti uspješniji od 12 mjeseci iza nas.

Bosna i Hercegovina 31.12.2016 | 09:18
Šta su zvaničnici BiH poželjeli u 2017?
Oni građanima BiH žele da praznične dane provedu u dobrom zdravlju i sreći, sa svojim porodicama i prijateljima. Pozvali su na više spremnosti na dogovore, manje inata, više razuma, tolerancije i uvažavanje interesa drugih.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH:

"Nije realno očekivati status kandidata, pošto se ne rješava ni problem Mostara, gdje još nije bilo izbora. Nije realno ni očekivati status kandidata kada nije riješeno pitanje "Sejdić i Finci", ali ni to opet nije problem RS. Građanima BiH želim više spremnosti na dogovore, manje ekstremizma i isključivosti, manje tipičnog bosanskohercegovačkog inata, više razuma, tolerancije i uvažavanja interesa drugih".

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH:

"Ova godina bila je dosta zahtjevna i složena. Očekujem da do kraja trećeg mjeseca iduće godine predamo naš upitnik i da uz neka vjerojatna dopunska pitanja do kraja maja, što je rok EU, u konačnici to pitanje završimo. Nema niti jednog razloga da onda u drugoj polovini godine ne sugerišemo da se otvori kandidatski status za BiH".

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH:

"Želje u 2017. godini su mir, stabilna Bosna i Hercegovina, napredak u reformama i evroatlantskim integracijama, otvaranje velikih infrastrukturnih projekata širom zemlje".

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske:

"Godina koja dolazi neće biti lišena izazova. Ona je posebna u svakom pogledu jer će trasirati put kojim RS treba da ide. Svim ljudima dobre volje želim zdravlja, sreće i blagostanja, svakom čovjeku, bio vlast ili opozicija, bio pripadnik mog naroda ili nekih drugih naroda. Nadam se da će ova nova godina biti bolja, a hoće".

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH:

"Želim da svim građanima 2017. godina bude bolja, i ja ću se truditi da bude bolja. U godini koju ostavljamo iza sebe pokazali smo da su reforme, koje obuhvataju svaki segment društva, jedini način za izlazak iz ekonomskih i socijalnih teškoća. Stoga je jasno da i u 2017. godini moramo nastaviti započete procese. To smo dužni radi sadašnjih, ali još više i radi budućih generacija, kojima želimo stvoriti uslove da u svojoj zemlji žive od svog rada. Želim da predstojeća godina vama i vašim najdražima donese dobro zdravlje, sreću, te vas ispuni optimizmom".

Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH:

"U godini koja je pred nama očekujem raspisivanje međunarodnog tendera za drugu fazu digitalizacije. Naredna godina biće ključna u ovom poslu i očekujem da do 2018. godine u svakom dijelu zemlje analogni zamijeni digitalni signal. Što se tiče izgradnje autoputeva, Ministarstvo je u prošloj godini uradilo značajan posao jer je završilo plan okvirne strategije. Očekujemo da će entitetska resorna ministarstva i javne firme koje se bave izgradnjom putne infrastrukture u 2017. godini raspisati javne tendere i započeti gradnju autocesta".

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH:

"Narod u RS stremi evropskim vrijednostima. U narednoj godini prioriteti ostaju isti. Jačaćemo regionalnu saradnju i tražićemo da ona bude što konkretnija. Fokusiraćemo se i na evropski put. Trudićemo se da uradimo što više za RS. Evropa u BiH nije samo lijepa priča političara. Mora se mnogo uraditi".

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH:

"Očekujem bezbjednosno složeniju 2017. godinu, jer ćemo se susretati s većim izazovima u oblasti radikalizma i borbe protiv terorizma. Ne vjerujem da će doći do ekonomskog prosperiteta, mi smo u teškoj ekonomskoj krizi, održavamo se isključivo uz pomoć velike zaduženosti i mislim da treba da tražimo načine i rješenja da zaustavimo stagnaciju i dalje ekonomsko propadanje".

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS:

"Očekivanja su mi optimistična. Smatram da ćemo u 2017. godini broj zaposlenih povećati, da će se tržište rada intenzivirati, da će doći do uvećanja industrijske proizvodnje i rasta bruto društvenog proizvoda, što je, na kraju krajeva, i naša budžetska projekcija".

Anton Kasipović, ministar pravde RS i potpredsjednik Vlade RS:

"Vlada zajedno s međunarodnim institucijama opredjeljuje značajna sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i vjerujem da će se mnogi građani RS u 2017. obradovati novim poslom, a to može značiti ukupan napredak. Iz ugla ministra pravde, mislim da je važna građanima, osim lične i porodične sreće, vladavina zakona i jednakost pred zakonom, uspješan završetak strukturalnog dijaloga u oblasti pravosuđa u BiH, i na tome ću svakako predano raditi".

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS:

"I sami znate da je 2016. godina bila složena, teška, puna izazova i iskušenja. Optimista sam kada je u pitanju 2017, tim više što ekonomski pokazatelji pokazuju trend rasta i bruto društvenog proizvoda, industrijske proizvodnje, te zaposlenosti. Iskren da budem, očekujem da ćemo imati bolju godinu".

Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH:

"Čestitam svim čitaocima "Nezavisnih novina". Gradanima RS i BiH u cjelini želim srećne novogodišnje i božićne praznike! Neka iduća 2017. godina bude za vas onakva kakvu vi želite da bude, jer - sve je u vašim rukama! Poželio bih svima vama uzajamno poštovanje i uzajamnu toleranciju - to su temeljne stvari, koje su nažalost u velikom deficitu u našem svijetu. Želim vam sreću u novoj godini, prosperitet, dobro zdravlje, puno topline i svjetlosti!"

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS:

"Mislim da će naredna godina biti teška povodom ispunjavanja finansijskih obaveza, ali i ostalih obaveza na svim nivoima. Očekujem da će RS ući u stabilnije odnose unutar političkih partija, kako na nivou Republike, tako i BiH, i da se vratimo realnom sektoru, da pokažemo i ukažemo na sve one probleme koji bi značili bolji život u RS i BiH".

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH:

"Građanima BiH, RS, FBiH i distirkta Brčko želim mnogo bolju i uspješniju 2017. godinu. Neka vas u novoj godini prati dobro zdravlje, radost i sreća. Želim vam puno uspjeha na ličnom i poslovnom planu, poštovanje i toleranciju među ljudima i narodima".

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke:

Nadam se da će iduća godina biti ta u kojoj možemo da radimo, projektujemo, planiramo i da u gradu možemo da sprovedemo ozbiljnije i vidljive poslove. Građanima želim nastupajuću godinu uspješniju i srećniju, a ljudski je nadati se da će biti bolja i da svi zajedno, zavisno od posla, svako u svom kapacitetu, doprinesemo da naš grad bude uređeniji, ljepši, da se i oni koje žive u Banjaluci i turisti ugodno osjećaju".

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zlatan savjet

31.12.2016 12:41

Samo bjezi od njih, bjezi i ne osvrci se.

ODGOVORITE