Осуда због напада на новинарку Н1

Управни одбор Удружења БХ новинари  и Линија за помоћ новинарима најошрије осуђују вербалне нападе Милорада Додика, предсједника Републике Српске, на Снежану Митровић, новинарку Н1 телевизије, који се десио јуче у Бањалуци током новогодишњег пријема у Палати Предсједника Републике Српске.

Босна и Херцеговина 29.12.2016 | 15:33
Осуда због напада на новинарку Н1
На примитиван и бахат начин, нодостојан позиције предсједника Републике Српске, Милорад Додик је телевизију Н1 назвао “непријатељском” и истим епитетом „почастио“ новинарку која му је поставила сасвим легитимно новинарско питање о могућим социјалним немирима и протестима у 2017. години, наводи се у саопштењу Удружења БН новинари.

Крајње је лицмјерно да се предсједник Српске на новогодишњем  пријему за медије хвали достигнутим медијским слободама у Републици Српској и властитим “разумијевању за новинаре па чак и оне који га не воле”  а само 15 минута касније на најгрубљи начин извријеђа новинарку Н1 ТВ због постављеног питања.   

У саопштењу се додаје да је понашање предсједника Републике Српске према медијима и новинарима, насилничко и незивилизацијско обраћање, кориштење непримјереног говора, одавно изашло из оквира нормалног и уљудног кумуницирања у јавном простору, што заслужује најоштрије осуде и подузимање законских мјера од стране надлежних правосудних органа Републике Српске.

Посебно је забрињавајаћа чињеница да су најчешће мете напада Милорада Додика новинарке, које су у посљедњих десетак година 17 пута биле жртве предсједникових увреда, шиканирања  и узнемиравања, само због тога што су новинарке.

Управни одбор БХ новинара и Линија за помоћ новинарима су више пута тражили заштиту новинарки од насилничког понашања господина Додика и то од важних институција за заштиту слободе изражавања и равноправности сполова. На жалост, одговорне институције су се оглушиле на директне позиве за заштиту новинарки – очито им је било важније прешутјети нападе, него проводити закон и штити жртве предсједниковог непримјереног вријеђања,  мушке и политичке бахатости, наводи се у саопштењу.

Овај пут БХ новинари и Линија за помоћ новинарима јавно захтијевају хитно законско поступање Центра за равноправност полова Владе Републике Српске, Агенције за равнопрваност полова БиХ и Институције омбудсмена за људска права БиХ, које у својим рукама имају механизме и обавезу реаговања и заштите свих особа чија се људска права крше, укључујући и новинарке.

Уколико то не ураде, сматраћемо их институцијама под контролом Милорада Додика, којима је „мисија“ заштита његовог „лика и дјела“, а не новинарки - жртава незаконитог и друштвено штетног понашања предсједника Републике Српске, истиче се у саопштењу.

Управни одбор БХ новинара

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Шта вам вриједи

29.12.2016 14:48

Када ови полуписмени страначки активисти који су окупирали Бања Луку мисле исто као и Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

29.12.2016 15:03

Људи, не вриједи, будали ништа не можеш. Тврдим да ниједна институција у РС не смије ни зуцнути, а институције у БиХ он је купио, као и главног тужиоца Салиховића. Не преостаје ништа друго до танким прутом или коњском канџијом десетак пута по голој *узици, да недјељу дана не може честито сјести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

29.12.2016 15:04

Заболи ме она ствар за њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

29.12.2016 15:18

Мислила се она са председником зезати, а није свјесна своје несвијести!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли то фазон из Гламоча?

29.12.2016 17:00

Мало си гледао Чкаљу и Жикину династију па мислиш да си духовит

Name

ЦНН

29.12.2016 15:34

Па доста више ЦНН -а!! Ста нам је та медијска кућа урадила у посљедњих 25 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.12.2016 16:55

Ста год да је радила у прослости, новинари Н1 и овдје и у Србији имају право да постављају права питања и питања од интереса за јавност, вјероватно неспутавани од уредника и власника и вјероватно цак и охрабривани да се баве правим новинарством, уз РТВБН и јос понеки опозициони медиј представљају глас разума у овој прцији лактаског кабадахије и даје барем трацак наде нама постеним и нормалним да нису сами и да има јос неко нормалан са образом ко није продао цаст за вецеру.

Name

Новинар

29.12.2016 17:12

На примјер,да сам ја новинар и постављам питање Обами или Трампу : ,,Ста ви мислите хоце ли Америка следеце године напасти неку земљу,колико це те цивила побити,колико це полиција да убије црнаца следеце године,онако без везе,,.Ста мислите какав би одговор добили ? Дипломатски сигурно не.

ОДГОВОРИТЕ