Osuda zbog napada na novinarku N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari  i Linija za pomoć novinarima najošrije osuđuju verbalne napade Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije, koji se desio juče u Banjaluci tokom novogodišnjeg prijema u Palati Predsjednika Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 29.12.2016 | 15:33
Osuda zbog napada na novinarku N1
Na primitivan i bahat način, nodostojan pozicije predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik je televiziju N1 nazvao “neprijateljskom” i istim epitetom „počastio“ novinarku koja mu je postavila sasvim legitimno novinarsko pitanje o mogućim socijalnim nemirima i protestima u 2017. godini, navodi se u saopštenju Udruženja BN novinari.

Krajnje je licmjerno da se predsjednik Srpske na novogodišnjem  prijemu za medije hvali dostignutim medijskim slobodama u Republici Srpskoj i vlastitim “razumijevanju za novinare pa čak i one koji ga ne vole”  a samo 15 minuta kasnije na najgrublji način izvrijeđa novinarku N1 TV zbog postavljenog pitanja.   

U saopštenju se dodaje da je ponašanje predsjednika Republike Srpske prema medijima i novinarima, nasilničko i nezivilizacijsko obraćanje, korištenje neprimjerenog govora, odavno izašlo iz okvira normalnog i uljudnog kumuniciranja u javnom prostoru, što zaslužuje najoštrije osude i poduzimanje zakonskih mjera od strane nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske.

Posebno je zabrinjavajaća činjenica da su najčešće mete napada Milorada Dodika novinarke, koje su u posljednjih desetak godina 17 puta bile žrtve predsjednikovih uvreda, šikaniranja  i uznemiravanja, samo zbog toga što su novinarke.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima su više puta tražili zaštitu novinarki od nasilničkog ponašanja gospodina Dodika i to od važnih institucija za zaštitu slobode izražavanja i ravnopravnosti spolova. Na žalost, odgovorne institucije su se oglušile na direktne pozive za zaštitu novinarki – očito im je bilo važnije prešutjeti napade, nego provoditi zakon i štiti žrtve predsjednikovog neprimjerenog vrijeđanja,  muške i političke bahatosti, navodi se u saopštenju.

Ovaj put BH novinari i Linija za pomoć novinarima javno zahtijevaju hitno zakonsko postupanje Centra za ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske, Agencije za ravnoprvanost polova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, koje u svojim rukama imaju mehanizme i obavezu reagovanja i zaštite svih osoba čija se ljudska prava krše, uključujući i novinarke.

Ukoliko to ne urade, smatraćemo ih institucijama pod kontrolom Milorada Dodika, kojima je „misija“ zaštita njegovog „lika i djela“, a ne novinarki - žrtava nezakonitog i društveno štetnog ponašanja predsjednika Republike Srpske, ističe se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Šta vam vrijedi

29.12.2016 14:48

Kada ovi polupismeni stranački aktivisti koji su okupirali Banja Luku misle isto kao i Dodik

ODGOVORITE
Name

Simo

29.12.2016 15:03

Ljudi, ne vrijedi, budali ništa ne možeš. Tvrdim da nijedna institucija u RS ne smije ni zucnuti, a institucije u BiH on je kupio, kao i glavnog tužioca Salihovića. Ne preostaje ništa drugo do tankim prutom ili konjskom kandžijom desetak puta po goloj *uzici, da nedjelju dana ne može čestito sjesti.

ODGOVORITE
Name

Dodik

29.12.2016 15:04

Zaboli me ona stvar za njima.

ODGOVORITE
Name

Perica

29.12.2016 15:18

Mislila se ona sa predsednikom zezati, a nije svjesna svoje nesvijesti!

ODGOVORITE
Name

Je li to fazon iz Glamoča?

29.12.2016 17:00

Malo si gledao Čkalju i Žikinu dinastiju pa misliš da si duhovit

Name

CNN

29.12.2016 15:34

Pa dosta više CNN -a!! Sta nam je ta medijska kuća uradila u posljednjih 25 god.

ODGOVORITE
Name

re

29.12.2016 16:55

Sta god da je radila u proslosti, novinari N1 i ovdje i u Srbiji imaju pravo da postavljaju prava pitanja i pitanja od interesa za javnost, vjerovatno nesputavani od urednika i vlasnika i vjerovatno cak i ohrabrivani da se bave pravim novinarstvom, uz RTVBN i jos poneki opozicioni medij predstavljaju glas razuma u ovoj prciji laktaskog kabadahije i daje barem tracak nade nama postenim i normalnim da nisu sami i da ima jos neko normalan sa obrazom ko nije prodao cast za veceru.

Name

Novinar

29.12.2016 17:12

Na primjer,da sam ja novinar i postavljam pitanje Obami ili Trampu : ,,Sta vi mislite hoce li Amerika sledece godine napasti neku zemlju,koliko ce te civila pobiti,koliko ce policija da ubije crnaca sledece godine,onako bez veze,,.Sta mislite kakav bi odgovor dobili ? Diplomatski sigurno ne.

ODGOVORITE