Кубу чека бржи интернет

Куба је са америчком компанијом „Гугл“ потписала споразум који би требало да јој обезбеди бржи приступ интернету. Познато је да је у тој острвској земљи интернет врло ограничен и спор, преноси АФП.

Информационе технологије 13.12.2016 | 12:14
Кубу чека бржи интернет
Споразум су потписали извршни директор матичне компаније „Гугл“ Алфабет Ерик Шмит и шефица кубанске државне телекомуникационе компаније „Етекса“ Мајра Аревић.Споразум Куб омогућава приступ мрежи „Гугл глобал“, која чува садржаје са „Гугл“ сајтова – попут Џимејла и Јутјуба – на локалним серверима и тако убрзава кориснички приступ интрернету.

„Овај договор ће омогућити корисницима на Куби да смање време повезивања на 'Гугл', али и да побољшају брзину и квалитет интернет везе“, наводи се у саопштењу „Етексе“.

Након потписивања споразума, новинарима није било дозвољено да постављају питања, већ су само могли да фотографишу потписнице споразума.

Куба је једна од земаља са најспоријим интернетом на свету, а прошле године је свега једна трећина њених становника користила интернет.

На острву постоји 900 интернет-кафића и 200 места на којима је омогућен бежични интернет, а цена коришћења је два долара по сату, што се сматра скупим.

Само припадницима појединих професија, попут новинара и доктора, дозвољено је коришћење интернета од куће.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар