Kubu čeka brži internet

Kuba je sa američkom kompanijom „Gugl“ potpisala sporazum koji bi trebalo da joj obezbedi brži pristup internetu. Poznato je da je u toj ostrvskoj zemlji internet vrlo ograničen i spor, prenosi AFP.

Informacione tehnologije 13.12.2016 | 12:14
Kubu čeka brži internet
Sporazum su potpisali izvršni direktor matične kompanije „Gugl“ Alfabet Erik Šmit i šefica kubanske državne telekomunikacione kompanije „Eteksa“ Majra Arević.Sporazum Kub omogućava pristup mreži „Gugl global“, koja čuva sadržaje sa „Gugl“ sajtova – poput Džimejla i Jutjuba – na lokalnim serverima i tako ubrzava korisnički pristup intrernetu.

„Ovaj dogovor će omogućiti korisnicima na Kubi da smanje vreme povezivanja na 'Gugl', ali i da poboljšaju brzinu i kvalitet internet veze“, navodi se u saopštenju „Etekse“.

Nakon potpisivanja sporazuma, novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, već su samo mogli da fotografišu potpisnice sporazuma.

Kuba je jedna od zemalja sa najsporijim internetom na svetu, a prošle godine je svega jedna trećina njenih stanovnika koristila internet.

Na ostrvu postoji 900 internet-kafića i 200 mesta na kojima je omogućen bežični internet, a cena korišćenja je dva dolara po satu, što se smatra skupim.

Samo pripadnicima pojedinih profesija, poput novinara i doktora, dozvoljeno je korišćenje interneta od kuće.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar