''Фудбал-ликс'': Истина о малом Погби - рат агената за милионе евра...!

Невероватна прича о успону француског фудбалера, који је наплатило неколико "саветника", али је један на крају победио.

Фудбал 11.12.2016 | 18:30
''Фудбал-ликс'': Истина о малом Погби - рат агената за милионе евра...!
Пол Погба последњи је јунак Фоотбалл Леакс серијала, током којег се редакције западноевропских медија утркују која ће да објави шкакљивија сазнања о највећим клубовима, фудбалерима и трансферима данашњице.

А, нема већег од Погбиног из Јувентуса у Манчестер јунајтед, прошлог лета, вредан преко 100 милиона евра.

Француски портал "Медиапарт", основан 2008. с циљем да се бави откривањем нетранспарентних послова пише да Погба држи милион евра на "офшор" рачунима, у пореском рају Џерзи, на Каналским острвима. То су мала острва између Енглеске и Француске, где је Погба пребацио своју компанију са првобитне дестинације у Луксембургу, пише "Медиапарт".

Послови које, поред бављења фудбалом, води овај 23-годишњи француски фудбалер пуних десет година предмет су правог рата између двојице фудбалских менаџера – Француза Олида Таназефтија, који је открио Погбу када је имао 13 година и Италијана Мина Рајоле, који га је "отео" касније.

Рајола је Погбину наклоност добио када му је представио све бенефиције "селидбе" из Луксембурга у Џерзи, што се и догодило мало након што је Погба потписао мега уговор са "адидасом" вредан између 25 и 40 милиона евра.

Фоотбалл Леакс документи које је "Медиапарт" представио, наводи се у опширном тексту, говоре о томе да је Рајола само од Јувентуса зарадио десет милиона евра током Погбине четири године у Торину и да је то изведено у сивој зони, јер – цитирамо – никоме ко је имао увид у документа није било јасно на основу чега је Јуве исплаћивао Рајолу и чиме би могао да оправда такве трошкове.

На крају, када је додата и накнада Рајоли за оборен светски рекорд у висини трансфера код преласка у Јунајтед, испоставило се да је овај агент – који заступа и Златана Ибрахимовића, Хенрика Мхитарјана, Марија Балотелија и остале велике звезде – на крају зарадио око 37 милиона евра само од Јувентуса за четири године.

Погба је одбио да коментарише ове наводе када га је "Медиапарт" контактирао, док је Рајола рекао следеће:

"Ове информације су измишљене, нетачне, са циљем да дезинформишу".

Његов "вечити ривал" Таназефти изјавио је:

"Ове тврдње су потпуно или делимично нетачне на основу погрешних интерпретација".

"Медиапарт" наводи да је Таназефти, син мароканских миграната, морао рано да остави фудбал због озбиљне повреде, али се посветио послу скаута за Авр, у који је 2006. године довео Погбу извукавши га из потенцијално опасног живота у париским предграђима.

Две године касније, Погба је добио позив у кадетску репрезентацију Француске и тада су почели да се догађају и први проблеми, јер је Таназефти – иако запослен као скаут и Авру – наговорио Погбу да не потпише професионални уговор с клубом, према писању "Медиапарта", већ га је одвео у Манчестер јунајтед, због чега су у Авру били бесни и оптужили Јунајтед да је Погбине родитеље частио "енормном сумом новца".

Због овога, очекивано, Таназефти је добио отказ у Авру и он се преселио у Енглеску, само да би био са својом "златном коком", што он није ни крио.

"Провео сам три године с њим у Манчестеру. Понекад је било јако тешко јер нисам имао много новца", причао је касније, тврдећи да у том периоду није био само Погбин саветник, већ и нешто попут старијег брата, па чак и другог оца.

У време када је Погба потписао први професионални уговор са Јунајтедом, 2011. године, додуше који је важио само годину дана, Таназефти је основао агенцију "Спортеам" са двојицом сарадника и регистровао ју је у Француској, у Прованси. С обзиром на то да Таназефти није имао ФИФА лиценцу да се бави менаџерским послом и да је заступао само једног играча, Погбу, моментално је пао у немилост код сера Алекса Фергусона који није желео да клуб величине Манчестер јунајтеда послује с таквим фирмама.

И не само то, Фергусон је у својим књигама више пута истицао да са Рајолом није желео да седи за истим столом док је са другим "мега агентом", Жоржеом Мендешом, увек радо говорио о послу.

Тада је, не знајући да је и Рајола "персона нон грата" код Фергусона, Таназефти позвао у помоћ холандског агента италијанског порекла, чији је утицај растао у европском фудбалу захваљујући уговорима са Ибрахимовићем и Балотелијем, а све је резултирало Погбином одласку у Јувентус за милион евра након серије разговора са Фергусоном који су завршени свађама и увредама.

У све се чак умешала и Погбина мајка која је оптужила Фергусона да је због њега њен син плакао током сезоне 2011/12.

Фергусон је одлуку да пусти Погбу образложио Рајолиним инсистирањима на енормним сумама новца, какве је касније – према актуелним Фоотбалл Леакс подацима – успео да узме Јувентусу.

Рајола је Погби обезбедио уговор од 2,75 милиона евра нето по сезони, који је 2014. године појачан на 4,5 милиона по сезони.

Али...

"Медиапарт", тврдећи да је имао увиде у званична документа Јувентуса, пише да је у исто време торински клуб плаћао накнаду Рајоли за обезбеђен трансфер Погбе и да је он зарадио, као што смо поменули, десет милиона евра за четири године. Подсећамо, прихватљиве накнаде за агенте су између 10 и 20 одсто од вредности уговореног посла – и код трансфера и код плате играча.

Ни Јувентус, ни Рајола нису желели да коментаришу ове наводе када их је "Медиапарт" контактирао, тим пре што Фоотбалл Леакс документа откривају да је Погбин долазак у Торино обављен уз потпис бразилске адвокатице Рафаеле Пименте, званичне представнице фудбалера у том уговору. Другим речима, Рајола није званично посредовао у преласку Погбе из Јунајтеда у Јуве.

И тек тада следи прави заплет – Пимента је заступала Погбу у овом трансферу иако је званично запослена у Јувентусу, као агент клуба.

Негде у међувремену, Таназефти је изгурнут из посла и његова фирма "Спортеам" је ликвидирана 2014. свега 22.000 евра профита остварених за две године, тако да је Таназефти посегнуо за последњом солуцијом – напад на права на Погбин лик и дело, јер у то време снажни фудбалер није још имао потписан уговор ни са једним произвођачем, иако је "Нике" нудио 900.000 евра по сезони, а "Умбро" милион.

Погба је носио "Нике" копачке смо зато што су му одговарале, а не због тога што је био "манекен" америчке фирме, тако да је Таназефти – судећи према Фоотбалл Леакс документима – успео да га убеди да му прода права на лик и дело за око пет милиона евра које је обезбедио његов нови партнер, Јили Кулаши (Таназефти је узео 60, а Кулаши 40 одсто права), а уговор је склопљен тако да би Погба морао да чека 15 година за свој део прихода, уз податак да је тандем – који је одмах после уступљених комерцијалних права на будућу звезду светског фудбала основао фирму у Луксембургу и почео преговоре са компанијама – имао пуну слободу у склапању послова и бирању Погбиних партнера.

То је био почетак рата између Рајоле и Таназефтија, тако да је према сазнањима "Медиапарта" Рајола на пролеће 2015. искористио пословну грешку Таназефтија и основао бренд "Паул Погба", моментално га пријавивши Канцеларији за интелектуалну својину Европске уније, што је Таназефти био у обавези да уради када је у Луксембургу оснивао "Коyот" агенцију, а није.

Касније, канцеларија Европске уније одбила је Таназефтијеву жалбу, али је процес и даље у току, па се тако догодило да су европски клубови преговарали са Погбом о трансферу из Јувентуса без могућности да у преговоре укључе и комерцијална права на његовим ликом и делом све док процес не буде окончан. Тренутно, ни Таназефти, ни Рајола немају права да наплаћују Погбин лик и дело, а верује се да је то један од разлога због којих је Реал Мадрид одустао од трансфера и попустио пред налетом Манчестер јунајтеда.

Такође, то је и разлог што Погба није још 2015. године отишао из Јувентуса, када је Манчестер сити имао скоро "завршен посао".

Таназефти је, према Фоотбалл Леакс документима, покушао да искористи ову пат позицију и да без Погбиног знања "препрода" уговор који је имао, али га није регистровао, међутим заинтересована страна "Доyен Спортс" одустала је јер има активне и јаке послове са Рајолом.

Ситуација је откључана у марту 2016, када је Погба коначно добио техничког партнера – "адидас". Рајола је, након што је обезбедио 40 милиона евра вредан уговор свом клијенту, одлучио да ствар реши исплатом Таназефтија и Кулашија који су добили шест, односно четири милиона евра да се повуку из приче, па тако данас имамо Погбу на сваком углу одевеног у "адидас".

Тада је и компанија која се бави Погбиним приходима пресељена из Луксембурга у мали европски порески рај.

Зашто баш тамо? На то ни Погба, ни Рајола нису желели да одговоре "Медиапарту".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар