''Fudbal-liks'': Istina o malom Pogbi - rat agenata za milione evra...!

Neverovatna priča o usponu francuskog fudbalera, koji je naplatilo nekoliko "savetnika", ali je jedan na kraju pobedio.

Fudbal 11.12.2016 | 18:30
''Fudbal-liks'': Istina o malom Pogbi - rat agenata za milione evra...!
Pol Pogba poslednji je junak Football Leaks serijala, tokom kojeg se redakcije zapadnoevropskih medija utrkuju koja će da objavi škakljivija saznanja o najvećim klubovima, fudbalerima i transferima današnjice.

A, nema većeg od Pogbinog iz Juventusa u Mančester junajted, prošlog leta, vredan preko 100 miliona evra.

Francuski portal "Mediapart", osnovan 2008. s ciljem da se bavi otkrivanjem netransparentnih poslova piše da Pogba drži milion evra na "ofšor" računima, u poreskom raju Džerzi, na Kanalskim ostrvima. To su mala ostrva između Engleske i Francuske, gde je Pogba prebacio svoju kompaniju sa prvobitne destinacije u Luksemburgu, piše "Mediapart".

Poslovi koje, pored bavljenja fudbalom, vodi ovaj 23-godišnji francuski fudbaler punih deset godina predmet su pravog rata između dvojice fudbalskih menadžera – Francuza Olida Tanazeftija, koji je otkrio Pogbu kada je imao 13 godina i Italijana Mina Rajole, koji ga je "oteo" kasnije.

Rajola je Pogbinu naklonost dobio kada mu je predstavio sve beneficije "selidbe" iz Luksemburga u Džerzi, što se i dogodilo malo nakon što je Pogba potpisao mega ugovor sa "adidasom" vredan između 25 i 40 miliona evra.

Football Leaks dokumenti koje je "Mediapart" predstavio, navodi se u opširnom tekstu, govore o tome da je Rajola samo od Juventusa zaradio deset miliona evra tokom Pogbine četiri godine u Torinu i da je to izvedeno u sivoj zoni, jer – citiramo – nikome ko je imao uvid u dokumenta nije bilo jasno na osnovu čega je Juve isplaćivao Rajolu i čime bi mogao da opravda takve troškove.

Na kraju, kada je dodata i naknada Rajoli za oboren svetski rekord u visini transfera kod prelaska u Junajted, ispostavilo se da je ovaj agent – koji zastupa i Zlatana Ibrahimovića, Henrika Mhitarjana, Marija Balotelija i ostale velike zvezde – na kraju zaradio oko 37 miliona evra samo od Juventusa za četiri godine.

Pogba je odbio da komentariše ove navode kada ga je "Mediapart" kontaktirao, dok je Rajola rekao sledeće:

"Ove informacije su izmišljene, netačne, sa ciljem da dezinformišu".

Njegov "večiti rival" Tanazefti izjavio je:

"Ove tvrdnje su potpuno ili delimično netačne na osnovu pogrešnih interpretacija".

"Mediapart" navodi da je Tanazefti, sin marokanskih migranata, morao rano da ostavi fudbal zbog ozbiljne povrede, ali se posvetio poslu skauta za Avr, u koji je 2006. godine doveo Pogbu izvukavši ga iz potencijalno opasnog života u pariskim predgrađima.

Dve godine kasnije, Pogba je dobio poziv u kadetsku reprezentaciju Francuske i tada su počeli da se događaju i prvi problemi, jer je Tanazefti – iako zaposlen kao skaut i Avru – nagovorio Pogbu da ne potpiše profesionalni ugovor s klubom, prema pisanju "Mediaparta", već ga je odveo u Mančester junajted, zbog čega su u Avru bili besni i optužili Junajted da je Pogbine roditelje častio "enormnom sumom novca".

Zbog ovoga, očekivano, Tanazefti je dobio otkaz u Avru i on se preselio u Englesku, samo da bi bio sa svojom "zlatnom kokom", što on nije ni krio.

"Proveo sam tri godine s njim u Mančesteru. Ponekad je bilo jako teško jer nisam imao mnogo novca", pričao je kasnije, tvrdeći da u tom periodu nije bio samo Pogbin savetnik, već i nešto poput starijeg brata, pa čak i drugog oca.

U vreme kada je Pogba potpisao prvi profesionalni ugovor sa Junajtedom, 2011. godine, doduše koji je važio samo godinu dana, Tanazefti je osnovao agenciju "Sporteam" sa dvojicom saradnika i registrovao ju je u Francuskoj, u Provansi. S obzirom na to da Tanazefti nije imao FIFA licencu da se bavi menadžerskim poslom i da je zastupao samo jednog igrača, Pogbu, momentalno je pao u nemilost kod sera Aleksa Fergusona koji nije želeo da klub veličine Mančester junajteda posluje s takvim firmama.

I ne samo to, Ferguson je u svojim knjigama više puta isticao da sa Rajolom nije želeo da sedi za istim stolom dok je sa drugim "mega agentom", Žoržeom Mendešom, uvek rado govorio o poslu.

Tada je, ne znajući da je i Rajola "persona non grata" kod Fergusona, Tanazefti pozvao u pomoć holandskog agenta italijanskog porekla, čiji je uticaj rastao u evropskom fudbalu zahvaljujući ugovorima sa Ibrahimovićem i Balotelijem, a sve je rezultiralo Pogbinom odlasku u Juventus za milion evra nakon serije razgovora sa Fergusonom koji su završeni svađama i uvredama.

U sve se čak umešala i Pogbina majka koja je optužila Fergusona da je zbog njega njen sin plakao tokom sezone 2011/12.

Ferguson je odluku da pusti Pogbu obrazložio Rajolinim insistiranjima na enormnim sumama novca, kakve je kasnije – prema aktuelnim Football Leaks podacima – uspeo da uzme Juventusu.

Rajola je Pogbi obezbedio ugovor od 2,75 miliona evra neto po sezoni, koji je 2014. godine pojačan na 4,5 miliona po sezoni.

Ali...

"Mediapart", tvrdeći da je imao uvide u zvanična dokumenta Juventusa, piše da je u isto vreme torinski klub plaćao naknadu Rajoli za obezbeđen transfer Pogbe i da je on zaradio, kao što smo pomenuli, deset miliona evra za četiri godine. Podsećamo, prihvatljive naknade za agente su između 10 i 20 odsto od vrednosti ugovorenog posla – i kod transfera i kod plate igrača.

Ni Juventus, ni Rajola nisu želeli da komentarišu ove navode kada ih je "Mediapart" kontaktirao, tim pre što Football Leaks dokumenta otkrivaju da je Pogbin dolazak u Torino obavljen uz potpis brazilske advokatice Rafaele Pimente, zvanične predstavnice fudbalera u tom ugovoru. Drugim rečima, Rajola nije zvanično posredovao u prelasku Pogbe iz Junajteda u Juve.

I tek tada sledi pravi zaplet – Pimenta je zastupala Pogbu u ovom transferu iako je zvanično zaposlena u Juventusu, kao agent kluba.

Negde u međuvremenu, Tanazefti je izgurnut iz posla i njegova firma "Sporteam" je likvidirana 2014. svega 22.000 evra profita ostvarenih za dve godine, tako da je Tanazefti posegnuo za poslednjom solucijom – napad na prava na Pogbin lik i delo, jer u to vreme snažni fudbaler nije još imao potpisan ugovor ni sa jednim proizvođačem, iako je "Nike" nudio 900.000 evra po sezoni, a "Umbro" milion.

Pogba je nosio "Nike" kopačke smo zato što su mu odgovarale, a ne zbog toga što je bio "maneken" američke firme, tako da je Tanazefti – sudeći prema Football Leaks dokumentima – uspeo da ga ubedi da mu proda prava na lik i delo za oko pet miliona evra koje je obezbedio njegov novi partner, Jili Kulaši (Tanazefti je uzeo 60, a Kulaši 40 odsto prava), a ugovor je sklopljen tako da bi Pogba morao da čeka 15 godina za svoj deo prihoda, uz podatak da je tandem – koji je odmah posle ustupljenih komercijalnih prava na buduću zvezdu svetskog fudbala osnovao firmu u Luksemburgu i počeo pregovore sa kompanijama – imao punu slobodu u sklapanju poslova i biranju Pogbinih partnera.

To je bio početak rata između Rajole i Tanazeftija, tako da je prema saznanjima "Mediaparta" Rajola na proleće 2015. iskoristio poslovnu grešku Tanazeftija i osnovao brend "Paul Pogba", momentalno ga prijavivši Kancelariji za intelektualnu svojinu Evropske unije, što je Tanazefti bio u obavezi da uradi kada je u Luksemburgu osnivao "Koyot" agenciju, a nije.

Kasnije, kancelarija Evropske unije odbila je Tanazeftijevu žalbu, ali je proces i dalje u toku, pa se tako dogodilo da su evropski klubovi pregovarali sa Pogbom o transferu iz Juventusa bez mogućnosti da u pregovore uključe i komercijalna prava na njegovim likom i delom sve dok proces ne bude okončan. Trenutno, ni Tanazefti, ni Rajola nemaju prava da naplaćuju Pogbin lik i delo, a veruje se da je to jedan od razloga zbog kojih je Real Madrid odustao od transfera i popustio pred naletom Mančester junajteda.

Takođe, to je i razlog što Pogba nije još 2015. godine otišao iz Juventusa, kada je Mančester siti imao skoro "završen posao".

Tanazefti je, prema Football Leaks dokumentima, pokušao da iskoristi ovu pat poziciju i da bez Pogbinog znanja "preproda" ugovor koji je imao, ali ga nije registrovao, međutim zainteresovana strana "Doyen Sports" odustala je jer ima aktivne i jake poslove sa Rajolom.

Situacija je otključana u martu 2016, kada je Pogba konačno dobio tehničkog partnera – "adidas". Rajola je, nakon što je obezbedio 40 miliona evra vredan ugovor svom klijentu, odlučio da stvar reši isplatom Tanazeftija i Kulašija koji su dobili šest, odnosno četiri miliona evra da se povuku iz priče, pa tako danas imamo Pogbu na svakom uglu odevenog u "adidas".

Tada je i kompanija koja se bavi Pogbinim prihodima preseljena iz Luksemburga u mali evropski poreski raj.

Zašto baš tamo? Na to ni Pogba, ni Rajola nisu želeli da odgovore "Mediapartu".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar