Мјесне заједнице ојачати као Шведска

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић борави у студијској посјети Шведској, коју организује Шведско удружење локалних власти и регија, у оквиру пројекта заједничке иницијативе „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" влада Швајцарске и Шведске.

Република Српска 08.12.2016 | 11:00
Мјесне заједнице ојачати као Шведска
Овај пројекат финансирају подједнако обје владе, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација.

Током посјете, од 5. до 8. децембра, делагација од 17 начелника и градоначелника из БиХ борави у Гетеборгу и Борасу, гдје присуствују радионицама на тему „Управљање у локалној заједници и учешће грађана у Шведској у управљању" у циљу размјене искустава и преузимања добрих пракси, по угледу на примјере доброг руковођења локалним заједницама у Шведској.

Начелници и градоначелници упознаће се са шведским системом локалне управе, фискалним правним и административним оквиром у доношењу одлука. Организатори скупа представиће анализу стања и трендова у вези са учествовањем грађана у Шведској у управљању на локалном нивоу, као и улогу Вијећа округа у децентрализованом одлучивању.



Биће ријечи и о начинима увођења грађана у процесе управљања, те смјерницама како да се побољша дијалог између грађана и власти.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини" реализује се од априла 2016. до јула 2019. године.

Укупна вриједност пројекта на нивоу БиХ у првој фази је око14,5 милиона КМ, а у Бијељини се очекују улагања од 50.000 КМ у току трајања пројекта у свакој од шест мјесних заједница (Лединци, Вук Караџић, Црњелово Доње, Љесковац, Јања и Суво Поље) које ће бити обухваћене пројектом, уз финансијско учешће Града.

Градска управа Бијељине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

08.12.2016 13:14

Да није отузно било би смијесно.

ОДГОВОРИТЕ