Mjesne zajednice ojačati kao Švedska

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić boravi u studijskoj posjeti Švedskoj, koju organizuje Švedsko udruženje lokalnih vlasti i regija, u okviru projekta zajedničke inicijative „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" vlada Švajcarske i Švedske.

Republika Srpska 08.12.2016 | 11:00
Mjesne zajednice ojačati kao Švedska
Ovaj projekat finansiraju podjednako obje vlade, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Tokom posjete, od 5. do 8. decembra, delagacija od 17 načelnika i gradonačelnika iz BiH boravi u Geteborgu i Borasu, gdje prisustvuju radionicama na temu „Upravljanje u lokalnoj zajednici i učešće građana u Švedskoj u upravljanju" u cilju razmjene iskustava i preuzimanja dobrih praksi, po ugledu na primjere dobrog rukovođenja lokalnim zajednicama u Švedskoj.

Načelnici i gradonačelnici upoznaće se sa švedskim sistemom lokalne uprave, fiskalnim pravnim i administrativnim okvirom u donošenju odluka. Organizatori skupa predstaviće analizu stanja i trendova u vezi sa učestvovanjem građana u Švedskoj u upravljanju na lokalnom nivou, kao i ulogu Vijeća okruga u decentralizovanom odlučivanju.



Biće riječi i o načinima uvođenja građana u procese upravljanja, te smjernicama kako da se poboljša dijalog između građana i vlasti.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" realizuje se od aprila 2016. do jula 2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta na nivou BiH u prvoj fazi je oko14,5 miliona KM, a u Bijeljini se očekuju ulaganja od 50.000 KM u toku trajanja projekta u svakoj od šest mjesnih zajednica (Ledinci, Vuk Karadžić, Crnjelovo Donje, Ljeskovac, Janja i Suvo Polje) koje će biti obuhvaćene projektom, uz finansijsko učešće Grada.

Gradska uprava Bijeljine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

08.12.2016 13:14

Da nije otuzno bilo bi smijesno.

ODGOVORITE