Магла успорава саобраћај у Српској

Мјестимично густа магла овог јутра смањује видљивост и успорава одвијање саобраћаја на већини путних праваца у Републици Српској, посебно у котлинама, дуж ријечних токова и преко превоја.

Република Српска 08.12.2016 | 08:40
Магла успорава саобраћај у Српској
У подручијима са маглом коловози су мјестимично влажни, а због мраза и ниске температуре и залеђени.

На дионицама у усјецима и поред камених косина могући су ситнији одрони, а из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске, због ниске облачности и смањене видљивости карактеристичне за ово доба године, возачима савјетују опрезнију и спорију вожњу.

Посебну пажњу из АМС скрећу возачима трактора да користе жуто ротационо свјетло, а бициклистима и пјешацима који се, због непостојања тротоара, крећу коловозом да користе свјетлоодбојне прслуке, с циљем боље уочљивости на путу.

На ауто-путу Бањалука-Градишка саобраћај се одвија без посебних ограничења, по мокром и клизавом коловозу.

Због изградње вијадукта "Маховљани" на ауто-путу Бањалука – Добој /дионица Бањалука – Прњавор/, петља "Маховљани" затворена је за сав саобраћај, а возачи могу користити петљу "Александровац".

Ради безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја на путевима у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

На магистралном путу Брчко-Бијељина и за данас су најављени радови на санацији коловоза, па ће се саобраћај од 7.00 до 15.00 часова на мјесту извођења радова одвијати наизмјенично једном саобраћајном траком.

У току је изградња обилазнице око Брчког на том магистралном путу, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја у насељу Гредице.

На дионици Брчко-Лончари, у насељу Горице због радова измијењен је режим одвијања саобраћања, а возаче из АМС моле да на тим дионицама поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Измјене саобраћаја актуелне су дуж пруге Добој-Бањалука због изградње кабловске инфраструктуре.

На дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош и на дионици Котор Варош-Ободник, због реконструкције и санације градске водоводне мреже општине Котор Варош, биће измијењен режим одвијања саобраћаја.

На дионици тог пута Бањалука-Челинац и на регионалном путу Челинац-Јошавка-Прњавор измијењен је режим саобраћаја ради изградње кабловске инфраструктуре дуж пруге Добој-Бањалука.

Због радова на бушењу и минирању терена на дионици магистралног пута Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању од пет до 15 минута у периоду од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

Због изградње моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима, на дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој, обустављен је саобраћај за сва возила.

Током трајања потпуне обуставе саобраћај се преусмјерава на алтернативни путни правац, локални пут кроз село Брестово, гдје је актуелна забрана саобраћаја за теретна возила преко 15 тона носивости.

Због изградње моста-вијадукта на дионици регионалног пута Стари Мајдан два - Ламовита потпуно је обустаљен саобраћај за сва возила.

На регионалном путу Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, због активираног клизишта, саобраћа се једном саобраћајном траком, наизмјенично.

Због деминирања терена на регионалном путу Сапна-Каракај-Зворник у мјесту Засеок, долазиће до повремене обуставе саобраћаја у времену од 8.00 до 16:00 часова у интервалима 30 минута обуставе и 15 минута пропушатања.

У времену од 8.00 до 16.00 часова, ради извођења деминерских радова, привремено ће бити обустављан саобраћај на магистралном путу на дионици Теслић-Котор Варош, у мјесту Рујевица. Обуставе саобраћаја трају 30 минута, а саобраћај се пропушта 15 минута.

Због деминерских радова у мјесту Клакари Доњи, општина Брод, повремено се обуставља саобраћај на дионици магистралног пута Бродско Поље РС/БиХ /Брусница/ у времену од 8.00 до 15.00 часова.

На регионалном путу Котор Варош-Митровићи, због радова на реконструкцији и санацији градске водоводне мреже, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици регионалног пута Укрина-Вијака у Вијачанима због радова на санацији коловоза саобраћај се одвија повремено једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На подручју Федерације БиХ због ниске температуре коловози су мјестимично залеђени.

На појединим дионицама, посебно у котлинама и уз ријечне токове, видљивост је смањена због магле, што налаже додатни опрез, укључујући магистралне путеве Невић Поље-Каоник и Дрежница-Мостар, гдје је видљивост смањена на мање од 50 метара, као и ауто-пут Високо-Сарајево сјевер, магистрални пут Каоник-Кисељак-Кобиљача, те путеве на ширем подручју Оџака, Орашја и Бихаћа гдје је видљивост мјестимично смањена на 50 до 100 метара.

Учестали су и одрони, посебно на магистралним путевима Бугојно-Нови Травник /Ростово/ и Прозор-Горњи Вакуф /Макљен/.

Данас од 11.00 до 15.00 због радова на минирању у каменолому на магистралном путу Шићки Брод-Сребреник, код мјеста Потпећ /на локацији Орлова клисура/ саобраћај ће бити обустављан на 15 минута.

Радови су у току на магистралним путевима Прозор-Јабланица и Прибој-Симин Хан у Бихаћу и Мостару.

На граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања радови на подручју Хрватске и даље трају, па су могућа дужа задржавања и возачима се препоручује да користе друге граничне прелазе.

На осталим граничним прелазима нису забиљежена дужа задржавања при преласку границе.

Коментари / 0

Оставите коментар