Magla usporava saobraćaj u Srpskoj

Mjestimično gusta magla ovog jutra smanjuje vidljivost i usporava odvijanje saobraćaja na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj, posebno u kotlinama, duž riječnih tokova i preko prevoja.

Republika Srpska 08.12.2016 | 08:40
Magla usporava saobraćaj u Srpskoj
U područijima sa maglom kolovozi su mjestimično vlažni, a zbog mraza i niske temperature i zaleđeni.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su sitniji odroni, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske, zbog niske oblačnosti i smanjene vidljivosti karakteristične za ovo doba godine, vozačima savjetuju oprezniju i sporiju vožnju.

Posebnu pažnju iz AMS skreću vozačima traktora da koriste žuto rotaciono svjetlo, a biciklistima i pješacima koji se, zbog nepostojanja trotoara, kreću kolovozom da koriste svjetloodbojne prsluke, s ciljem bolje uočljivosti na putu.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška saobraćaj se odvija bez posebnih ograničenja, po mokrom i klizavom kolovozu.

Zbog izgradnje vijadukta "Mahovljani" na auto-putu Banjaluka – Doboj /dionica Banjaluka – Prnjavor/, petlja "Mahovljani" zatvorena je za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac".

Radi bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja na putevima u području petlji "Prnjavor" i "Johovac".

Na magistralnom putu Brčko-Bijeljina i za danas su najavljeni radovi na sanaciji kolovoza, pa će se saobraćaj od 7.00 do 15.00 časova na mjestu izvođenja radova odvijati naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

U toku je izgradnja obilaznice oko Brčkog na tom magistralnom putu, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćanja, a vozače iz AMS mole da na tim dionicama poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Izmjene saobraćaja aktuelne su duž pruge Doboj-Banjaluka zbog izgradnje kablovske infrastrukture.

Na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i na dionici Kotor Varoš-Obodnik, zbog rekonstrukcije i sanacije gradske vodovodne mreže opštine Kotor Varoš, biće izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici tog puta Banjaluka-Čelinac i na regionalnom putu Čelinac-Jošavka-Prnjavor izmijenjen je režim saobraćaja radi izgradnje kablovske infrastrukture duž pruge Doboj-Banjaluka.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju od pet do 15 minuta u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj, obustavljen je saobraćaj za sva vozila.

Tokom trajanja potpune obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

Zbog izgradnje mosta-vijadukta na dionici regionalnog puta Stari Majdan dva - Lamovita potpuno je obustaljen saobraćaj za sva vozila.

Na regionalnom putu Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog deminiranja terena na regionalnom putu Sapna-Karakaj-Zvornik u mjestu Zaseok, dolaziće do povremene obustave saobraćaja u vremenu od 8.00 do 16:00 časova u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propušatanja.

U vremenu od 8.00 do 16.00 časova, radi izvođenja deminerskih radova, privremeno će biti obustavljan saobraćaj na magistralnom putu na dionici Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica. Obustave saobraćaja traju 30 minuta, a saobraćaj se propušta 15 minuta.

Zbog deminerskih radova u mjestu Klakari Donji, opština Brod, povremeno se obustavlja saobraćaj na dionici magistralnog puta Brodsko Polje RS/BiH /Brusnica/ u vremenu od 8.00 do 15.00 časova.

Na regionalnom putu Kotor Varoš-Mitrovići, zbog radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici regionalnog puta Ukrina-Vijaka u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na području Federacije BiH zbog niske temperature kolovozi su mjestimično zaleđeni.

Na pojedinim dionicama, posebno u kotlinama i uz riječne tokove, vidljivost je smanjena zbog magle, što nalaže dodatni oprez, uključujući magistralne puteve Nević Polje-Kaonik i Drežnica-Mostar, gdje je vidljivost smanjena na manje od 50 metara, kao i auto-put Visoko-Sarajevo sjever, magistralni put Kaonik-Kiseljak-Kobiljača, te puteve na širem području Odžaka, Orašja i Bihaća gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 50 do 100 metara.

Učestali su i odroni, posebno na magistralnim putevima Bugojno-Novi Travnik /Rostovo/ i Prozor-Gornji Vakuf /Makljen/.

Danas od 11.00 do 15.00 zbog radova na miniranju u kamenolomu na magistralnom putu Šićki Brod-Srebrenik, kod mjesta Potpeć /na lokaciji Orlova klisura/ saobraćaj će biti obustavljan na 15 minuta.

Radovi su u toku na magistralnim putevima Prozor-Jablanica i Priboj-Simin Han u Bihaću i Mostaru.

Na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja radovi na području Hrvatske i dalje traju, pa su moguća duža zadržavanja i vozačima se preporučuje da koriste druge granične prelaze.

Na ostalim graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja pri prelasku granice.

Komentari / 0

Ostavite komentar