Срби: Герет Бејл - тај не смије да прође!

Српски репрезентативци уверени да су способни да зауставе најбољег играча Велса...

Фудбал 08.11.2016 | 13:00
Срби: Герет Бејл - тај не смије да прође!
Арон Ремзи се вратио, Џо Ален процветао у Стоуку и игра фудбал каријере, али кад се прича о Велсу, и лаик зна да у острвској екипи све почиње и завршава се с Геретом Бејлом. Четири од седам голова Велшана у квалификацијама за Мундијал 2018. директна су заслига мегазвезде Реала, па је јасно да ће и селектор Србије Славољуб Муслин са сарадницима у ових неколико дана до суботње утакмице у Кардифу баш Бејла често имати као лајтмотив расправа о игри Велшана.

Нису истина Велшани одушевили у ове прве три утакмице, савладали су нејаку Молдавију, играли нерешено с Аустријом у Бечу, па Грузијом у Кардифу, али Бејл и јесте играч који решава такве мечеве. Немања Радоја то добро зна из Примере. Његова Селта се последњих година прославила одличним играма и победама против Барселоне, али откако је Радоја стигао у Виго у сусретима с Реалом све сами порази.

"И увек су нас, да тако кажем, хватали на фору. Повуку се на тренутак, а имају те брзе играче, баш Бејла рецимо. Он је увек опасан. И кад га нема у игри изненади шутем, дриблингом. Одлично игра ове сезоне, даје голове, асистира, ради све што се од њега тражи. По многима је тренутно најбољи Реалов играч, бољи и од Кристијана Роналда", каже Радоја за МОЗЗАРТ Спорт.

Последњи окршај баш недавно. Реал је у августу савладао Селту са 2:1. Да ли је тренер Едуардо Беризо имао неки посебну препоруку за Бејла?

"Ми никад не причамо о стриктној маркацији једног човека, не знам како ћемо овде. Чињеница је да ово није Реал, Бејл у репрезентацији има и другачију улогу, више се очекује од њега".

А како у пракси изгледају ти судари с велшким "робокапом"?

"Делује много моћно на терену. И брз је и јак и зна. Али и он је човек као и сви ми, наравно да може да се заустави, само треба бити много концетрисан. И мора уз помоћ саиграча да се чува, да се удваја, да се игра близу њега, да што теже прими лопту, да нема слободу у игри. Један на један на великом простору то је скоро немогуће", упозорава Радоја.

Додатни проблем за Муслина пред путовање у Кардиф. Александар Коларов је суспендован, Филип Младеновић, који је више него солидно покрио позицију левог бека у ремију с Ирском, већ неко време није ни у Келнових 18, Иван Обрадовић је тек изашао из повреде... Али каже да се осећа добро.

"Имао сам две операције колена у три године, укрштени лигаменти на оба колена, али нисам ни први ни последњи кога је задесио такав малер. Тренирам већ одавно, док нисам био у протоколу за први тим, играо сам редовно за други тим Андерлехта. Психички сам стабилан, нема страха... Али тек смо дошли, вероватно ће селектор понаособ причати с нама. Видећемо шта ће одлучити", рапортира Обрадовић за МОЗЗАРТ Спорт.

Не делује забринуто, иако је свестан да Орлове чека тежак задатак у Кардифу.

"Причао сам са саиграчима из Андерлехта који су тамо гостовали са Белгијом, баш су ми рекли да нас чека паклена атмосфера. Велс је нација која игра без компромиса и вероватно ће од првог минута кренути јако пред домаћом публиком. Што се тиче Бејла, нема сумње да је он највећа опасност, али и он мора да удари на нас десеторицу. Знамо ми да играмо велике утакмице. Кад је тешко, ми смо заједно и чинимо једне друге бољима", оптимиста је Обрадовић, који у Бриселу игра у формацији са четири играча у последњој линији.

Систем са тројицом штопера позади није му ипак непознат.

"Играо сам тако у Мехелену код Саше Јанковића. Захтеван је систем, али кад смо га ухватили мени је баш легао, јер имам те офанзивне карактеристике које се траже у оваквој формацији".

Још један играч би могао да принудно ускочи на позицију левог бека. Душко Тошић блиста у Бешикташу. Додуше, у Истанбулу игра штопера, али сећају се посебно навијачи Црвене звезде да Тошић уме да буде и те како опасан кад крене да шпарта уз аут-линију.

"Није сад да треба да се прешалтам на десну страну, ова позиција ми није страна, цео живот сам се ротирао с места штопера на бека. У Бешикташу сам штопер, не прелазим центар терена. Кад си бек, мораш да се прикључујеш нападу, имаш много више тих офанзивних задатака. Али није то све толико битно. Ми смо ти који имају седам бодова из три утакмице, имамо самопоуздање, квалитетне играче кад већ причамо о тој последњој линији, знамо већ како играмо и ко добије шансу – тај ће играти. Јер ово је веома важна утакмица. Раскрсница. Да уђемо у ову паузу с неким вођством", каже нам Душко Тошић, уз напомену да је повреда задобијена у мечу с Наполијем у Лиги шампиона и да би већ колико сутра могао да се прикључи тренинтима националног тима.

Дакле, Душко Тошић је спреман. Па и за Бејла ако треба.

"Ако будем ја тај – зауставићу га", категорички ће Тошић с безбрижним осмехом на лицу.

Уз наду да ће насмејан бити и после сусрета у Кардифу. И Тошић, а и цела Србија...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар