Srbi: Geret Bejl - taj ne smije da prođe!

Srpski reprezentativci uvereni da su sposobni da zaustave najboljeg igrača Velsa...

Fudbal 08.11.2016 | 13:00
Srbi: Geret Bejl - taj ne smije da prođe!
Aron Remzi se vratio, Džo Alen procvetao u Stouku i igra fudbal karijere, ali kad se priča o Velsu, i laik zna da u ostrvskoj ekipi sve počinje i završava se s Geretom Bejlom. Četiri od sedam golova Velšana u kvalifikacijama za Mundijal 2018. direktna su zasliga megazvezde Reala, pa je jasno da će i selektor Srbije Slavoljub Muslin sa saradnicima u ovih nekoliko dana do subotnje utakmice u Kardifu baš Bejla često imati kao lajtmotiv rasprava o igri Velšana.

Nisu istina Velšani oduševili u ove prve tri utakmice, savladali su nejaku Moldaviju, igrali nerešeno s Austrijom u Beču, pa Gruzijom u Kardifu, ali Bejl i jeste igrač koji rešava takve mečeve. Nemanja Radoja to dobro zna iz Primere. Njegova Selta se poslednjih godina proslavila odličnim igrama i pobedama protiv Barselone, ali otkako je Radoja stigao u Vigo u susretima s Realom sve sami porazi.

"I uvek su nas, da tako kažem, hvatali na foru. Povuku se na trenutak, a imaju te brze igrače, baš Bejla recimo. On je uvek opasan. I kad ga nema u igri iznenadi šutem, driblingom. Odlično igra ove sezone, daje golove, asistira, radi sve što se od njega traži. Po mnogima je trenutno najbolji Realov igrač, bolji i od Kristijana Ronalda", kaže Radoja za MOZZART Sport.

Poslednji okršaj baš nedavno. Real je u avgustu savladao Seltu sa 2:1. Da li je trener Eduardo Berizo imao neki posebnu preporuku za Bejla?

"Mi nikad ne pričamo o striktnoj markaciji jednog čoveka, ne znam kako ćemo ovde. Činjenica je da ovo nije Real, Bejl u reprezentaciji ima i drugačiju ulogu, više se očekuje od njega".

A kako u praksi izgledaju ti sudari s velškim "robokapom"?

"Deluje mnogo moćno na terenu. I brz je i jak i zna. Ali i on je čovek kao i svi mi, naravno da može da se zaustavi, samo treba biti mnogo koncetrisan. I mora uz pomoć saigrača da se čuva, da se udvaja, da se igra blizu njega, da što teže primi loptu, da nema slobodu u igri. Jedan na jedan na velikom prostoru to je skoro nemoguće", upozorava Radoja.

Dodatni problem za Muslina pred putovanje u Kardif. Aleksandar Kolarov je suspendovan, Filip Mladenović, koji je više nego solidno pokrio poziciju levog beka u remiju s Irskom, već neko vreme nije ni u Kelnovih 18, Ivan Obradović je tek izašao iz povrede... Ali kaže da se oseća dobro.

"Imao sam dve operacije kolena u tri godine, ukršteni ligamenti na oba kolena, ali nisam ni prvi ni poslednji koga je zadesio takav maler. Treniram već odavno, dok nisam bio u protokolu za prvi tim, igrao sam redovno za drugi tim Anderlehta. Psihički sam stabilan, nema straha... Ali tek smo došli, verovatno će selektor ponaosob pričati s nama. Videćemo šta će odlučiti", raportira Obradović za MOZZART Sport.

Ne deluje zabrinuto, iako je svestan da Orlove čeka težak zadatak u Kardifu.

"Pričao sam sa saigračima iz Anderlehta koji su tamo gostovali sa Belgijom, baš su mi rekli da nas čeka paklena atmosfera. Vels je nacija koja igra bez kompromisa i verovatno će od prvog minuta krenuti jako pred domaćom publikom. Što se tiče Bejla, nema sumnje da je on najveća opasnost, ali i on mora da udari na nas desetoricu. Znamo mi da igramo velike utakmice. Kad je teško, mi smo zajedno i činimo jedne druge boljima", optimista je Obradović, koji u Briselu igra u formaciji sa četiri igrača u poslednjoj liniji.

Sistem sa trojicom štopera pozadi nije mu ipak nepoznat.

"Igrao sam tako u Mehelenu kod Saše Jankovića. Zahtevan je sistem, ali kad smo ga uhvatili meni je baš legao, jer imam te ofanzivne karakteristike koje se traže u ovakvoj formaciji".

Još jedan igrač bi mogao da prinudno uskoči na poziciju levog beka. Duško Tošić blista u Bešiktašu. Doduše, u Istanbulu igra štopera, ali sećaju se posebno navijači Crvene zvezde da Tošić ume da bude i te kako opasan kad krene da šparta uz aut-liniju.

"Nije sad da treba da se prešaltam na desnu stranu, ova pozicija mi nije strana, ceo život sam se rotirao s mesta štopera na beka. U Bešiktašu sam štoper, ne prelazim centar terena. Kad si bek, moraš da se priključuješ napadu, imaš mnogo više tih ofanzivnih zadataka. Ali nije to sve toliko bitno. Mi smo ti koji imaju sedam bodova iz tri utakmice, imamo samopouzdanje, kvalitetne igrače kad već pričamo o toj poslednjoj liniji, znamo već kako igramo i ko dobije šansu – taj će igrati. Jer ovo je veoma važna utakmica. Raskrsnica. Da uđemo u ovu pauzu s nekim vođstvom", kaže nam Duško Tošić, uz napomenu da je povreda zadobijena u meču s Napolijem u Ligi šampiona i da bi već koliko sutra mogao da se priključi trenintima nacionalnog tima.

Dakle, Duško Tošić je spreman. Pa i za Bejla ako treba.

"Ako budem ja taj – zaustaviću ga", kategorički će Tošić s bezbrižnim osmehom na licu.

Uz nadu da će nasmejan biti i posle susreta u Kardifu. I Tošić, a i cela Srbija...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar