Посланици о приједлогу за прислушкивање?

Министарство одбране БиХ требало би да у децембру у парламент БиХ упути приједлог за измјену закона којим би Сектор за обавјештајно-безбједносне послове тог министарства добио надлежност и да прислушкује цивиле под изговором унапређења безбједности грађана, пише "Глас Српске".

Босна и Херцеговина 25.10.2016 | 10:55
Посланици о приједлогу за прислушкивање?
Приједлог, који је у посједу "Гласа", Заједничкој комисији Парламента БиХ за одбрану и безбједност већ је доставила министар одбране БиХ Марина Пендеш на захтјев Сектора за обавјештајно-безбједносне послове, који води њен помоћник Маринко Шиљеговић.

У допису од 26. септембра наведено је да су те измјене Закона о одбрани дефинисане програмом рада Министарства одбране за ову годину и да је тај задатак повјерен Сектору за обавјештајно-безбједносне послове, наводи лист.

"Основни циљ је да се, имајући у виду све већи обим и раст безбједносних изазова и пријетњи по општу безбједност грађана, а тиме и припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, критички и свеобухватно сагледају сва досадашња искуства у примјени постојећег оквира извршавања основне функције војно-обавјештајног рода Оружаних снага БиХ и Сектора за обавјештајно-безбједносне послове и спремности да предуприједе или одговоре на те пријетње и изазове", истакнуто је у допису Министарства одбране.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић изјавила је да безбједност грађана није надлежност војно-обавјештајног сектора.

"И Обавјештајно безбједносна агенција /ОБА/ БиХ ради у интересу само једног народа. Правити још једну такву агенцију унутар Министарства одбране било би превише", рекла је Мајкићева и додала да Сектор за обавјештајно-безбједносне послове има надлежност само у круговима касарни.

Члан Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом ОБА Средоје Новић рекао је да је да је прије пет година препознато да би таква служба под маском заштите грађана радила послове који неким снагама недостају да би заокружиле процес формирања страначких обавјештајних служби.

Замјеник министра безбједности БиХ Борис Јеринић је рекао да ову иницијативу неће подржати министри и посланици Савеза за промјене и СНСД-а у Савјету министара и парламенту БиХ.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш није хтјела да коментарише овај случај, а из Министарства одбране су навели да код измјена овог закона нема ријечи о новој агенцији, као ни о надлежностима војно-обавјештајног рода у праћењу цивила.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ах Новић

25.10.2016 09:52

Бивши удбаш Новић говори о страначкој војсци.А иста ситуација је и у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

мохиканац

25.10.2016 10:44

Данас у приватној резији свако за мало новца мозе да прислускује ста хоце и кога хоце.Ово је смијесна и неозбиљна прица.Свако сваког прислускује одавно поготово у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Нове лажи и подвале Додика и Мајкићке"

25.10.2016 13:05

"Већ два дана Милорад Додик и Душанка Мајкић покушавају да пласирањем нетачних информација о наводном оснивању „Војно-обавјештајне агенције БиХ“ и шпијунирању цивила преко тзв „РТРС-а“ и осталих режимских медија, обману грађане Републике Српске."

ОДГОВОРИТЕ