Poslanici o prijedlogu za prisluškivanje?

Ministarstvo odbrane BiH trebalo bi da u decembru u parlament BiH uputi prijedlog za izmjenu zakona kojim bi Sektor za obavještajno-bezbjednosne poslove tog ministarstva dobio nadležnost i da prisluškuje civile pod izgovorom unapređenja bezbjednosti građana, piše "Glas Srpske".

Bosna i Hercegovina 25.10.2016 | 10:55
Poslanici o prijedlogu za prisluškivanje?
Prijedlog, koji je u posjedu "Glasa", Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost već je dostavila ministar odbrane BiH Marina Pendeš na zahtjev Sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove, koji vodi njen pomoćnik Marinko Šiljegović.

U dopisu od 26. septembra navedeno je da su te izmjene Zakona o odbrani definisane programom rada Ministarstva odbrane za ovu godinu i da je taj zadatak povjeren Sektoru za obavještajno-bezbjednosne poslove, navodi list.

"Osnovni cilj je da se, imajući u vidu sve veći obim i rast bezbjednosnih izazova i prijetnji po opštu bezbjednost građana, a time i pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojno-obavještajnog roda Oružanih snaga BiH i Sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove i spremnosti da preduprijede ili odgovore na te prijetnje i izazove", istaknuto je u dopisu Ministarstva odbrane.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić izjavila je da bezbjednost građana nije nadležnost vojno-obavještajnog sektora.

"I Obavještajno bezbjednosna agencija /OBA/ BiH radi u interesu samo jednog naroda. Praviti još jednu takvu agenciju unutar Ministarstva odbrane bilo bi previše", rekla je Majkićeva i dodala da Sektor za obavještajno-bezbjednosne poslove ima nadležnost samo u krugovima kasarni.

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA Sredoje Nović rekao je da je da je prije pet godina prepoznato da bi takva služba pod maskom zaštite građana radila poslove koji nekim snagama nedostaju da bi zaokružile proces formiranja stranačkih obavještajnih službi.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Boris Jerinić je rekao da ovu inicijativu neće podržati ministri i poslanici Saveza za promjene i SNSD-a u Savjetu ministara i parlamentu BiH.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš nije htjela da komentariše ovaj slučaj, a iz Ministarstva odbrane su naveli da kod izmjena ovog zakona nema riječi o novoj agenciji, kao ni o nadležnostima vojno-obavještajnog roda u praćenju civila.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ah Nović

25.10.2016 09:52

Bivši udbaš Nović govori o stranačkoj vojsci.A ista situacija je i u Republici Srpskoj

ODGOVORITE
Name

mohikanac

25.10.2016 10:44

Danas u privatnoj reziji svako za malo novca moze da prisluskuje sta hoce i koga hoce.Ovo je smijesna i neozbiljna prica.Svako svakog prisluskuje odavno pogotovo u politici.

ODGOVORITE
Name

"Nove laži i podvale Dodika i Majkićke"

25.10.2016 13:05

"Već dva dana Milorad Dodik i Dušanka Majkić pokušavaju da plasiranjem netačnih informacija o navodnom osnivanju „Vojno-obavještajne agencije BiH“ i špijuniranju civila preko tzv „RTRS-a“ i ostalih režimskih medija, obmanu građane Republike Srpske."

ODGOVORITE