Ускоро рјешење за регулатора гаса у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најавио да ће БиХ добити регулатора за гасни сектор на нивоу БиХ, што је резултат договора у којима су учествовали и ентитети, као и представници Енергетске заједнице.

Босна и Херцеговина 25.10.2016 | 10:03
Ускоро рјешење за регулатора гаса у БиХ
Шаровић је оцијенио да је у највећој мјери постигнут договор о успостављању регулатора за гас, те да ће се прописи у тој области у наредном периоду регулисати хармонизовањем ентитетских прописа.

Он је за "Независне новине" рекао да је Енергетска заједница укинула санкције, те да је јун наредне године рок да се ријеше преостала питања.

Министар индустрије, енергетике и рударста Републике Српске Петар Ђокић је истакао да Српска сматра да коначно рјешење мора бити у складу са уставним надлежностима ентитета.

Он је рекао да су разговори вођени како би БиХ ускладила своје обавезе из енергетике са важећом европском регулативом у тој области, коју морају усвојити све земље које желе бити чланице ЕУ.

Ђокић је рекао да је приједлог Српске да се проширењем закона о регулатору и преносу на нивоу БиХ уграде одредбе које се у области гаса односе на утврђивање методологије, док би и даље најважнију улогу имали ентитети, који утврђују тарифе и воде поступак у складу са утврђеним надлежностима.

Он је додао да Српска и ресорно министарство раде на законским рјешењима за област гаса која ће бити усклађена са уставним надлежностима ентитета и БиХ.

"У даљој процедури усвајања закона претходну сдагласност морају да дају владе Српске и Федерације БиХ", поручио је Ђокић.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кики

25.10.2016 08:50

Драги Мирко јеси досадан са тим пројектима,дозволама, извозом,зарадом и сл. Уз дузно постовање, зато сто си најбољи министар ал дај брате мало устаса,балија,цетника..ил бар којег партизана убаци у те твоје свакодневне активности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

25.10.2016 09:02

Сад бих гласао за њега без обзира сто сам Босњак. Цовјек који највисе ради али има исто тако добар тим који је састављен он разлицитих националности.

Name

НЕК РАДИ АЛ НЕК ПАЗИ

25.10.2016 10:31

Ја ссм Србин и не волим да имамо било ста заједницко па.нити ту прицу о гасу имали смо заједницко у СФРЈ па ста би ? Не хвала свак за себе.

Name

Драган

25.10.2016 09:53

РС треба да има властитог снабдевача гасом. Енергетика је исувише озбиљна ствар да би је човек препустио Вијећу министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

25.10.2016 10:11

Хоцес реци да це Дјокиц боље управљати енергетским сектором од Саровица? Смијесно