Uskoro rješenje za regulatora gasa u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio da će BiH dobiti regulatora za gasni sektor na nivou BiH, što je rezultat dogovora u kojima su učestvovali i entiteti, kao i predstavnici Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina 25.10.2016 | 10:03
Uskoro rješenje za regulatora gasa u BiH
Šarović je ocijenio da je u najvećoj mjeri postignut dogovor o uspostavljanju regulatora za gas, te da će se propisi u toj oblasti u narednom periodu regulisati harmonizovanjem entitetskih propisa.

On je za "Nezavisne novine" rekao da je Energetska zajednica ukinula sankcije, te da je jun naredne godine rok da se riješe preostala pitanja.

Ministar industrije, energetike i rudarsta Republike Srpske Petar Đokić je istakao da Srpska smatra da konačno rješenje mora biti u skladu sa ustavnim nadležnostima entiteta.

On je rekao da su razgovori vođeni kako bi BiH uskladila svoje obaveze iz energetike sa važećom evropskom regulativom u toj oblasti, koju moraju usvojiti sve zemlje koje žele biti članice EU.

Đokić je rekao da je prijedlog Srpske da se proširenjem zakona o regulatoru i prenosu na nivou BiH ugrade odredbe koje se u oblasti gasa odnose na utvrđivanje metodologije, dok bi i dalje najvažniju ulogu imali entiteti, koji utvrđuju tarife i vode postupak u skladu sa utvrđenim nadležnostima.

On je dodao da Srpska i resorno ministarstvo rade na zakonskim rješenjima za oblast gasa koja će biti usklađena sa ustavnim nadležnostima entiteta i BiH.

"U daljoj proceduri usvajanja zakona prethodnu sdaglasnost moraju da daju vlade Srpske i Federacije BiH", poručio je Đokić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kiki

25.10.2016 08:50

Dragi Mirko jesi dosadan sa tim projektima,dozvolama, izvozom,zaradom i sl. Uz duzno postovanje, zato sto si najbolji ministar al daj brate malo ustasa,balija,cetnika..il bar kojeg partizana ubaci u te tvoje svakodnevne aktivnosti.

ODGOVORITE
Name

General

25.10.2016 09:02

Sad bih glasao za njega bez obzira sto sam Bosnjak. Covjek koji najvise radi ali ima isto tako dobar tim koji je sastavljen on razlicitih nacionalnosti.

Name

NEK RADI AL NEK PAZI

25.10.2016 10:31

Ja ssm Srbin i ne volim da imamo bilo sta zajednicko pa.niti tu pricu o gasu imali smo zajednicko u SFRJ pa sta bi ? Ne hvala svak za sebe.

Name

Dragan

25.10.2016 09:53

RS treba da ima vlastitog snabdevača gasom. Energetika je isuviše ozbiljna stvar da bi je čovek prepustio Vijeću ministara.

ODGOVORITE
Name

Struja

25.10.2016 10:11

Hoces reci da ce Djokic bolje upravljati energetskim sektorom od Sarovica? Smijesno