ОЕБС и САД помажу у борби против корупције

Мисија ОЕБС-а у БиХ у сарадњи са Сједињеним Америчким Државама покренула је пројекат "Процјена потреба правосуђа за ефиксано процесуирање предмета корупције кроз праћење рада на кривичним предметима".

Босна и Херцеговина 24.10.2016 | 16:40
ОЕБС и САД помажу у борби против корупције
У ОЕБС-у су препознали да корупција представља једњу од највећих пријетњи дугорочној стабилности и владавини права у БиХ.

Примање и давање мита, злоупотреба положаја и непримјерени политички утицаји подривају повјерење јавности у законодавне, извршне и судске власти и стварају атмосферу несигурности.

Корупција слаби способност земље да се правовремено и на одговарајући начин супротстави безбједносним пријетњама као што су тероризам, криминал и илегална трговина, сматрају у ОЕБС-у и истичу да је правосудни систем најважнији механизам у борби против корупције, те да одговор правосуђа на корупцију мора да ојача.

"Увјерени смо да ћемо на основу резултата и информација које добијемо бити у могућности да помогнемо људима који доносе одлуке да се изборе са проблемом корупције", каже директор Одјељења за људску димензију Мисије ОЕБС-а у БиХ Фермин Кордоба.

Замјеник помоћника државног секретара САД-а Џејмс Волш истиче да ће на основу информација које добију провођењем пројекта израдити анализу и процјену да ли се може додатно помоћи правосудним институцијама у БиХ у борби против корупције. "Постоје бројне организације унутар САД-а које би могле да пруже помоћ у борби против корупције, међутим САД намају намјеру да се директно уплићу у предмете који се воде", каже Волш.

Мисија ОЕБС-а и амерички "Стејт департмент" пратиће судске процесе у одабраним институцијама у двије категорије предмета. Прва категорија је тзв. корупција на високом нивоу, односно политичка корупција која је највећи изазов за правосудни систем. Друга категорија предмета је тзв. ситна односно административна корупција, а највише пажње биће посвећено областима здравства и образовања.



БН телевизија

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Радован

24.10.2016 14:46

Господе Боже помилуј НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

24.10.2016 14:48

Ви кажете да се треба борити против корупције. И ја то говорим више од 20 година па ником ништа. Корупција су и отац и мајка Балканцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

24.10.2016 14:57

Меткицу , јесу ли ово стручњаци које си најављивао као помоц у борби против криминала. Ови су исто као и остали странци досллил да нам паламуде и да оправдају високе дневнице а не да би нама несто помогли. Ми једнино сами себи моземо помоци, али не на нацин како то ради Мктиц, прозивајуци људе и урусавањем њиховог пословања, као сто је то било са Павловиц банком. Није ни свјестан да тако саље лосу слику о Републици Српско, уноси додатну нервозу мађу грађане и доприноси отпустању радника поменуте компаније. Како неко мозе биљезити пословне успјехе ако дрзава се окомила натог привредника или компанију. И онда се питају како су изгубили изборе. Ови струцњаци це га извадит сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре додик

24.10.2016 15:35

Цути молим те док је таквих ко ти сто им је Баја испрао мозак те их не интересују криминалци попут Баје који је покрао сто се покрасти мозе теско Републици Српској сто је крвљу створена, а криминалци ју финансијски и економски унистисе и презадузисе...

Name

Дефетизам

24.10.2016 15:46

Највише је Босни Херцеговини таквих као ти који безразложно критикују сваког ко покуша да уради нешто боље као Мектић.Да ли си ти можда видио на овом снимку Мектића?Ниси наравно али глумиш душебрижника

Name

питам се,...

24.10.2016 15:19

Говорис о 'урусавању угледа Павловиц банке' А ста ако се открије да је Павловиц банка заиста 'мутила' цијело вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.10.2016 15:34

Па финансирају реконструкцију зграде Суда у Бањалуци, коју гле чуда ради Интеграл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

24.10.2016 17:23

Ја помислио досли по Шпирића.

Name

снсдов-а фабрика лажи

24.10.2016 16:53

РТРС је већ припремио ударну тему у дневнику:американци не долазе у БиХ и демантују Мектића

ОДГОВОРИТЕ
Name

а Ти си

24.10.2016 20:33

схватио да долазе.

Name

Драган

24.10.2016 18:35

А где је ОЕБС помагао, ту руже цветају! Они су познати по томе да на састанке са начелницима стручних служби шаљу људе са средњом школом који немају ни основна знања о материји о којој треба да пишу некакве извештаје. Шефови теренских канцеларија, странци, по правилу су људи без неког озбиљног образовања и радног искуства. Да скратим, порука за њих: Храните псе и ништа не дирајте. Сви ми знамо квалитет ваших запосленика из наших средина. Примајте плате и не бавите се ничим, као и до сад. Боље да ништа не радите, него да ми после годинама исправљамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уса

24.10.2016 20:08

Највецу пазњу ви посветите правосудју ту је највеци горуци проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окупатори

25.10.2016 05:42

Када ћемо да схватимо шта нам окупатори раде? Прво, преко својих окупационих намјесника, креирају проблеме (у овом случају, корупцију), да би, под велом помоћи, дошли овамо и нама не само показивали да смо, као, неспособни да сами ријешимо проблем него да би својим присуством још повећали степен корупције у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рецепт

25.10.2016 06:50

Направи проблем - сачекај реакцију - понуди рјешење.

Name

лав

26.10.2016 05:56

Али највеце злоупотребе и корупција су у правосудним органима и то је горуци и највеци проблем а и показало се цињеницама оба дрзавна тузиоца Барасин и Салиховиц као и судкиња суда БиХ су имјесани у организовани криминал......како онда да се институције које су им подредјене низег ранга бире против криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ