OEBS i SAD pomažu u borbi protiv korupcije

Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je projekat "Procjena potreba pravosuđa za efiksano procesuiranje predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima".

Bosna i Hercegovina 24.10.2016 | 16:40
OEBS i SAD pomažu u borbi protiv korupcije
U OEBS-u su prepoznali da korupcija predstavlja jednju od najvećih prijetnji dugoročnoj stabilnosti i vladavini prava u BiH.

Primanje i davanje mita, zloupotreba položaja i neprimjereni politički uticaji podrivaju povjerenje javnosti u zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i stvaraju atmosferu nesigurnosti.

Korupcija slabi sposobnost zemlje da se pravovremeno i na odgovarajući način suprotstavi bezbjednosnim prijetnjama kao što su terorizam, kriminal i ilegalna trgovina, smatraju u OEBS-u i ističu da je pravosudni sistem najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije, te da odgovor pravosuđa na korupciju mora da ojača.

"Uvjereni smo da ćemo na osnovu rezultata i informacija koje dobijemo biti u mogućnosti da pomognemo ljudima koji donose odluke da se izbore sa problemom korupcije", kaže direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju Misije OEBS-a u BiH Fermin Kordoba.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Džejms Volš ističe da će na osnovu informacija koje dobiju provođenjem projekta izraditi analizu i procjenu da li se može dodatno pomoći pravosudnim institucijama u BiH u borbi protiv korupcije. "Postoje brojne organizacije unutar SAD-a koje bi mogle da pruže pomoć u borbi protiv korupcije, međutim SAD namaju namjeru da se direktno upliću u predmete koji se vode", kaže Volš.

Misija OEBS-a i američki "Stejt department" pratiće sudske procese u odabranim institucijama u dvije kategorije predmeta. Prva kategorija je tzv. korupcija na visokom nivou, odnosno politička korupcija koja je najveći izazov za pravosudni sistem. Druga kategorija predmeta je tzv. sitna odnosno administrativna korupcija, a najviše pažnje biće posvećeno oblastima zdravstva i obrazovanja.



BN televizija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Radovan

24.10.2016 14:46

Gospode Bože pomiluj NAS.

ODGOVORITE
Name

Hm

24.10.2016 14:48

Vi kažete da se treba boriti protiv korupcije. I ja to govorim više od 20 godina pa nikom ništa. Korupcija su i otac i majka Balkancima.

ODGOVORITE
Name

Dodik

24.10.2016 14:57

Metkicu , jesu li ovo stručnjaci koje si najavljivao kao pomoc u borbi protiv kriminala. Ovi su isto kao i ostali stranci dosllil da nam palamude i da opravdaju visoke dnevnice a ne da bi nama nesto pomogli. Mi jednino sami sebi mozemo pomoci, ali ne na nacin kako to radi Mktic, prozivajuci ljude i urusavanjem njihovog poslovanja, kao sto je to bilo sa Pavlovic bankom. Nije ni svjestan da tako salje losu sliku o Republici Srpsko, unosi dodatnu nervozu mađu građane i doprinosi otpustanju radnika pomenute kompanije. Kako neko moze biljeziti poslovne uspjehe ako drzava se okomila natog privrednika ili kompaniju. I onda se pitaju kako su izgubili izbore. Ovi strucnjaci ce ga izvadit sigurno.

ODGOVORITE
Name

re dodik

24.10.2016 15:35

Cuti molim te dok je takvih ko ti sto im je Baja isprao mozak te ih ne interesuju kriminalci poput Baje koji je pokrao sto se pokrasti moze tesko Republici Srpskoj sto je krvlju stvorena, a kriminalci ju finansijski i ekonomski unistise i prezaduzise...

Name

Defetizam

24.10.2016 15:46

Najviše je Bosni Hercegovini takvih kao ti koji bezrazložno kritikuju svakog ko pokuša da uradi nešto bolje kao Mektić.Da li si ti možda vidio na ovom snimku Mektića?Nisi naravno ali glumiš dušebrižnika

Name

pitam se,...

24.10.2016 15:19

Govoris o 'urusavanju ugleda Pavlovic banke' A sta ako se otkrije da je Pavlovic banka zaista 'mutila' cijelo vrijeme

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.10.2016 15:34

Pa finansiraju rekonstrukciju zgrade Suda u Banjaluci, koju gle čuda radi Integral.

ODGOVORITE
Name

Misko

24.10.2016 17:23

Ja pomislio dosli po Špirića.

Name

snsdov-a fabrika laži

24.10.2016 16:53

RTRS je već pripremio udarnu temu u dnevniku:amerikanci ne dolaze u BiH i demantuju Mektića

ODGOVORITE
Name

a Ti si

24.10.2016 20:33

shvatio da dolaze.

Name

Dragan

24.10.2016 18:35

A gde je OEBS pomagao, tu ruže cvetaju! Oni su poznati po tome da na sastanke sa načelnicima stručnih službi šalju ljude sa srednjom školom koji nemaju ni osnovna znanja o materiji o kojoj treba da pišu nekakve izveštaje. Šefovi terenskih kancelarija, stranci, po pravilu su ljudi bez nekog ozbiljnog obrazovanja i radnog iskustva. Da skratim, poruka za njih: Hranite pse i ništa ne dirajte. Svi mi znamo kvalitet vaših zaposlenika iz naših sredina. Primajte plate i ne bavite se ničim, kao i do sad. Bolje da ništa ne radite, nego da mi posle godinama ispravljamo.

ODGOVORITE
Name

usa

24.10.2016 20:08

Najvecu paznju vi posvetite pravosudju tu je najveci goruci problem.

ODGOVORITE
Name

Okupatori

25.10.2016 05:42

Kada ćemo da shvatimo šta nam okupatori rade? Prvo, preko svojih okupacionih namjesnika, kreiraju probleme (u ovom slučaju, korupciju), da bi, pod velom pomoći, došli ovamo i nama ne samo pokazivali da smo, kao, nesposobni da sami riješimo problem nego da bi svojim prisustvom još povećali stepen korupcije u BiH.

ODGOVORITE
Name

Recept

25.10.2016 06:50

Napravi problem - sačekaj reakciju - ponudi rješenje.

Name

lav

26.10.2016 05:56

Ali najvece zloupotrebe i korupcija su u pravosudnim organima i to je goruci i najveci problem a i pokazalo se cinjenicama oba drzavna tuzioca Barasin i Salihovic kao i sudkinja suda BiH su imjesani u organizovani kriminal......kako onda da se institucije koje su im podredjene nizeg ranga bire protiv kriminala i korupcije.

ODGOVORITE