Какав је статус жена на политичкој сцени?

На недавно одржаним локалним изборима у БиХ жене су изабране за начелника у само пет од 142 општине. Данас кажу да се Изборни закон, али и Закон о равноправности полова не поштују. БН телевизија је провјерила и зашто?

Република Српска 22.10.2016 | 17:25
Какав је статус жена на политичкој сцени?
Локални избори у БиХ показали су још једном да је политика резервисана само за мушкарце. Од око 400 кандидата за начелничке фотеље – тек 26 жена. Само њих шест је освојило мандат. Пет у Републици Српској и једна у ФБиХ.

То је пет одсто политичке сцене БиХ. У бањалучком парламенту сједиће четири жене. У парламенту Српске их је 16.

Изборни закон је јасан: 40 % кандидата на листи једне странке морају бити жене. Тако каже и Закон о равноправности полова.

Међутим, оне које су у политици кажу да жене послуже само да би се испоштовали прописи адекватне заступљености. Након тога – ништа.

Жене су на листама углавном заузимале ниже позиције. Први на листи углавном је мушкарац. Они по неписаном правилу добију више гласова. У СНСД-у се хвале да су из њихове странке 4 жене освојиле начелничку функцију.

На челу Владе Републике Српске већ други мандат је жена. Три ресора у кабинету Жељке Цвијановић резервисана су за жене. Влада Србије има 19 ресора и пет жена министара. Претходна Влада Хрватске имала је три жене и 20 министарстава. У хрватском Сабору их је око 12 одсто. Гордана Собол каже да су малој заступљености кумовале политичке партије, односно унутарстраначки проблеми. Закон је, тврди, уопштен, а казни нема.

Аналитичари тврде да је управљање локалним заједницма најтежи посао у политици, јер се мора успоставити баланс између републичке власти и потреба људи у општинама и градовима. Сматрају да управо због тога грађани и бирачи предност дају мушкарцима, јер више вјерују у мушку снагу него у женску суптилност.



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Нисам сигуран како се зове

22.10.2016 15:39

Била је једна госпођа мислим да се презива Трифковић а била је и члан ПДП-а.Она је заиста била веома конструктивна са својим дијалозима у Народној скупштини.Али је по свему судећи била присиљена да напусти ПДП

ОДГОВОРИТЕ
Name

***Н.

22.10.2016 16:11

Зена треба да је куци близе, да радја и дјецу дизе. А доиста, зене су попут цвјета и зене су украс свијета...

Name

Куре

22.10.2016 16:39

Како је лијепа ова Рузициц. А и Амра ми је добра. Друзио бих се с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

22.10.2016 16:56

Свако има право да бира и да буде биран.Није то дискриминација ако неце људи да гласају за зене.Њима нико не брани да се кандидују, али цини ми се да ни зене за њих не гласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.10.2016 17:03

Најљепша је госпођа Мајкић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

22.10.2016 23:59

Црнадак твој је најљепси

Name

???

22.10.2016 18:11

Никада жена није била на челу владе Републике Српске, не обмањујте народ. Она мотка што хода иза Рудоње, као оне арапске нинџе, оно није женско. Не знам шта је, али женско није...

ОДГОВОРИТЕ